NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Mechanische ventilatie ventileert grote panden erg goed

Mechanische ventilatie ventileert grote panden erg goed

Grote ruimten hebben mechanisch ventileren nodig 
Ben je als bedrijfsleider, ondernemer of particulier in het bezit van een groot pand? Dan is het belangrijk om die grote ruimte goed te ventileren. Mechanische ventilatie is de perfecte manier om grote ruimten optimaal te ventileren. Hoe gat dit precies in zijn werk en welke voordelen heeft mechanische ventilatie zoal?

Hoe mechanische ventilatiesystemen precies werken
Mechanische ventilatiesystemen zuigen automatisch vochtige lucht, met daarin vuil en viezigheid aan, en reinigen die lucht. Vervolgens wordt er frisse, schone lucht van buiten opgezogen in het systeem en terug het gebouw in gevoerd. Zo is de lucht in jouw bedrijf of pand altijd vers en gezond. Tegenwoordig kunnen er in systemen met mechanische ventilatie ook zogeheten wtw-units aangebracht worden. Wtw betekent warmteterugwinning, een energiezuinige en milieuvriendelijke manier om warmte uit de lucht opnieuw te gebruiken.

De voordelen van mechanische ventilatiesystemen
Het grootste voordeel van mechanische ventilatiekanalen is dat er constant verse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd. En dat heeft positieve eigenschappen voor het welzijn van jouw personeel. In 2009 deed het VROM/WMMI een onderzoek, waaruit bleek dat mechanisch ventileren ervoor zorgt dat gebruikers van de betreffende ruimte een betere gezondheid krijgen en minder vaak ziek zijn. Met name keelpijn, klachten rond contactlenzen (geïrriteerde ogen), verkoudheid en huidklachten namen af. In de tweede plaats zorgen mechanische ventilatiesystemen ervoor dat energie veel efficiënter wordt gebruikt en de energierekening van bedrijven met zo’n systeem aanzienlijk omlaag gaan. In het systeem hoeft er alleen een ventilatiemotor aangedreven te worden. Dit is veel effectiever dan het alternatief, namelijk het continu ventileren door roosters of ramen open te zetten. Dat laatste leidt namelijk tot veel warmteverlies. Ten slotte, dat is een derde pluspunt van ventilatie op mechanische wijze, kunnen ventilatiekanalen voorzien worden van wtw-units. Waardoor de energiebesparing nog verder oploopt.

Belangrijke aandachtspunten bij mechanisch ventileren
Bij mechanisch ventileren is het belangrijk dat een ruimte goed afgesloten kan worden, zodat het ventilatiesysteem zo efficiënt mogelijk kan werken. Verder is regulier periodiek onderhoud van belang. De filters, buizen en kanalen moeten stofvrij gehouden worden, anders treedt (onnodig) energieverlies op.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details