NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Opleidingstraject Industrie 4.0 krijgt vervolg

Opleidingstraject Industrie 4.0 krijgt vervolg

Omdat de honger naar kennis bij sommige participanten van het opleidingstraject over Industrie 4.0 zo groot was, besliste Woodwize een vervolgproject te organiseren. Vier bedrijven uit de interieur- en houtverwerkende sector kregen de kans om een unieke en praktijkgerichte training over LEAN te volgen. En blijkbaar wierp die vruchten af: de participanten deden er talrijke ideeën op om hun processen in de productie en administratie efficiënter te maken. In het najaar volgen nog vier extra sessies waar het omvormen van alle medewerkers tot ‘probleemoplossers’ centraal staan.

Voor meer efficiëntie in processen
Industrie 4.0 is een nieuwe manier van produceren waar automatisering, Internet-of-Things, metadata en integratie centraal staan. Tom Rombouts, Consulent van Woodwize: “Bedoeling is te komen tot een (kosten)efficiëntere productie, hogere kwaliteit en flexibiliteit. Rechtstreekse gevolgen zijn een minimale voorraad en afval, snellere leveringen, optimale kostprijsberekening, … Veel kmo’s streven deze doelstellingen al na, maar behalen niet de verhoopte resultaten omdat ze geen geïntegreerde aanpak hanteren en niet de juiste technologieën inzetten. Met onze interactieve opleidingssessie over Industrie 4.0 hebben we vorig jaar al een vijftiental bedrijven op het juiste pad gezet. Maar enkele participanten wilden nog een flinke stap verder gaan. Vandaar dat we besloten om een vervolgtraject op te zetten. Onze partner in dit hele gebeuren, Flanders Make, stelde voor om de geïnteresseerden een basisopleiding van Lean4Growth te laten volgen. Op deze manier konden we een praktisch antwoord formuleren op de vraag naar meer efficiëntie in de processen.  Lesgever Christine Wouters hanteert bovendien een erg mensgeoriënteerde aanpak, waarmee we een extra toevoegde waarde boden. De medewerkers meekrijgen in het verhaal van Industrie 4.0 is immers van cruciaal belang om echt resultaat te boeken.”

Woodwize

Ook Kulapro mocht een dag de gastheer zijn.


Iedereen LEAN
Met vijftien jaar ervaring in LEAN binnen de automotive-sector is burgerlijk ingenieur Christine Wouters een dame die weet waarover ze spreekt. Meer nog: ze paste het concept toe in zowel productie- als administratieve omgevingen. “Hoewel LEAN op de productievloer van Toyota is ontstaan, kan het overal worden toegepast”, legt ze uit. “De kern van het verhaal is namelijk de processen optimaliseren zodat het werk efficiënter verloopt, waardoor meer tijd en middelen vrijkomen om verder te groeien. Kmo’s of multinationals in alle sectoren hebben er baat bij om de LEAN-principes toe te passen, en dit in al hun departementen.”

Woodwize

Bij Casa Vero kwam de LEAN-cursus als geroepen. De onderneming is immers aan het uitbreiden, waardoor de productieflows moeten worden aangepast.


Les op de werkvloer
Christine Wouters beoogt in haar cursussen een onmiddellijke toepasbaarheid van de leerstof. En dat mag je heel letterlijk nemen, want de lessen worden op de werkvloer gegeven. Voor de sessies van Woodwize konden vier bedrijven zich inschrijven, die elk op hun beurt ‘gastheer’ mochten spelen. “Telkens zijn er twee vaste participanten per onderneming, meestal de bedrijfsleider en één van zijn werfleiders”, vertelt Christine Wouters. “Wanneer de sessie op hun werkvloer doorgaat, mogen ze twee extra krachten de opleiding laten volgen. Op deze manier creëren we al een zekere betrokkenheid van de medewerkers. Bij het starten van de dag, moeten zij deze mensen uitleggen wat ze al hebben geleerd: voor mij een ideale manier om te zien of ik de inhoud van de training wel goed heb overgebracht en ze alles juist hebben begrepen. Dat is trouwens een basisprincipe van Job Instruction Methodology: een opleidingsmethodiek die in de training eveneens aan bod komt. Daarna beginnen we met de opleiding. Er wordt uitleg gegeven over LEAN en de gerelateerde methodieken, maar evenzeer worden de processen bekeken en verbeteringsvoorstellen geformuleerd. Er komen heel wat zaken aan bod: hoe kan je verspillingen herkennen? Hoe gebruik je 5S correct en wat zijn de valkuilen bij implementatie? Wat is TPM, SMED, Kanban en Level Load Planning? Hoe pas je de Value Stream Map techniek toe? Hoe bekom je een LEAN lay-out?”

Woodwize

Vierde participant was Rodan Interieur die ook met veel enthousiasme de mede-deelnemers en lesgever op de werkvloer verwelkomde.


Klaar voor het volgende traject
Door al deze kennis telkens aan de praktijk te toetsen, zien de participanten onmiddellijk opportuniteiten voor verbetering. Christine Wouters: “Het was heel aangenaam om te ontdekken dat de gastheer van de vierde sessie zelfs al verschillende aanpassingen had doorgevoerd. Het was de eerste keer dat ik mijn cursus aan mensen uit de interieurbouw en houtverwerkende nijverheid gaf. Het waren zelfs de kleinste bedrijven die ooit hadden deelgenomen. Niettemin was het enthousiasme en leergierigheid enorm groot. Het was een echt plezier om met deze mensen te werken. Ik kijk dan ook al uit naar het vervolg. In een tweede traject staan JIDOKA en dus ook de medewerker centraal. Kort gesteld is het een cursus over technieken om van al je mensen probleemoplossers te maken. Zeker interessant in het kader van Industrie 4.0, want zo bereik je dat medewerkers en nieuwe technologieën nog nauwer samenwerken.”

Woodwize

Christine Wouters beoogt in haar cursussen een onmiddellijke toepasbaarheid van de leerstof.


Cursus die het verschil maakt
Eén van de vier deelnemers was het interieurbedrijf Casa Vero. “Momenteel zijn we aan het uitbreiden, wat betekent dat we onze productieflows moeten aanpassen”, vertelt zaakvoerder Rob Verboven. “De opleiding van Woodwize over LEAN kwam als geroepen. De cursus overtrof eigenlijk de verwachtingen: het was een bijzonder interessante en vooral praktische introductie over dit concept. Ook het feit dat we dit avontuur met drie andere ondernemingen konden delen, was aangenaam en leerrijk. Kortom, het was een geslaagd initiatief waarvan we veel hebben opgestoken. In die mate zelfs dat we de 5S-principes al aan sommige werkposten hebben doorgevoerd. En binnenkort starten we met visual management. Een bewijs dat dit een cursus met reële waarde was.”

Woodwize

De cursus is er praktijkgericht: hier wordt de pull methode praktisch ingeoefend.


Ondersteunend initiatief
Ook twee vertegenwoordigers van Flanders Make namen deel aan de opleiding. “In het verleden hadden we al met Lean4Growth samengewerkt om de ‘flow manufacturing’-filosofie bij andere ondernemingen te introduceren”, vertelt onderzoeksingenieur Bart Van Doninck. “Dat is telkens bijzonder goed meegevallen omdat Christine Wouters de theorie met relevante voorbeelden weet te staven. Dankzij de praktische aanpak staan de deelnemers daarna een flinke stap dichter bij een optimale productie. Zelf ben ik dagelijks bezig met onderzoek naar flexibele assemblagecellen, waarin veel productvarianten in kleine seriegroottes kunnen worden gemaakt. Een concept dat veel gelijkenissen vertoont met het maatwerk waarmee de deelnemers van de Woodwize-opleiding moeten omgaan. Vandaar dat het me opportuun leek om deze opleiding mee te volgen. Op deze manier leerde ik zowel de principes van flow manufacturing als de houtsector beter kennen. Zo kan Flanders Make haar onderzoek en diensten op de noden van deze bedrijven afstemmen. We zijn dan ook erg tevreden met dit initiatief van Woodwize. Het versterkt ons streven om de maakindustrie te ondersteunen bij de digitale transformatie die nodig is om de productie duurzaam in Vlaanderen te verankeren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details