NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Leer om te bankzitten

Leer om te bankzitten

Homoniem. Twee woorden zijn elkaars homoniemen als ze dezelfde uitspraak hebben en tot dezelfde woordsoort behoren, maar geheel verschillende betekenissen hebben. Ik heb dat met het woord ‘leer’ en ‘bank’.

Looien

Een leren bank dus, als tweezitter, als fauteuil en als leren hoekbanken of loungebanken. Maar wat is leer? Looien is simpel gezegd een huid tot leer verwerken. Europees leer is door hoge lonen en strenge milieunormen tweemaal zo duur als huiden uit China en Zuid-Amerika, waar lonen lager en milieueisen non-existent zijn. De kwaliteit van Europees leer is stukken beter, maar slechts een kleine groep meubelmakers, het topsegment van de markt, is bereid extra te betalen voor Europees leer. De Nederlandse leersector telt nog maar enkele bedrijven, waarvan er nog maar weinig zelf looien.

Soorten

Leer is er in soorten, met eigen kwaliteiten, behandelingen en outlook. Ook de prijzen zijn sterk verschillend. We kennen vol aniline en semi aniline leer en gedekverfd leer.

Vol aniline

Een van de duurste kwaliteit leer. Voelt zacht en soepel aan. Is door en door geverfd met aniline-verfstoffen, maar zonder beschermende bovenlaag. Is daardoor gevoelig voor zonlicht en neemt gemakkelijk vuil, vet en vocht op. Vlekken zijn lastig te verwijderen. Alleen droog af nemen of met een speciaal reinigingsmiddel. Schitterend leer die het meubel het karakter en de charme geeft die bij een echt leren product horen.

Semi aniline

Is hetzelfde behandeld als vol aniline leer, maar heeft een licht gepigmenteerde beschermlaag. Het leer is zacht, wat zorgt voor een prettig comfort. Er is een variatie in de dikte van het leer: master select en dik master select. Semi-aniline leer is beter bestand tegen vlekken en is met een vochtige zeem met zacht of gedestilleerd water af te nemen.

Gedekverfd leer

Deze leersoort wordt behandeld met aniline-verfstoffen, daarna licht geschuurd en dan van een dekkende verflaag voorzien. Doordat door deze behandeling de natuurlijke tekening van het leer verdwijnt, wordt op het leer een kunstmatig nerfbeeld ingeprent. Gedekverfd leer is praktisch in gebruik en minder gevoelig voor verkleuren. Is beter bestand tegen vlekken en kan met een vochtige doek afgenomen worden.

Direct en fel zonlicht is funest voor de kleur van het leer. Zet leren meubels nooit te dicht bij een kachel of radiator. Het leder droogt dan plaatselijk uit, waardoor de finish zich verhardt. Voor het behoud van leren banken is het belangrijk dat de vochtigheidsgraad in de woonkamer op peil blijft.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details