NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Van kleine ijzerwarenwinkel tot groothandel voor de interieurbouwer

Van kleine ijzerwarenwinkel tot groothandel voor de interieurbouwer

Van specialist in metaalwaren en bouwbeslag tot een one-stop-shop voor de interieurbouwer en aannemer. De evolutie de Santens Groep de laatste jaren doormaakte, gaf het familiebedrijf een sterke wind in de zeilen. Met het nieuwe distributiecentrum in Merelbeke onderstreepte de groothandel begin dit jaar zijn snelle expansie. En binnenkort wordt de groei nogmaals in de verf gezet, ditmaal met de opening van een extra winkel in Herentals en met een compleet vernieuwde website.

Wat ooit begon als een ijzerwarenwinkeltje voor kleine zelfstandigen uit de buurt, is vandaag één van de belangrijkste groothandels voor de (interieur)bouw in België. Vooral onder impuls van de derde generatie kende het familiebedrijf een explosieve groei en werd de groothandel op ambitieuze manier de 21ste eeuw binnengeloodst. Met de nodige durf volgden overnames in Brugge en Sint-Niklaas zodat de Santens Groep met meerdere winkelvestigingen een groot deel van Vlaanderen kon bedienen. In 2015 schoot vanuit Grobbendonk (intussen verhuisd naar Herentals) een verkoopteam uit de startblokken dat zich specifiek op de Antwerpse en Limburgse markt richtte. En met succes, want dit initiatief resulteerde in de oprichting van een vierde winkel. 

De eilanden in de winkel worden aangepast in functie van de lopende acties.

Met kennis van zaken

Ook het assortiment werd stelselmatig verder uitgebreid. Interieurbouwers, aannemers en andere vakmensen kunnen bij de Santens Groep nog steeds terecht voor een uitgebreid aanbod metaalwaren en bouwbeslag. Daarnaast is de groothandel ook het adres bij uitstek voor gereedschappen, bewerkingsmachines, veiligheidsproducten, werf- en atelierinrichting, en zo meer.
“Dit betekent geenszins dat we onze specialisatie verliezen”, aldus zaakvoerder Günter Santens. “Materiaalkennis zit nog steeds in ons DNA verweven. Vooral op het vlak van raam- en deurbeslag kunnen we onze jarenlange expertise nog elke dag valideren met advies dat het verschil maakt. Daarnaast hebben we met Santens Automatics ook een solide reputatie opgebouwd in automatisaties, elektronisch bouwbeslag en toegangscontrolesystemen.”  

Vanop de eerste verdieping hebben de klanten een goed zicht over de volledige winkel.

Een jaar van investeringen

De strategie van de derde generatie wierp vruchten af, want de Santens Groep kende een razendsnelle groei. Om dit succes te bestendigen, besliste het management flink in het familiebedrijf te investeren. Zo bouwde de groothandel in Merelbeke een gloednieuw logistiek centrum van 10.000 vierkante meter dat begin dit jaar in gebruik werd genomen. 

Günter Santens: “Hiermee kunnen we veel meer producten in stock nemen en de klanten dus nog sneller bedienen. Een nieuw, centraal ERP-systeem laat bovendien toe om transparanter te werken en efficiënter informatie te delen over zowel producten, bestellingen als facturen. Ook kregen we op deze manier de basis voor e-commerce in handen. Vandaar dat we dit jaar onze website volledig vernieuwden. Sinds enkele maanden kunnen klanten er niet alleen kennismaken met ons assortiment, maar eveneens bestellingen plaatsen en hun orders opvolgen. Zelfs chatten met een specialist behoort nu tot de mogelijkheden.”

Extra winkel

In november mag de Santens Groep de kers op de taart zetten. Het familiebedrijf opent dan in Herentals een vierde winkel. Günter Santens vertelt: “Net als de andere vestigingen kenmerkt dit verkooppunt zich door een uitgebreid assortiment, ruime openingsuren en medewerkers met een grote technische kennis. Het mooie gebouw met enkele progressieve elementen hebben van deze winkel een echt uithangbord van de Santens Groep gemaakt.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details