Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Sectornieuws

Organisator en adviesraad stellen 7e editie van dé Belgische technologische houtvakbeurs voor

Op 17 augustus ll. stelden organisator Claever Associates en hun adviesraad de komende editie van de houtvakbeurs Prowood aan de pers voor. Van 17 tot en met 21 oktober zijn Hallen 1, 2 en 4 van Flanders Expo in Gent opnieuw ‘the place to be’ voor al wie in de houtverwerkende industrie actief is.

Naamloos-1

23 augustus 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Bovendien wordt voor het eerst ook de parketsector verwelkomd. Het heeft anderhalf jaar geduurd, maar we kunnen opnieuw op een enigszins normale manier naar een beurs toe. En of de exposanten en bezoekers er zin in hebben: de teller staat vandaag op meer dan 160 deelnemers en dat cijfer dikt nog elke dag aan en ook de bezoekersregistratie is met succes gestart.

Nood aan sociaal contact

Ook nu ontsnappen we niet aan een verwijzing naar de pandemie, maar na een relatief isolement van 18 maanden en ontelbare virtuele ontmoetingen zijn we stilaan klaar om ons leven opnieuw op te nemen en elkaar ook fysiek te ontmoeten. “De mens is niet gemaakt om opgesloten te zitten of solitair te leven. We beseffen met z’n allen hoe belangrijk sociale contacten zijn,” stelt Olivier Claesens van organisator Claever Associates. “We hebben voor deze editie van Prowood ook lang gevreesd voor gedwongen verplaatsing in de tijd, maar gelukkig kan onze technologische houtvakbeurs gewoon live doorgaan. Hier en daar twijfelen exposanten of beurzen nog een meerwaarde hebben in dit virtuele tijdperk, maar finaal kiezen ze één voor één opnieuw om deel te nemen. Op dit moment tellen we al meer dan 160 deelnemers, samen goed voor 12.500 m² netto oppervlakte, en er komen er nog elke dag bij. Voor heel wat exposanten is het hun eerste deelname en we zien ook bedrijven terugkeren, die er één of meerdere edities niet bij waren. Bovendien draait de bezoekersregistratie op volle toeren. Van 17 tot 21 oktober zullen de Hallen 1, 2 en 4 van Flanders Expo in Gent weer vollopen voor het eerste postcorona event in onze sector. Het is weer tijd om gesprekken met echte mensen te voeren.”

Op het juiste moment

De hout- en meubelindustrie heeft het sinds de vorige editie van de beurs al bij al niet slecht gedaan. In 2018 en 2019 konden de bedrijven rekenen op goed gevulde orderboeken en mooie projecten. Zelfs 2020 was goed gestart, maar dan heeft COVID-19 ook deze sector in zijn greep gehouden. Sinds begin 2021 wordt er opnieuw normaal gewerkt en het is duidelijk dat de wereld niet is blijven stilstaan en dat de economie ook veel sneller dan verwacht terug op kruissnelheid gekomen is.

“Nu krijgen we echter af te rekenen met een ander soort crisis, want de prijzen van grondstoffen en materialen zijn op korte termijn zo sterk gestegen, dat het bijna onmogelijk is om op langere termijn prijsoffertes te geven. Het blijft bovendien een helse taak om geschikt geschoold personeel te vinden,” stellen Marc Vens en Jeroen Doom als voorzitter en vice voorzitter van de adviesraad. “Voor de sector komt Prowood dan ook net op het juiste moment. De Coronacrisis heeft een aantal ontwikkelingen nog versneld, zoals bijvoorbeeld het Industrial Internet of Things (IIoT), waarbij machines meer en meer geconnecteerd worden voor een vlottere datastroom. De digitalisering zet zich in alle segmenten door en termen als MES (Manufacturing Execution System), PPS (Production Planning System) en AR (Augmented Reality) zijn dagelijkse kost. Daarnaast is ook de robot in volle opkomst in de houtsector en beschikken toeleveranciers bijna allemaal over een digitale webshop voor informatie en bestellingen. Naast machines en meubelbeslag zullen ook al deze innovatieve thema’s volop op Prowood aanwezig zijn.”

Parketsector

Naast de actie op de beursvloer beschikt de houtvakbeurs ook over een rijk gevuld randprogramma. Op zondag bijt Bouwunie de spits af met een lezing en de volgende dagen verzorgt de Confederatie Bouw events rond interessante thema’s, telkens gevolgd door een netwerkmoment en een beursbezoek. Verder besteedt het FSC aandacht aan de FSC-certificering van bedrijven en zet een speciale Tapio-route thema’s als IIoT en Industrie 4.0 in de kijker.

Bovendien wordt voor het eerst ook de parketsector verwelkomd. In het verleden waren er wel exposanten die ook producten voor de parketteur aanboden, maar nu krijgt die sector een eigen zone in Hal 1. “Na het wegvallen van Europarket en Efwex had de Belgische parketsector geen eigen beurs mee. Toch blijft dit een boeiende en bloeiende branche, want de Belg houdt nog steeds van de warme uitstraling van houten vloeren,” sluit Anthony Denoyel van Floorconcepts af. “Daarom is het belangrijk dat we nu als partner ons wagonnetje aan de solide Prowood trein kunnen hangen. Men kan terecht op de standen van talrijke bedrijven uit de sector, maar ook in de demonstratiezone van de parketplaatsers en in een afzonderlijk hoek voor restauraties van historische parketvloeren. Voor sommige grote spelers die hun vaste stek uit vorige deelnames aan de beurs blijven behouden, moeten bezoekers wel naar Hal 2 of 4.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details