NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Schuurmachines in het nieuw
Connectie met de Festool Work-app brengt extra functies binnen handbereik.

Schuurmachines in het nieuw

Want het weerhoudt enkele fabrikanten er niet van om dit najaar met een reeks productlanceringen te komen. Zo ook Festool, met producten om u tegen te zeggen. Schuren 2.0, zeg maar.

Tekst: Tom Rampelbergh Beeld: Festool

De productlanceringen bij Festool gaan door, zoals gepland. De fabrikant uit Groot-Bijgaarden laat de toestellen spreken. Met een gloednieuwe kantenschuurmachine, een totaal vernieuwde langnekschuurmachine en een opbergsysteem/werfradio vat Festool het najaar van 2020 vol goede moed aan.

De nieuwe Systainer met ingebouwde Toprock-luidsprekers.

Alles mobiel schuren

Helemaal nieuw in het gamma van Festool, de kantenschuurmachine ES-ETS 125/ES-ETSC 125. Deze nieuwkomer maakt volledig komaf met het schuren van kanten met de hand. Productmanager Simon Gröger: “Velen schuren kanten met het schuurblokje. Dit geeft een gunstig resultaat maar is tijdrovend, stoffig en vatbaar voor fouten. Een stationaire machine is dan weer minder geschikt voor de kleine delen, kleine series, fijnschuren en schuren van lak. De oplossing: een mobiele kantenschuurmachine voor alle kanten.” Het toestel laat toe net zo flexibel kanten te schuren als met de hand, maar dan wel aanzienlijk sneller. De machinale ondersteuning leidt tot resultaten die minder vatbaar zijn voor fouten. De kantenschuurmachine schuurt elke soort kant: recht of gebogen, ruw of gelakt, rechthoekig of schuin (van 43 tot 92 graden), klein of groot tot zelfs omvangrijk, smal of breed (5 tot 60 millimeter). Twee schuurinstellingen zijn beschikbaar. In de Hard-modus wordt de kant volgens de ingestelde hoek geschuurd terwijl in de Soft-modus de kantenschuurmachine zich exact aanpast aan het te schuren oppervlak.

De nieuwe kantenschuurmachine van Festool, ideaal voor een hele reeks toepassingen.

Perfect schuurresultaat

De Planex langnek-schuurmachine kreeg een totale make-over. Het schuren van voegen en oppervlakken in de droogbouw, het bewerken en egaliseren van diverse WDV-systemen en het afschuren van behangresten. Het zijn allemaal klusjes waar deze machine een ideale bondgenoot voor is. Als een soort controlelicht verlicht een ledlichtring een cirkel van 50 centimeter rondom de schuurkop. Schuurgroeven en slecht herkenbare oneffenheden kunnen zo meteen worden aangepakt. Lastige, tijdrovende en dus kostenintensieve nabehandelingen worden zo voorkomen.

“De eisen wat betreft oppervlaktekwaliteit van wanden en plafonds worden steeds hoger”, klinkt het bij Festool. “Tegelijkertijd worden de plamuurmaterialen zachter. De realisatie van een perfect schuurresultaat wordt lastiger. We spelen hier op in door aan de Planex een excentrische schuurbeweging te geven. Deze behaalt de gewenste resultaten, zonder schuurfouten of aanzetkrassen.” Zeer hoge wanden en plafonds vormen evenmin een hinderpaal. De werklengte kan met twee verlengingen worden uitgebreid tot maximaal 2,1 meter. De slimme T-greep biedt bovendien een hogere reikwijdte.

Festool biedt bij de nieuwe Planex een volledige app-connectiviteit. Dit betekent dat, in combinatie met de gratis Work-app van Festool extra functies mogelijk zijn. Denk daarbij aan lichtregeling, weergave van de actuele toestand, tutorials voor de bediening van het apparaat, meldingen bij machinestoringen, enzovoort.

Dankzij de ledlichtring zien gebruikers meteen eventuele oneffenheden.

Als muziek in de oren

Geen schuurmachine maar wel gloednieuw, de nieuwe Bluetooth werfluidspreker Toprock. In het deksel van de nieuwe Systainer integreert Festool maar liefst vier krachtige neodymluidsprekers die, in combinatie met twee bassreflexsystemen, zorgen voor een indrukwekkend en kristalhelder hifi-geluid. Bevind je je in een grote ruimte? Koppel dan twee Toprock-luidsprekers met een smartphone en geniet in een handomdraai van een ruimtevullend stereogeluid. Vier goed bereikbare toetsen zorgen voor een makkelijke bediening en laten toe het geluidsniveau eenvoudig in te stellen of de luidspreker te koppelen met smartphone en tablet. Dankzij de geïntegreerde accu verzorgt Toprock, op een gemiddeld geluidsniveau, een hele werkdag de muziek. En ondertussen zit, zoals gebruikelijk bij Systainer, het gereedschap mooi opgeborgen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details