NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Stofafzuiginstallaties voor levenslang gebruik

Stofafzuiginstallaties voor levenslang gebruik

Al ruim een 60 jaar biedt Typhoon NV grote meubelbedrijven en kleinere interieurbedrijven systemen voor industriële ontstoffing en stoftransport. Alle oplossingen binnen de houtindustrie hebben als doel om bedrijven stofvrij te maken en te houden, zowel in de productieomgeving zelf als in de ruime omgeving. Met een eigen engineeringteam, productiefaciliteiten, montagediensten en onderhoudsploegen onder één dak reikt de producent innovatieve en energiezuinige oplossingen aan die echt het verschil maken op de lange termijn.

Bij Typhoon kan je niet alleen terecht voor filters en ventilatoren, maar ook voor het aansluiten van alle machines. Jekan steeds beroep doen op de expertise, advies en installatie. Daarnaast krijg je advies bij losse verkoop voor zelfmontage.

Onderhoudsvriendelijke installaties

“De voorbije jaren hebben we diverse technieken die vroeger hoofdzakelijk voor grotere installaties werden gebruikt, aangepast aan de kleinere installaties voor de schrijnwerker”, zegt gedelegeerd bestuurder Kris Devidt. “Dat levert verschillende voordelen op: de installatie is zeer onderhoudsvriendelijk, volledig conform de ATEX-richtlijnen en presteert bovendien zo energiezuinig mogelijk.”

Die pluspunten zijn hoofdzakelijk te danken aan het feit dat de machines in onderdruk werken, met een variabel afzuigdebiet afhankelijk van de capaciteitsbehoefte. “Daardoor verbruik je minimale energie om de installatie te doen draaien. Dat is mogelijk dankzij het gebruik van frequentiegestuurde ventilatoren, die het toerental in functie van de behoefte doet stijgen of dalen.”

Afzuiginstallatie bij Drafab door het dak, met cycloon op silo.

 

Project in de kijker

Drafab in Poperinge voerde een grote optimalisatie door van hun productie-atelier. Naast de uitbreiding met een nieuwbouw, het verplaatsen van hun machines en het uitbreiden van het machinepark met een grote automatisatie was er ook nood aan uitbreiding van de stofafzuiging. Typhoon plaatste een ronde filter met een hoogrendementsventilator met een afzuigcapaciteit van 40.000m³/h. Zo kon Typhoon een oplossing bieden voor alle eisen die Drafab opstelde.

De installatie werd binnen opgesteld. Door de verticale opbouw van de filter, kan op een klein grondoppervlak een grote afzuiging geplaatst worden. De veiligheidspanelen voor explosie-evacuatie werden op het dak voorzien. Dit is een vereiste bij het bouwen van een Atex-conforme installatie. De filter werd voorzien van de nodige componenten om de installatie waterdicht te kunnen afwerken in het dak.

Flexibel en energiezuinig

Het stof wordt via een krachtige ventilator naar twee locaties geblazen. Door een wisselklep en bypasssysteem is het mogelijk om het stof te blazen naar een cycloon bovenop een stofsilo of je kan ervoor kiezen om het te blazen naar stofcontainers aan de achterzijde van het gebouw.

De installatie werkt met een variabel debiet, door een continue monitoring van de afzuigdrukken volgens het aantal machines die in gebruik zijn. Het stroomverbruik is dus afgestemd op de productie, zonder verspilling. Door het gebruik van hoogkwalitatieve filtermouwen wordt de stofvrije lucht bovendien terug in de productieruimtes geblazen. Zo is ook tocht of warmteverlies verleden tijd.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details