NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Niet alle hardwaxoliën zijn hetzelfde
Hardwaxoliën zijn erg populair geworden. (Beeld: Osmo)

Niet alle hardwaxoliën zijn hetzelfde

Toen hardwaxoliën, zoals Osmo Hardwax®-Olie, voor het eerst op de markt kwamen, was dat een mijlpaal binnen de vloerafwerking. Nog nooit eerder werden olie en was samen gebruikt in één product. Voorheen werden vloeren traditioneel geolied voor een mooi permanent nat effect en moest een verzegeling van was worden aangebracht om het oppervlak optimaal te kunnen beschermen. Deze afwerkingsmethode was arbeidsintensief en vergde veel onderhoud. Sindsdien hebben hardwaxoliën veel aan populariteit gewonnen. Toch is de ene hardwaxolie de andere niet. Hier moet je op letten.

De belangrijkste ingrediënten

Zoals de naam “hardwaxolie” al doet vermoeden, zijn oliën en harde wassen de twee belangrijkste ingrediënten van dit product. De natuurlijke oliën in de Osmo Hardwax®-Olie trekken in het hout en beschermen het van binnenuit. De harde wassen in de Hardwax®-Olie nestelen zich op het hout en vormen een beschermende film. Ze maken het oppervlak glad, voorkomen dat vuil in de poriën trekt en zorgen voor een hogere vloeistofbestendigheid. 

De juiste formulering

Er bestaan grote verschillen in de samenstelling van een hardwaxolie: sommige merken voegen meer was toe aan hun producten dan andere. Maar enkel een optimale olie- en wassamenstelling, zoals in Osmo Hardwax®-Olie, voegt duurzaamheid toe. Een goede indicator van een goede olie- en wascombinatie is de beschikbaarheid in glansopties. Wanneer er enkel een matte glans beschikbaar is, bevat deze hardwaxolie waarschijnlijk weinig of misschien zelfs geen harde wassen. Dankzij de goede wasopbouw in de Osmo Hardwax®-Olie zijn er voor dit product meerdere glansmogelijkheden beschikbaar, zoals glanzend, satijn of mat.

Eén of twee lagen

De houtbehandelingen van sommige merken vereisen slechts één laag. Dit lijkt misschien een snellere en eenvoudigere applicatiemethode, maar het tweelagensysteem van de Osmo Hardwax®-Olie bereikt een betere hardwaxopbouw en duurzamere resultaten. Deze opbouw van verfijnde kwaliteitswassen resulteert in glans en biedt een betrouwbaardere bescherming. 

Het tweelagensysteem van de Osmo Hardwax®-Olie bereikt een betere hardwaxopbouw en duurzamere resultaten. (Beeld: Osmo)

Machinaal of handmatig aanbrengen

De methode van aanbrengen is een kwestie van voorkeur en ervaring. Machinale toepassingen, zoals poetsen of polijsten zijn doeltreffende methodes. Vanwege hun lage wasgehalte dienen sommige hardwaxoliën te worden gepolijst om een hogere glansgraad te kunnen bereiken. Echter kan polijsten ervoor zorgen dat de houtporiën afsluiten waardoor de olie slecht in het hout trekt. Het aanbrengen van de Osmo Hardwax®-Olie met kwast of roller is veel eenvoudiger en sneller dan machinaal aanbrengen. Kwasten en rollers bereiken alle hoogte- en dieptepunten van de vloer en voorkomen daardoor het samenvloeien van product in lage delen van de vloer.

Reparaties en renovatie

Na verloop van tijd worden alle vloeren dof. Voor vloeren die met hardwaxolie zijn behandeld, betekent dit dat de bovenste waslaag is afgesleten. Deze waslaag moet regelmatig worden aangevuld om de optimale uitstraling van het oppervlak te kunnen behouden. Dit kan gemakkelijk met de Osmo Onderhoudsolie, een product dat de waslaag van de behandeling regenereert. Zelfs wanneer de vloer regelmatig wordt behandeld met de Osmo Onderhoudsolie, zal het oppervlak uiteindelijk opnieuw gecoat moeten worden. Om de hele oppervlakte opnieuw te coaten met Osmo Hardwax®-Olie is schuren niet nodig – enkel het oppervlak grondig reinigen en een dunne laag aanbrengen is voldoende. Een groot voordeel van Osmo Hardwax®-Olie is dat het reparaties ter plaatse mogelijk maakt. Plak hiervoor het beschadigde gedeelte af, schuur de bovenste laag weg en breng een zeer dunne laag product aan. 

Om klanten een goed resultaat te kunnen garanderen, raadt Osmo Holz aan om samples van verschillende hardwaxoliën te bestellen om te testen met je eigen afwerkingsmethoden. Welke uitstraling je ook kiest, de Osmo Hardwax®-Olie zal de kwaliteit van de binnenlucht en de houten vloeren verbeteren.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details