NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Totale ontzorging van de houtbewerker
De bewerkingscentra van de CENTATEQ P-110 serie, leverbaar in 3-, 4- en 5-assige uitvoering, worden onder meer ingezet voor de productie van meubilair, ramen en deuren.

Totale ontzorging van de houtbewerker

De manier van werken in een Belgisch en een Nederlands houtbewerkingsbedrijf is uiteraard vrijwel gelijk. Elk maakbedrijf wil zijn klanten een hoge kwaliteit en een betrouwbare levertermijn garanderen. Toch stellen ze in beide landen andere eisen aan machines en daarop moet je als leverancier kunnen inspelen. Optimat Group, die het Belgische Vens & Thiers en het Nederlandse Klingenberg-Klauss omvat, is al jaren exclusief verdeler in de Benelux voor de machines van het Duitse topmerk Homag. Een uitgebreid productgamma, deskundig advies, technische ondersteuning en ongekende service zijn de troeven waarmee deze machineleverancier streeft naar het ultieme doel: de totale ontzorging van klanten – groot of klein – op weg naar een optimale workflow.

Tien jaar geleden waren Homag en Optimat Group vooral bekend voor het leveren van machines aan grotere bedrijven. Dat is echter al lang verleden tijd. Vandaag bieden ze een ruim assortiment waar voor elke toepassing wel een oplossing te vinden is, ook voor de kleine interieurbouwer met een beperkter budget. Het productgamma omvat opdeelzagen, CNC frees- en boorcenters, breedbandschuurmachines, schaaf- en profileermachines, lamineer- en kantenbewerkingsmachines, maar ook oplossingen voor houtskeletbouw, verpakkingstechnieken, automatiseringssystemen en software.  

DRILLTEQ V-200 is een verticaal CNC-bewerkingscentrum voor corpusonderdelen op 5 vierkante meter. (Beeld: HOMAG Group AG)

“De corebusiness van een interieurbouwer, meubelmaker, raamproducent, houtskeletfabrikant, scheepsbouwer of andere houtbewerker is producten maken. Voor de uitbouw, de optimalisatie en het onderhoud van zijn machinepark moet hij een beroep kunnen doen op een specialist”, stelt Alexis Dirix, CEO van Optimat Group. “We weten allemaal dat aan elke investering in een nieuwe machine of productielijn een prijskaartje hangt. Bovendien heeft die aankoop ook een impact op de werking van het bedrijf. Het is belangrijk om de juiste keuzes te maken. Daarom kunnen ze bij ons terecht voor deskundig advies over volledige en geïntegreerde oplossingen met machines en software.” 

De SAWTEQ B-300 opdeelzaag voor enkelstuks en kleine series, ideaal voor combinatie met een automatisch magazijn.

Van a tot z

Optimat Group neemt elk project volledig zelf in handen. De machines worden wel bij Homag geproduceerd, maar de verdeler staat in voor het commerciële en technische advies vooraf, de logistiek vanuit de fabriek en de montage bij de klant. Daarvoor beschikken ze over een team van 29 eigen technici en, indien gewenst, kunnen ze rekenen op ondersteuning van externe partners. De hulp van de fabrikant is daarbij zelden of nooit nodig. Na de montage en inbedrijfstelling volgt de opleiding van de operatoren op het vlak van machinebediening. Ook de software komt aan bod, want die wordt ingezet bij het ontwerpen van producten (CAD/CAM), maar ook bij de optimalisatie van het productieproces en de digitale producten die gebruikt worden om de productie te monitoren. De machine wordt automatisch vanuit de software gestuurd, zonder bijkomende stappen in de werkvoorbereiding.

De kantenaanlijmmachine EDGETEQ S-380 wordt gekenmerkt door het uitgebreide gamma aggregaten, de hoge voedingssnelheden en de krachtige motoren.

“We willen onze klanten van a tot z ontzorgen en daarvoor hebben we fors geïnvesteerd in technische kennis. Zo kunnen we adequater en sneller reageren op vragen van klanten om ten allen tijde stilstand te vermijden. Onze helpdesk kan vanop afstand rechtstreeks in de machines op de werkvloer bij de klant ingrijpen en bijsturen waar nodig, zonder dat daarvoor een monteur ter plaatse moet gaan. Dat spaart tijd en kosten. We zetten ook meer en meer in op preventief onderhoud, aangezien de efficiëntie van elke machine gevisualiseerd kan worden en de gebruiker ook informatie krijgt over onderhoud en slijtage aan onderdelen. We stellen onze klanten daarom voor om softwarepakketten te huren, waardoor ze telkens de meest actuele versie ter beschikking hebben”, gaat Dirix verder. “Ook operatoren die al langer met onze machines werken, worden continu bijgeschoold. Door de trend naar specialisatie en digitalisering hebben ze vandaag namelijk andere competenties nodig en die willen we hen bijbrengen. Tot slot blijft het ook in de houtverwerkende sector moeilijk om geschikt personeel te vinden. Daarom ondersteunen we onze klanten om de stap te zetten naar automatisering van hun productieproces. Machines worden aan elkaar gekoppeld en eventueel uitgebreid met robots. Alle systemen communiceren naadloos met elkaar, waardoor het risico op fouten gevoelig daalt en de productiviteit op de werkvloer verhoogt. Dit is een belangrijke troef voor elk maakbedrijf, groot of klein, om zijn positie in de markt te versterken en de groei te bestendigen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details