NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Nieuwe ontwikkelingen op maat van de kleine en middelgrote houtverwerker
Een verwerker van tuinhout maakt gebruik van een afzuiginstallatie om een spaan- en stofvrije werkomgeving te creëren en te behouden.

Nieuwe ontwikkelingen op maat van de kleine en middelgrote houtverwerker

Houtverwerkende bedrijven stofvrij maken én houden

Stof is onvermijdelijk in de houtverwerkende industrie. Schrijnwerkers, interieurbouwers, meubelmakers, keukenbouwers en schaverijen investeren daarom in installaties om hun machines en atelier spaan- en stofvrij te houden. Zo wordt de kwaliteit en bedrijfszekerheid van de productie gegarandeerd, maar creëert men vooral een gezonde en comfortabele werkplaats. Typhoon ontwikkelt en produceert al meer dan 63 jaar systemen voor industriële ontstoffing, pneumatisch transport en opslag van stof. De firma uit Beveren-Leie (Waregem) levert niet alleen installaties voor grote industriële producenten, maar heeft ook aangepaste oplossingen op maat van de kleine en middelgrote houtverwerker.

De installaties worden afgestemd op de behoeften van de klant en de beschikbare ruimte. Bij dit interieurbedrijf was de beschikbare grondoppervlakte beperkt.

Eigen ontwikkeling

Toen Typhoon in 1959 ontstond, kende de regio een bloeiende vlasindustrie en was er een wildgroei aan kleine en grotere leem- en spaanplaatbedrijven, die op zoek waren naar stofafzuigsystemen. De markt stond nog in zijn kinderschoenen en als Belgische pionier ontwikkelde Typhoon zijn eerste ventilatoren, cyclonen en filters. Dankzij de knowhow en ervaring biedt deze specialist vandaag een complete range van producten met een hoge kwaliteit en bedrijfszekerheid: zelfreinigende, quasi onderhoudsarme afzuiginstallaties, die conform zijn aan de strengste ATEX-normen en machinerichtlijnen. “Al onze installaties zijn gebaseerd op hoogwaardige componenten en oplossingen – stoffilters, draaisluizen, ventilatoren, cyclonen, galva of stalen buisleidingen,… – speciaal ontworpen volgens de behoeften van de klant en zijn materiaalsoorten”’ zegt general salesmanager Thomas Houthoofd. “Ons eigen studie- en tekenbureau ontwikkelde een ijzersterk en divers gamma aan hoogwaardige producten die werken aan de beste rendementen op het vlak van energieverbruik. Ook vandaag blijven we investeren in de ontwikkeling van elementen om onze installaties verder te optimaliseren.”

Nieuw gamma voor de kleine en middelgrote houtverwerker

In toepassingen bij industriële houtbedrijven wordt door Typhoon gebruikgemaakt van gelaste en robuuste ronde filters, standaard uitgerust met een JET-PULS-reinigingssysteem op basis van perslucht. Dit bewezen concept van afzuigfilters is volgens de fabrikant nog steeds het neusje van de zalm, maar bij kleine en middelgrote houverwerkers soms een brug te ver. Daarom investeerde Typhoon in de ontwikkeling van een aangepaste oplossing voor dergelijke toepassingen: de RH-serie. 

“Het was een echte uitdaging om onze ervaring en expertise te vertalen naar een modulair en economisch concept. Bij de start van de ontwikkeling werd duidelijk gesteld dat de kwaliteit en de manier van opbouw van deze RH-serie gelijk moesten zijn aan die van onze ronde gelaste filters. Door slim te werk te gaan en modulaire verzinkte panelen te gebruiken, slaagden we erin om een ijzersterk geheel te creëren, dat geschikt is voor de zware onderdrukken en krachten die soms voorkomen”, licht Ronny Nemegeer, salesmanager hout bij Typhoon, toe. “We willen geen filters die hol of bol komen te staan en na verloop van tijd scheuren. Dit nieuwe gamma filters staat synoniem voor topkwaliteit, maar dan wel omgezet naar de noodzaak van de kleine en middelgrote houtverwerker. Deze afzuigfilters zijn beschikbaar in twee types: de RH-Vibra-filter, die gebruik maakt van trilmotoren, en de RH-JET-filter, die een reinigingssysteem met persluchtpulsen heeft.

Deze RH-filter wordt gebruikt voor de ontstoffing op een schoolcampus.

Energiezuinig, uiterst efficiënt en bedrijfszeker

Alle systemen van Typhoon, klein of groot, maken gebruik van dezelfde type ventilatoren met een hoog rendement. Door de combinatie met een slimme besturing slaagt de firma erin om het verbruik en het vereiste afzuigdebiet gelijk te houden. Zo bespaart men aanzienlijk op het vlak van energie, waardoor volgens de fabrikant de return on investment van deze installaties nog beter is dan men zou denken. “Bij een kennismakingsgesprek met een klant voelen we vaak al snel aan waar de noden en behoeften liggen en op welke manier we de ideale oplossing kunnen samenstellen”, sluiten beide salesmanagers af. “Afhankelijk van de hoeveelheid materiaal, de aard van de stof en het aantal draaiuren werken we bij Typhoon steeds een geschikte afzuiginstallatie uit.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details