NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Voor wie veilig wil lakken of spuiten

Voor wie veilig wil lakken of spuiten

Investeren in een kwaliteitsvolle spuitcabine is niet de enige noodzaak voor een veilig spuit- of lakproces. Het procedé omvat namelijk meerdere fases die elk op een correcte manier moeten worden uitgevoerd. Helaas blijken de regels bij de opslag en aanmaak van verf of vernis, en het reinigen van pompen en pistolen weleens te worden verwaarloosd. Daar wil Belmeko, de fabrikant van spuit- en lakinstallaties, graag de aandacht op vestigen.

Operatoren die in de voorbereidingszone met hun smartphone bezig zijn. Potten met lakken die blijven open staan. Verfvaten die zich naast zaaginstallaties bevinden. “Het gebeurt zelfs dat de asbak erop staat”, aldus Hans Catry, verkoopsingenieur van Belmeko. “De gevolgen kunnen nochtans rampzalig zijn.
Terwijl de spuitcabine op zich meestal wel redelijk in orde is. Een gebrek aan kennis ligt vaak aan de oorsprong. Over spuit- en lakcabines is al zoveel geschreven dat elke gebruiker noties over de basisvoorwaarden heeft. Dat er ook regels gelden voor de voorbereiding, reiniging en stockage is minder gekend. En dat terwijl de risico’s op gezondheidsproblemen of brand en explosies minstens even groot zijn. Als specialist in deze materie vinden we het onze taak om de gebruikers op deze gevaren te wijzen.”

In een verfkeuken mogen er geen verven, lakken of verdunners worden gestockeerd.

 

Twee zwakke schakels

Het voorbereidende werk dient altijd in een verflabo of -keuken te gebeuren. “Dit is een aparte ruimte die uit onbrandbare materialen is gebouwd”, legt Hans Catry uit. “Er moet een geforceerde ventilatie zijn en de medewerkers dienen de ATEX-regels te volgen. Belangrijk is dat er geen verven, lakken of verdunners worden gestockeerd. Er mag voldoende product aanwezig om één halve dag te werken. Bovendien moet elke geopende pot zo snel mogelijk worden afgesloten.”

Een ander pijnpunt is de opslag. Weinig mensen beseffen dat er een erg groot potentieel risico op brand- en explosiegevaar bestaat. “De wet bepaalt dat lakken, verven en verdunners in een ‘verfkluis’ moeten worden gestockeerd. Deze moet een brandweerstand van 1 tot 2 uur bieden, afhankelijk van de hoeveelheid product en het vlampunt ervan. Verder is een natuurlijke ventilatie vereist, en geen enkel recipiënt mag in deze ruimte worden geopend”, zegt Hans Catry. “Tot slot moet alles in rekken met opvangbakken worden geplaatst. Dit om te vermijden dat product op de vloer terechtkomt en via de deur in het gebouw sijpelt.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details