Platform voor de interieurbouwbranche
Sectornieuws

Veelzijdig materiaal vraagt precisie in verwerking – Altijd de juiste maten in Solid Surface

Naadloze en perfect afgelijnde creaties liggen met solid surface binnen handbereik, maar daarom niet zomaar.

studio 6 kopiëren
Studio Collection, Avonite by Engels Surfaces. (Beeld: Wisconsinart / Dreamstime.com)

Tekst: Elise Noyez Beeld: Engels Surfaces

6 januari 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het verwerken van solid surface plaatmateriaal kan een arbeidsintensief proces zijn, en hoe hoger de lat, hoe doorslaggevender de millimeters. Accuraat maatwerk en absoluut maatvaste platen stroomlijnen niet alleen het resultaat, maar ook het werk.

Met de verschillende gekende solid surface merken en collecties biedt Engels Surfaces een bijzondere keuze inzake dit hoogwaardige plaatmateriaal. “We beschikken over een totaalpakket om voor elk project de perfecte afmeting, dikte en kleur te kunnen aanbieden”, zegt salesmanager Catherine Engels. Avonite en Studio Collection, twee merken van het Amerikaanse Aristech Surfaces en de meest recente toevoegingen aan het gamma, richten zich op de vakman met oog voor detail.

Avonite by Engels Surfaces, ook geschikt voor buitentoepassingen.

Haal profijt uit precisie

Hoewel nieuw in het assortiment van Engels Surfaces, staat Avonite in de wereld van solid surfaces gekend als pionier. “Als aanvulling op het oorspronkelijk bleke en neutrale kleurenpallet introduceerden zij in de jaren 80 als eerste een waaier aan kleurmogelijkheden”, aldus Engels. “Vandaag is ultieme flexibiliteit voor de klanten hun slagzin. Dat vertaalt zich onder meer in een veelvoud aan breedtes en diktes.” Het Right Size-programma omvat zo 18 standaardformaten, zonder toeslagen per vierkante meter. Beschikbare lengtes zijn 2438, 3048 en 3658 millimeter, combineerbaar met standaardbreedtes van 762, 914, 1067, 1219, 1372 en 1524 millimeter, telkens met een dikte van 12 millimeter.

Al is dat slechts de basis. In wezen is elk formaat tussen 686 en 1524 millimeter mogelijk. “Dat is te danken aan de geavanceerde fabricagetechniek. Het dubbelband gietproces, met gecontroleerde verwarming, koeling en tempering in één pers, biedt namelijk de mogelijkheid om de breedte van het product volledig flexibel in te stellen. Bovendien verzekert de technologie over het volledige matenprogramma van 3 tot 19 millimeter een uiterst stabiele plaatdikte. Niet alleen kan je dankzij een aangepaste plaatgrootte dus lijm, naden, werk en afval beperken, maar je hoeft ook niet langer tijd te besteden aan het opschuren van dikteverschillen. Dat betekent een enorme efficiëntieslag.”

Avonite by Engels Surfaces, ook geschikt voor buitentoepassingen. (Beeld: www.hugodacosta.com)

Diep donker of stralend licht

De hoge consistentie binnen het Avonite gamma trekt zich door in het nog steeds rijke kleurenpalet. “Het continue gietproces mengt voortdurend de bestanddelen,” weet Engels, “wat ook over verschillende productiebatches heen perfect consistente kleuren oplevert. Daarnaast verbetert de Enriched Colour Technology de rijkdom en krasvastheid van zelfs de meest donkere kleuren in het gamma.”

Aan de andere kant van het spectrum zorgt de Studio Collection van Aristech Surfaces dan weer voor een ongeziene lichtheid in de solid surface wereld. Een aangepast en gepatenteerd recept op basis van acryl en polyesterhars geeft de kleuren in dit gamma namelijk een bijzondere lichtdoorlatendheid mee. “De combinatie van transparante, doorschijnende en ondoorzichtige polymeren creëert een waaier aan visuele effecten op basis van kleur en licht,” aldus Engels, “zowel aan de oppervlakte als binnenin. Dat levert unieke mogelijkheden voor diverse luxetoepassingen.” 

De geavanceerde fabricagetechniek garandeert een uiterst stabiele plaatdikte. (Beeld: Aristech Surfaces / Greg Folkins Photography)

Familiale ondersteuning

Als familiebedrijf combineert Engels Surfaces zijn internationaal gekleurde aanbod met een uitgebreide lokale ondersteuning. Zo verzekeren de eigen logistiek, transport en magazijn een vlotte levering, en zal de geplande verhuis naar een terrein van 70.000 vierkante meter in Malle vanaf 2022 een nog verdere uitbreiding van systemen en capaciteiten toelaten. 

Omdat solid surface een bijzonder materiaal is dat evenwel met precisie verwerkt moet worden, staan medewerkers van Engels dagelijks paraat met advies en technische assistentie, ook op de werf, en biedt het bedrijf het hele jaar door opleidingen aan, variërend van een eerste kennismaking met solid surface tot gespecialiseerde technische demonstraties voor meer ervaren klanten. Een must, opdat ook de eindklant zich van een kwalitatieve plaatsing verzekerd ziet.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%