NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Samen naar circulair bouwen en klimaatneutraal ondernemen
Tijdens een panelgesprek werd de sterke ambitie binnen de hout- en meubelsector om in het circulaire verhaal te stappen benadrukt.

Samen naar circulair bouwen en klimaatneutraal ondernemen

Op 25 mei verzamelden een negentigtal bedrijven uit de hout- en meubelsector in Zwijnaarde voor de WOOD.BE Innovation Day. Het event focuste op de strijd tegen de klimaatopwarming en hoe de sector hierin het verschil kan maken. Via praktijkgetuigenissen, een panelgesprek en een motiverende keynote speaker kregen de aanwezigen inspiratie en richtlijnen om zelf de stap te zetten richting circulair en klimaatneutraal ondernemen. Dat samenwerken hiervoor een must is, was de rode draad doorheen de namiddag.

Zo’n negentig bedrijven uit de hout- en meubelsector namen deel aan de WOOD.BE Innovation Day.

Voor het eerst in drie jaar kon de WOOD.BE Innovation Day opnieuw fysiek doorgaan. De interesse en goesting in het evenement waren dan ook groot. Het is duidelijk dat het thema van dit jaar actueel is en dat de sector bereid is zijn steentje bij te dragen in de strijd tegen de klimaatopwarming. General Manager van WOOD.BE Chris De Roock verwees onder andere naar de overstromingen in Wallonië in 2021 en naar de droogte in Zuid-Frankrijk eerder dit voorjaar. De klimaatopwarming is een feit en we moeten nu handelen om erger te voorkomen. Met deze Innovation Day wilde WOOD.BE de hout- en meubelsector concrete handvaten aanreiken waar ondernemingen mee aan de slag kunnen.

WOOD.BE reikte concrete tips aan om als bedrijf actief in te zetten op circulair en klimaatneutraal ondernemen.

Impact over de hele lijn

“Om klimaatneutraal te ondernemen is het nodig de hele levenscyclus van producten onder de loep te nemen”, vertelde Klaas Holsters, innovatie-expert bij WOOD.BE. Hij verwees naar het URRO-principe: understand, reduce, remove, offset. “Het is belangrijk om te onderzoeken waar het zwaartepunt van de CO2-uitstoot van je bedrijf zit: voor, tijdens of na de productie. Met een grondige analyse kan je realistische doelen stellen om je uitstoot in de eerste plaats te verminderen en om de werking van je bedrijf bij te sturen richting klimaatneutraliteit. Tenslotte is het zinvol om je investeringscriteria te herbekijken. Door bewust ecologische partners te kiezen, hoef je de uitdaging niet alleen aan te gaan. Zo reduceer je bijvoorbeeld tot tachtig procent van je CO2-uitstoot door de hele cyclus van je productieproces te bekijken.”

Enkele begeesterende sprekers deelden hun expertise over duurzaam ondernemen.

Circulaire criteria die het verschil maken

Omdat bedrijven niet altijd weten waar of hoe te starten, gaf WOOD.BE enkele tips om mee aan de slag te gaan:

  • Design what matters: virtualiseer, dematerialiseer en speel in op de noden van de markt.
  • Verleng de levensduur van je realisaties door een herstel- of terugneemdienst in te richten of kies voor modulaire systemen waar klanten flexibel mee verder kunnen.
  • Hergebruik of herbestem je oude en kapotte producten voor nieuwe doeleinden.
  • Maak je producten traceerbaar met behulp van een digitaal productpaspoort.
  • Ga doelbewust voor ecologische materiaalselectie en -constructie zoals onafhankelijke bouwlagen.
  • Durf in te zetten op cocreatie en coproductie.

Nood aan vooruitstrevende wetgeving

Na de praktijkgetuigenissen was er tijd voor een panelgesprek met als doelstelling de link te maken tussen het werkveld en de wetgeving. Chris De Roock begeleidde het gesprek tussen Werner Annaert, administrateur-generaal van OVAM, Karla Basselier, CEO van Fedustria en Country Manager BeNeLux bij Unilin Robin Van Asbroeck. Het panel benadrukte de sterke ambitie binnen de sector om in het circulaire verhaal te stappen. Veel bedrijven zijn de transitie dan ook al aan het maken en hebben nood aan een duidelijk wetgevend kader of duidelijke certificaten en premies voor groene bedrijven. Vanuit het werkveld klonk dan ook de oproep aan de regering om zelf vooruitstrevender te zijn en als voorbeeldfunctie zelf impact te maken.

Op de vraag waarom sommige bedrijven voorlopen op de wetgeving antwoordde Werner gevat: “Omdat het ondernemers zijn die alle kansen grijpen om te groeien. Wie nu niet begint te streven naar klimaatneutraal ondernemen, hinkt later achterop. Vlaanderen is een kweekvijver van goede voorbeelden. Als je relevant wil blijven, moet je innoveren.”

De aanwezigen toonden een grote belangstelling voor het actuele thema.

Provotyping als springplank naar innovatie

De laatste motivatie kwam van Stefaan Vandist, auteur van het boek Pretopia. Met provotyping wou hij mensen uitdagen om verder te durven denken en een heel nieuw verhaal uit te vinden. Provocerende prototypes, dus. Deze aanpak zet onmogelijke dromen om in realistische, creatieve oplossingen die de lokale en sociale economie ten goede komen.

Hij pleitte voor het vergroenen van onze organisaties, het uitwisselen van visie en talent, en het bouwen van sterkte coalities tussen innovatieve partners.

De rode draad doorheen de WOOD.BE Innovation Day was kennis en expertise delen. Want door good practices te delen, brengen we samen de Vlaamse hout- en meubelsector naar de wereldtop.

WOOD.BE is een initiatief in het kader van het Industrie Partnerschap met de steun van Vlaio. Deze Innovation Day kwam tot stand in samenwerking met Unilin, Decospan, Love Home Fabrics, Revor Group en Van Hoecke.

Praktijkgetuigenis 1: Van Hoecke

Een eerste getuigenis kwam van Flore Callier, duurzaamheidscoördinator bij Van Hoecke. Zij benadrukte de relevantie van maatschappelijk verantwoord ondernemen, zowel op product- als procesniveau. “Bij Van Hoecke hebben we nog steeds een CO2-uistoot. Maar door onze consistente aanpak compenseren we die en blijven we klimaatneutraal. Dit houdt in dat we regelmatig onze uitstoot in kaart brengen, realistische doelen stellen en onze uitstoot compenseren door te investeren in zinvolle projecten. Tenslotte hecht Van Hoecke veel belang aan een transparante communicatie, intern en extern. Hierdoor begrijpen medewerkers, klanten en partners onze keuzes en onze aanpak, wat het vertrouwen in ons bedrijf ten goede komt.”

Van Hoecke levert onder andere volgende inspanningen in de strijd tegen de klimaatopwarming:

  • Het bedrijf kan energie-onafhankelijk opereren en koopt uitsluitend groene stroom aan.
  • Alle gebouwen zijn BEN-gecertificeerd.
  • Van Hoecke gebruikt groene verwarming en koeling door bijvoorbeeld free cooling.
  • Door community-vorming wordt het fietsbeleid gepromoot.
  • Het bedrijf zet in op het elektrificeren van het wagenpark en er is onderzoek naar elektrische bestelwagens.
  • Verpakkingen zijn van herbruikbaar Belgisch karton en de noodzakelijke plastic verpakkingen worden geoptimaliseerd of vervangen door kwalitatievere alternatieven.
  • Van Hoecke doet voor alle producten standaard een levenscyclusanalyse.

Praktijkgetuigenis 2: Circular matters

Pieter Dondeyne is medeoprichter van Circular Matters. Dit jonge bedrijf ontwikkelt innovatieve bouwmaterialen met een positieve klimaatimpact. Hiervoor gebruiken de ondernemers de natuur als bouwsteen. Pieter benadrukte dat elke impact voor het klimaat telt, al is hij zelf een voorstander van een radicale omslag waarbij een bouwproces van nul wordt herdacht. Enkele voorbeelden: “We ontwikkelden honderd procent natuurlijke lijmen. Door gebruik te maken van natuureigen bindingen creëerden we zo een volledig schadeloos product. Daarnaast zetten we in op nieuwe grondstoffen zoals het binnenste van een maïskolf om bijvoorbeeld multiplex of keramische tegels te produceren met dezelfde kwaliteiten als het originele product: krasvrij, onderhoudsvriendelijk, kleurvast. We maken ook gebruik van 3D-printtechnieken bij onze creaties.” Circular matters is een materiaalleverancier voor meubelmakers en -bewerkers, en rekent op betrouwbare partnerschappen voor de verdere uitbouw van hun productielijnen.

Praktijkgetuigenis 3: SOFAR

De laatste good practice kwam van Nele Vlaeminck van Sofar. Het bedrijf wil af van de huidige lineaire economie die jaarlijks in Europa een gigantische meubelafvalberg van tien miljoen ton oplevert. Sofar bindt de strijd hiertegen aan, op het vlak van hun producten, hun materialen en hun business. Hun circulaire sofa garandeert dan ook service, comfort en duurzaamheid. Nele: “Onze zetel is honderd procent Belgisch en is samengesteld uit gerecycleerde en natuurlijke monomaterialen. De linnen bekleding is eenvoudig wasbaar en vervangbaar zodat je geen nieuwe zetel moet kopen bij schade of een nieuwe interieurinrichting. Bovendien is de zetel modulair waardoor je op termijn gemakkelijk uitbreidt of de positie ervan verandert. Al onze producten krijgen een digitaal paspoort om eenvoudig producten bij te bestellen of contact op te nemen bij vragen of problemen. Bovendien nemen wij al onze producten ook terug om de grondstoffen ervan te hergebruiken of opnieuw te verwerken.“

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details