Met 17 steengroeves, 7 productiesites en 11 depots verspreid over Europa, Afrika en Indië, mag Brachot-Hermant zich terecht een van de grote internationale spelers in de natuursteensector noemen. De producent en groothandelaar van natuursteen, keramiek en composiet blijft innoveren en kan zo steeds nieuwe materialen en afwerkingen op de markt brengen. Hun uitzonderlijk grote voorraad én de mogelijkheid om op de productiesite platen uit te kiezen, maken deel uit van hun service op maat voor steenkappers en eindklanten.
Wereldspeler
Brachot-Hermant kan bogen op bijna 120 jaar ervaring in de sector. Het familiebedrijf ging van start toen Victor Hermant in 1901 een depot kocht in de nabijheid van de Lesse. Door de stroming van de rivier konden de machines draaien. Doorheen de jaren groeide het bedrijf uit tot de internationale speler die het vandaag is. Ze hebben eigen steengroeves in Ierland, Frankrijk, Portugal, Noorwegen en Zuid-Afrika, en verschillende productiesites en depots. Daarnaast zijn er agenten die blokken aankopen van over de hele wereld, zoals in Brazilië, Indië, Vietnam…
Jasper Bergeman, marketingmedewerker: “Belangrijk voor Brachot-Hermant is de verticale integratie, een strategische keuze om zoveel mogelijk schakels in handen te hebben: van ontginning over productie tot de verdeling. Het maatwerk en de plaatsing gebeuren door de steenkapper. Door die nauwe betrokkenheid bij het hele proces bouwden we een belangrijke expertise op.”
Een ruim aanbod
De voornaamste productgroepen van Brachot-Hermant zijn natuursteen, de Unistone – een kwartscomposiet – én keramiek. Zo is Brachot-Hermant de exclusieve verdeler van Laminam, hoogwaardige keramische platen verkrijgbaar op 0,56, 1,2 en 2 cm dikte.
Jasper Bergeman: “We hebben een aantal specialiteiten, zoals de zwarte materialen, waar uiteraard ook nog veel onderscheid in bestaat. Het Zuid-Afrikaanse graniet ‘Nari Black’ is bijvoorbeeld erg populair en komt uit een van onze eigen groeves. Ook wat marmers betreft hebben we een uitzonderlijk groot aanbod, met een ruim assortiment aan kleuren en structuren, en met verschillende afwerkingen.”
Tal van afwerkingen: voor elk wat wils
Op de verschillende productiesites, in Zuid-Afrika, Indië, Ierland en België, worden de ontgonnen blokken verzaagd tot verschillende diktes en lengtes, en voorzien van een oppervlakteafwerking. In Deinze bevindt zich de grootste productiesite, met onder andere een multiwire met 68 diamantdraadzagen, horizontale en verticale monowire-zaagmachines en verschillende productiestraten voor de afwerking van het materiaal.
Jasper Bergeman: “Ons machinepark is toch wel indrukwekkend te noemen. We kunnen de verschillende materialen op meer dan twintig manieren afwerken. Uiteraard de klassiekers: gepolijst, verzoet, gevlamd …, maar ook meer exclusieve afwerkingen, zoals de nieuwe Anzano-afwerking. Het materiaal wordt hierbij eerst ruw gemaakt, en daarna geborsteld om het een zachte touch te geven. Zo is het onderhoudsvriendelijk, maar heeft het wel een ruwe look.”
De experts van Brachot-Hermant blijven steeds nieuwe zaken uitproberen. In die zin is het bedrijf dan ook een voortrekker in de sector. Jasper Bergeman: “Soms kan een eenvoudige aanpassing aan een machine een heel nieuw resultaat geven, uiteraard ook afhankelijk van het materiaal waarop je het toepast. Zo pasten we onlangs, voor een beurs, de Sensato-afwerking toe op Donatello-marmer. We kregen heel wat positieve reacties.”
Dicht bij de klant
De voorraad aanwezig op de productiesite in Deinze is uitzonderlijk te noemen, de grootste van Europa. Zowel steenkappers, architecten als eindklanten kunnen er ter plaatse hun keuze maken. Jasper Bergeman: “Onze voornaamste doelgroepen zijn de steenkappers, de keukenhandelaar en de architect, maar uniek aan ons systeem is dat ook de eindklant de mogelijkheid heeft om zelf het materiaal te komen kiezen. Nadat de keuze gemaakt is, wordt een optiebon opgemaakt. De nodige informatie wordt doorgestuurd naar de steenkapper die na overleg met de bouwheer een bestelling plaatst. Voor andere projecten merken we dat bouwheer, steenkapper en architect samen komen kiezen. Ook dat is uiteraard geen probleem. We begeleiden bij de keuze en geven graag advies op maat.”