NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Professionele ondersteuning in uitdagende tijden
“Bedrijven zijn bezig met dagelijkse beslommeringen en met hun productie, en zo hoort het”, vindt Woodwize-directeur Jeroen Doom.

Professionele ondersteuning in uitdagende tijden

Sectororganisatie Woodwize ondersteunt houtprofessionals in hun dagelijkse bedrijfsvoering. Dat doet de organisatie via vier pijlers: opleiding, aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, veiligheid en welzijn, en hr-advies. “2023 wordt een bijzonder jaar, met specifieke uitdagingen. Uiteraard zijn we op elk gebied aanwezig om bedrijven op weg te helpen.”

De hoge materiaal- en energieprijzen, schaarste op de arbeidsmarkt en de gloednieuwe arbeidsdeal. Ook in 2023 komen heel wat uitdagen af op bedrijven in de houtsector. Als sectororganisatie biedt Woodwize handvaten om hier vlot op in te spelen en de gepaste antwoorden te formuleren. “Bedrijven zijn bezig met dagelijkse beslommeringen en met hun productie, en zo hoort het”, vindt directeur Jeroen Doom. “Wij creëren een ruim kader aan ondersteuning en dienstverlening zodat zij hun focus ten volle op die corebusiness kunnen houden.”

Naast de vaardigheden en kennis die de leerlingen op de schoolbanken opdoen, krijgen ze met duaal leren de kans om zich volledig onder te dompelen in de bedrijfsfilosofie van een werkgever en leren ze specifieke zaken over de productie.

Vier stevige pijlers

De dienstverlening van Woodwize is in vier categorieën ingedeeld, elk op maat van de sector en met jarenlange expertise. Naast opleidingen voor medewerkers en hr-advies zet Woodwize sterk in op een goede aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. “Duaal leren is daarbij belangrijk”, legt Jeroen uit. “Naast de vaardigheden en kennis die de leerlingen op de schoolbanken opdoen, krijgen ze de kans om zich volledig onder te dompelen in de bedrijfsfilosofie van een werkgever en leren ze specifieke zaken over de productie. Die combinatie heeft een grote meerwaarde. Bovendien is de stap naar een fulltime tewerkstelling in onze mooie sector daarna vlot gezet.”

De recentste pijler is veiligheid en welzijn. Die riep Woodwize een zevental jaar terug in het leven. De komende jaren ligt de focus binnen dat aspect op mentaal welzijn. Net zoals in andere sectoren zijn de psychosociale risico’s de afgelopen tijd groter geworden. “Niet enkel bij het ondersteunend personeel, maar ook steeds vaker bij de uitvoerders”, benadrukt Jeroen. “Die signalen oppikken en ermee aan de slag gaan, is een van onze belangrijke taken.”

Sectororganisatie Woodwize ondersteunt houtprofessionals in hun dagelijkse bedrijfsvoering.

De nieuwe arbeidsdeal

Nog in 2023 wordt de nieuwe arbeidsdeal van kracht. Die is al opgesteld, goedgekeurd en ondertekend. Nu is het aan de bedrijven om de richtlijnen ook effectief te implementeren. Jeroen: “Elk bedrijf met meer dan twintig werknemers moet een opleidingsplan uitwerken. Bovendien is er voortaan een individueel opleidingsrecht voor deze werknemers van vier dagen. In 2024 zal dat nog opgetrokken worden naar vijf dagen. We helpen onze leden deze omschakeling vlot te maken. Een goed opleidingsbeleid is sowieso een pluspunt in de zoektocht naar nieuw talent. Doorgroeimogelijkheden, de sfeer op de werkvloer, de filosofie van een bedrijf… geven steeds vaker de doorslag bij het kiezen voor een werkgever. Het zijn lang niet meer loon of bedrijfswagen die de doorslag geven. Samen maken we vacatures aantrekkelijk voor een snellere invulling van profielen.”

Dat volgend jaar weer een mooi jaar wordt voor de houtsector, lijkt nu al een feit. De Europese Commissie riep 2023 uit tot “The Year of Skills”. Een noemer die Woodwize en zijn leden op het lijf geschreven is. “We willen verder blijven groeien met en voor onze leden, die elke dag prachtige projecten realiseren”, besluit Jeroen Doom.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details