Geïnteresseerde spelers uit de houtverwerkende nijverheid zetten de neuzen in dezelfde richting op de tweedaagse Innovation Tour, georganiseerd door de Optimat Groep (Vens&Thiers) met ondersteuning van Bouwunie. Met de nadruk op toptechnologie als oplossing voor de schaarste aan arbeidskrachten op de werkvloer en op de inzet van innovatie, automatisatie en software om productieprocessen efficiënter te maken. De deelnemende bedrijven werden klaargestoomd voor een op innovatie geïnspireerde toekomst.
Elmar Houtbewerking is gespecialiseerd in het bewerken van decoratief plaatmateriaal. Ze bedenken maatoplossingen voor interieurs, stands, kantoren, winkelinterieurs en scholen. Als producent en toeleverancier van kasten, kastwanden, binnendeuren, displays, systeemwanden denkt en investeert Elmar toekomstgericht.
Industrie 4.0 is er al lang ingeburgerd. De platenhandeling verloopt geautomatiseerd en de robot zorgt voor het beladen en ontladen van de CNC-machine. De handlingsrobot in combinatie met de nieuwe CNC-machine maakt het mogelijk om onbemand te boren, frezen en rondkantverlijmen. Naast de CNC-afdeling is ook het werkvoorbereidingsproces verder geautomatiseerd. Dit maakt het mogelijk om een diversiteit aan panelen compleet af te werken. Elmar is ook één van de eerste Tapiogebruikers en ziet de machinestatus op zijn horloge. Met haar kleine team blijft Elmar zo de markt een stap voor en realiseert het bedrijf veel door de gestroomlijnde processen en geautomatiseerde middelen.
Al meer dan 40 jaar behoort Ballerina bij de grotere Duitse keukenbouwers. Met een doordachte marketingstrategie zetten ze in op ontelbare keuze- en combinatiemogelijkheden. Jaarlijks worden er 25.000 individuele keukens geproduceerd. Er werken 330 medewerkers op een productiesite van 30.000 vierkante meter. Deze keukengigant haalt een jaaromzet van 91 miljoen euro aan corpussen en focust voor de helft op export. In 2018-2019 werd voor 16 miljoen euro geïnvesteerd in Homag-automatisering: een manloze opdeelzaag, kantenaanlijmer en – het sluitstuk van hun investering – een volledig gerobotiseerd onderdeel van het magazijn met 40.000 posities. Dit hoogstandje toont aan wat automatisering voor hele grote spelers kan betekenen.
Hunger maakt naam als toeleverancier in de meubelindustrie. Voortdurende ontwikkelingen in techniek en productie geven klanten zekerheid over de beste kwaliteit en optimale leveringstermijnen. In 2011 werden twee automatische plaatmagazijnen in gebruik genomen die drie opdeelzagen voeden. In 2018 volgde een nieuwe Homag-investering Stuktal 1-magazijn met gerobotiseerde zaag en een éénzijdige manloze kantenaanlijmer die momenteel meer dan 9.000 fronten per dag perfect verlijmt en aflevert. Terug een sterk staaltje Homag-engineering op maat van de klant.
Complete interieurs ontwerpen, werktekeningen en stuklijsten maken en het machinepark ermee aansturen, dat kan via het softwarepakket Imos. Imos IX kan tellen als industriestandaard voor 3D CAD/CAM in de meubel- en interieurbouwbranche. Deze 3D CAD/CAM-software garandeert een efficiënte meubelconstructie, van ontwerp tot productie.
De introductie van virtual en augmented reality geeft vorm aan een optimale klantenbeleving. Door high-end visualisatie kunnen klanten virtueel hun ontwerp beleven en aanpassen. Een demo overtuigt hoe dit een staaltje is van toekomstige toegevoegde waarde voor projecten en showrooms.