NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Uitnodiging: Innovation Day | donderdag 25 mei 2023

Uitnodiging: Innovation Day | donderdag 25 mei 2023

“Klimaatneutraal het nieuwe normaal”

Na twee virtuele edities in 2021 en 2022 organiseert WOOD.BE op donderdag 25 mei 2023 opnieuw een fysieke editie van de WOOD.BE Innovation Day. Dit event staat in het teken van de strijd tegen klimaatverandering en is een initiatief in het kader van het Industrie Partnerschap met de steun van VLAIO. Omdat dit event opnieuw “live” plaatsvindt, is het een uitgelezen kans om te netwerken met andere bedrijven uit de waardeketen van de hout- en meubelindustrie! “Klimaatneutraal, het nieuwe normaal” 

De strijd tegen de klimaatverandering is zonder enige twijfel één van de grootste uitdagingen waar we als mens, maatschappij en onderneming mee worden geconfronteerd. 

Voor vele ondernemingen in de hout- en meubelindustrie roept dit nog tal van vragen op: 

Hoe maak ik mijn onderneming klimaatneutraal? 
Hoe kan het gebruik van hout als materiaal voor industrie en bouw bijdragen tot de strijd tegen klimaatverandering? 
Hoe transformeer ik mijn product, proces en businessmodel volgens de principes van de circulaire economie? 
Wat is het Europese “Fit for 55” programma? 
Wat betekent de nieuwe “Ecodesign for Sustainable Products Regulation” voor mijn bedrijf en product? 

Context 

Het “Intergovernmental Panel on Climate Change” (IPCC) berekende dat we de klimaatopwarming tot minder dan 2°C dienen te beperken – en bij voorkeur zelfs tot 1,5°C – om rampzalige en onomkeerbare gevolgen voor onze planeet af te wenden. Deze doelstelling werd in 2015 vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs (COP21), dat door 195 landen werd onderschreven. 

Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te behalen, wil de Europese Unie tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met minstens de helft terugdringen ten opzichte van 2010. Om dit doel te bereiken 

werkt de Europese Commissie momenteel het “FIT for 55” programma uit, dat via tal van nieuwe wetgevende initiatieven de CO2-uitstoot tegen 2030 wil reduceren met 55%. 

Op 30 maart 2023 publiceerde de Europese Commissie de “Ecodesign for Sustainable Products Regulation”. Per productgroep komen er onder meer ecodesign richtlijnen en productpaspoorten. Meubelen en matrassen staan hierbij hoog op de agenda. Voor bouwproducten zullen de ecodesign richtlijnen geïntegreerd worden in de bouwproductenverordening. 

Intussen werken tal van toonaangevende bedrijven reeds proactief en tegen een tikkende klok aan klimaatneutraliteit en circulariteit om zo hun toekomst veilig te stellen. 

Wil u ook stappen te zetten richting klimaatneutraliteit en circulariteit? En antwoorden krijgen op bovenstaande vragen? 

Schrijf dan nu in voor deze Innovation Day! Met tot de verbeelding sprekende praktijkgetuigenissen en een keynote presentatie van innovatiestrateeg Stefaan Vandist reikt deze Innovation Day de bedrijven van de hout- en meubelindustrie de nodige inzichten aan. 

PROGRAMMA
14u00 Ontvangst 
14u30 Verwelkoming 
Chris De Roock, General Manager WOOD.BE 

14u40 Klimaatneutraal en circulair, hoe begin je eraan? 
Alan Dergent en Klaas Holsters, Innovation Experts WOOD.BE 
Hoe maak ik mijn onderneming klimaatneutraal? Wat is de link tussen klimaatneutraal ondernemen en circulaire economie? Hoe transformeer ik mijn product, proces en businessmodel volgens de principes van de circulaire economie? 

15u00 Praktijkgetuigenis 1: Van Hoecke, een CO2 neutrale onderneming 
Flore Callier, Coördinator Duurzaamheid Van Hoecke 
Meten is weten en daarom liet Van Hoecke al in 2015 een carbon footprint berekening uitvoeren. De CO2 uitstoot van 840 ton was het startpunt voor een uitgebreid actieprogramma. De bedoeling was duidelijk: die uitstoot moest naar beneden en liefst zo veel mogelijk. Door al deze acties mag Van Hoecke zich sinds 2020 een CO2 neutrale onderneming noemen. 

15u20 Praktijkgetuigenis 2: Circular Matters, biogebaseerd en 100% recycleerbaar 
Pieter Dondeyne, Founder of Circular Matters 
Circular Matters maakt gebruik van de kracht van planten om materialen te creëren die fossiele kunststoffen en harsen vervangen. Het doel is om bij te dragen aan het pad naar een duurzamere toekomst door hoogwaardige materialen te maken van plantaardige bronnen. Circular Matters gebruikt lokale, natuurlijke reststromen om zowel 3D-gevormde producten als panelen te produceren. 

15u40 Praktijkgetuigenis 3: Sofar, de circulaire sofa 
Nele Vlaeminck, Founder & CEO Sofar 
Sofar is opgericht door interieurdesigner Nele Vlaeminck en productontwikkelaar Esther Noëth. Sinds eind 2020 is het duo bezig met een droom: een duurzame zetel op de markt brengen die eindeloos modulair is. Midden 2021 werd het concept van Sofar geboren: een sofa gemaakt volgens de principes van de circulaire economie en inspelend op extra gemak voor de eindgebruiker. 

16u00 Pauze 

16u30 Panelgesprek: Klimaatneutraal, het nieuwe normaal 
Panelleden: Brigitte Mouligneau (Vlaanderen Circulair), Karla Basselier (Fedustria), Robin Van Asbroeck (Unilin). Moderator: Chris De Roock (WOOD.BE) 

16u50 Hoe kan WOOD.BE u helpen? 
Kurt De Proft, Research & Innovation Manager WOOD.BE WOOD.BE is het kenniscentrum voor de hout- en meubelindustrie. Via onderzoeksprojecten en living labs ontwikkelt WOOD.BE nieuwe inzichten en nieuwe kennis en zet deze ook om in diensten en adviezen voor de bedrijven. Op deze manier ondersteunen wij u in de transitie van uw onderneming naar een circulaire en klimaatneutrale toekomst. 

17u10 Keynote introductie 
Robin Van Asbroeck, Country Manager Specification Benelux Unilin Panels 

17u20 KEYNOTE PRESENTATIE: De kracht van provotyping
Stefaan Vandist, Partner bij We Are Impact Collective 
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker door klimaaturgentie, groeiend bewustzijn en nieuwe Europese regelgeving. Innovatiestrateeg Stefaan Vandist neemt ons mee op een inspirerende reis langs creatieve broedplaatsen waar duurzame toekomstplannen vorm krijgen. Hij promoot “provotyping” (provocatief prototypen): aantrekkelijke en tastbare experimenten voor duurzaamheidsprojecten buiten vergaderzalen. Stefaan Vandist, auteur van meerdere boeken, legt graag uit hoe dit leidt tot impactvolle innovatieprocessen aan de hand van zijn eigen projecten. 

18u05 Vragenronde 

18u15 Netwerkreceptie & walking dinner 

21u00 Einde 

PRAKTISCH 

Waar The Lab Gent (Nederzwijnaarde 2, 9052 Gent) 
Voor wie Voor alle professionals uit de waardeketen van de hout- en meubelindustrie 
Deelname Dankzij onze sponsors kunnen wij de kosten voor deelname beperken tot 55€/persoon (excl. BTW), te betalen na ontvangst factuur 
Inschrijven U kan zich inschrijven onderaan op deze pagina.

Door deel te nemen aan deze Innovation Day maakt u bovendien kans om het boek “Pretopia: 33 inspirerende toekomstscenario’s voor duurzame ondernemers” te winnen. Onder de (aandachtige!) deelnemers verloten wij 10 exemplaren van dit boek, gesigneerd door auteur Stefaan Vandist. 

Met de medewerking van: 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details