NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Natuurlijke uitstraling in HPL en melamine

Natuurlijke uitstraling in HPL en melamine

Niets is eeuwig. De trends en stijlen in het interieur allerminst. Om blijvend in te spelen op de smaak en verwachtingen van de consument, werpt de Spaanse houtspecialist FINSA dan ook regelmatig een kritische blik op haar Gama Duo decorcollectie. Dat leidde afgelopen jaar weer tot 5 nieuwe texturen en 32 nieuwe decors. Ditmaal is de natuur de inspiratiebron.

Gama Duo is de ondertussen gekende decorcollectie van mdf- en spaanplaatfabrikant FINSA. De uitgebreide selectie decors telt vandaag al 12 texturen en 169 dessins. Ze kunnen toegepast worden in zowel melamine als HPL en dat op een breed gamma aan dragerplaten, met de sterke en duurzame FINSA superPan als standaard. Een combinatie die meteen uitpakt met een Cradle2Cradle Bronze certificaat.

Olmo Wabi toegepast op tafelbladen en zitmeubelen.

 

Naast duurzaam en veelzijdig is Gama Duo vooral ook een dynamische collectie, die samen met de veranderde trends in de designwereld regelmatig vervelt tot een nieuw en volledig eigentijds ensemble. “De huidige Novedades, zoals wij de nieuwigheden noemen, werden vorig jaar al op het Iberisch schiereiland geïntroduceerd”, zegt marketingverantwoordelijke bij FINSA BV Chelsey Kuyt. “Binnenkort zullen ze ook op de Belgische markt beschikbaar zijn.”

Wabi-sabi

Kuyt licht twee nieuwe decors uit, die samen alvast een inspiratiebron van de vernieuwde collectie suggereren. “Olmo Sabi en Olmo Wabi zijn twee nieuwe houtprints. De ene is licht en warm, de andere donkerder en meer vergrijsd. Interessant is vooral dat ze samen verwijzen naar wabi-sabi, een eeuwenoude Japanse levensfilosofie die tegenwoordig ook in de interieurwereld haar stempel weet te drukken.” Centrale gedachten in die filosofie? Eenvoud, soberheid, een voorliefde voor natuurlijke materialen en het omarmen van de imperfecties en veroudering daarvan.

Indruk van de 9AQ Basalto met Teide structuur.

 

Natuurlijke elementen

Dat de natuur bij de ontwikkeling van de Novedades top of mind was, valt niet te ontkennen. “Bij de unikleuren zien we bijvoorbeeld vier nieuwe groentinten”, zegt Kuyt. “9AQ Basalto en Mármol Hades hebben dan weer een robuust natuursteendessin en er werden twaalf nieuwe houtprints toegevoegd. Erg krachtig zijn ook de metaaldessins zoals Bronce Salvora en 2AS Bronce. De ene levert een sterke imitatie van strak geborsteld brons, terwijl de andere een meer natuurlijke, verweerde versie van datzelfde materiaal nabootst.” Opnieuw lijkt wabi-sabi niet veraf.

Om nieuwe en oude dessins nog beter tot hun recht te laten komen, werden ook de mogelijkheden inzake structuren uitgebreid. Dat gebeurde, niet geheel onverwacht, met dezelfde affiniteit voor natuurlijke materialen. Zo verbreden Mesura en Boreal het reeds uitgebreide spectrum aan beschikbare houtstructuren. “Mesura biedt een discrete maar voelbare houtnerf, terwijl Boreal dankzij de afwisseling van matte en glanzende afwerkingen vooral visueel de nodige diepte suggereert. Steendessins zullen dan weer sterker uitkomen met de nieuwe Teide structuur,” voegt Kuyt nog toe, “die met haar mat en gestructureerd mineraaleffect iets weg heeft van een pas gespleten natuursteen.”

Sfeerimpressie van het decor Mármol Hades als achterwand in de slaapkamer.

 

Mat of hoogglans

Een verhaal apart zijn de Ideal Matt en Ideal Glow structuren. “Deze matte en hoogglans afwerkingen worden gecreëerd door een extra PET-laag aan het oppervlak toe te voegen. Daardoor zijn ze bijzonder krasvast.” Ideal Matt past alvast perfect in de nog steeds grote interesse voor matte oppervlakken en afwerkingen, terwijl Ideal Glow mooi combineert met bijvoorbeeld een marmerdessin voor een perfect gepolijste look.

Inspiratie

Hoewel de nieuwe texturen en decors in ons land pas later dit jaar bij CRAS Woodshops beschikbaar zullen zijn, kan je nu al volop inspiratie opdoen. Op haar sociale media kanalen zet FINSA namelijk regelmatig een Novedad in de kijker en ook via de Gama Duo app, beschikbaar in Google Play en de Apple Store, leer je de nieuwigheden al van naderbij kennen. Daarvoor hoef je trouwens niet langer je beste Spaanse boven te halen. Vanaf deze zomer is de app ook beschikbaar in het Nederlands.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details