NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Oud schrijnwerk krijgt tweede leven door uniek concept
Volle GoBags worden binnen de week bij het bedrijf of op de werf opgehaald door Deceuninck.

Oud schrijnwerk krijgt tweede leven door uniek concept

Duurzaam van oplevering tot ophaling

In samenwerking met J.M.C. Containers ontwikkelde Deceuninck het gloednieuwe concept GoBag. Een baanbrekende oplossing waarmee installateurs van ramen en deuren uitgebroken schrijnwerk met glas eenvoudig kunnen laten ophalen. Daardoor krijgt restmateriaal een tweede leven en zet de bouwsector een nieuwe stap richting circulaire economie. 

Als pvc op een duurzame manier ingezameld en verwerkt wordt, dan hoort dit materiaal zeker thuis in een circulaire bouwsector. Pvc kan namelijk tot achtmaal toe hergebruikt worden zonder aan kwaliteit in te boeten. Zo verleng je de levenscyclus van kunststof profielen van 35 tot ongeveer 300 jaar. Deceuninck, toonaangevend producent van kunststof- en aluminiumprofielen voor ramen en deuren, draagt duurzaamheid en circulariteit dan ook hoog in het vaandel. Samen met J.M.C. Containers kwam het innovatieve concept GoBag tot stand. Hiermee kunnen plaatsers van ramen uitgebroken schrijnwerk met glas eenvoudig laten ophalen. Zo krijgt restmateriaal een tweede leven.

Recyclage in de praktijk

Al in 2012 startte Deceuninck met de recyclage van pvc-profielen. Datzelfde jaar werd in Diksmuide een eerste hoogtechnologische recyclagelijn in gebruik genomen. Tien jaar later recycleerde de producent 20.000 ton pvc dat zoveel mogelijk in nieuwe profielen wordt verwerkt. De komende jaren wil het bedrijf het volle potentieel ervan benutten met 45.000 ton per jaar als doelstelling.

Een troef is dat je een big bag met verschillende schrijnwerkmaterialen mag vullen, met het glas er nog in.

Lancering GoBag

Een van de middelen om deze ambitieuze doelstelling te realiseren, is het nieuwe concept GoBag. Het principe is eenvoudig: via de website bestelt een installateur duurzame big bags die hij daarna met uitgebroken schrijnwerk in aluminium, pvc, hout of metaal en bijhorend glas vult. Daarna komt Deceuninck deze big bags ophalen in het bedrijf of op de werf.

GoBag maakt de recyclage van afval erg laagdrempelig en eenvoudig. Emile Coene, PVC Feedstock Lead bij Deceuninck, schetst de vier stappen in het proces: “Eenmaal je het gewenste aantal GoBags besteld hebt, worden ze ter plaatse geleverd. Nadat je ze op een zichtbare en veilige plek op de werf gevuld hebt met restmateriaal, laat je via een QR-code weten dat de GoBags kunnen opgehaald worden. De ophaling van de zakken gebeurt binnen een week.” 

Klanten optimaal ondersteunen

Met dit aanbod van big bags gaat Deceuninck voor een all-indienstverlening. “Voor sommige klanten is het niet altijd eenvoudig om restmateriaal te verzamelen, van glas te ontdoen en naar een inzamelpunt te brengen”, vult Emile aan. “Daarom willen we het hen zo gemakkelijk mogelijk maken om hun steentje bij te dragen aan een duurzaam productieproces.”

Op de website bestel je het gewenste aantal big bags met keuze uit twee formules: een big bag van zes kubieke meter voor schrijnwerk en een big bag van één kubieke meter voor gemengd afval. De kostprijs bedraagt respectievelijk 210 en 95 euro exclusief btw. Een klassieke container van tien kubieke meter kost heel wat meer. Een belangrijke extra troef van GoBag is dat je een big bag met verschillende schrijnwerkmaterialen mag vullen, met het glas er nog in. Dit bespaart niet enkel waardevolle tijd, maar ook heel wat geld. 

Duurzaam, van oplevering tot ophaling

GoBag is een duurzaam concept in een flitsend jasje. Dat jasje is bovendien zelf ook het resultaat van hergebruik van materialen. Elke GoBag-big bag is vervaardigd uit gerecycleerd materiaal. Ook voor de ophaling trekken Deceuninck en J.M.C. Containers resoluut de ecologische kaart: voor het transport worden de meest efficiënte Euro 6-vrachtwagens ingezet. Dat maakt GoBag duurzaam, van oplevering tot ophaling.    ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details