NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Led vervangt de Tl-verlichting

Led vervangt de Tl-verlichting

Vergeleken met gloeilampen was de buislamp het meest energiezuinig en duurzaam. Bij het aandoen van de verlichting was dit ook te horen. Iedereen herkent het geping van de Tl-buis.

fluorescentie wordt led

De oude tl-verlichting die vanaf 1937 op de markt is gebracht is ingehaald door de zuinige en meer duurzame led Tl-verlichting. Na de introductie van de T12 en T8 Tl-verlichting kwam er de hoogfrequentie T-5 variant. De starter is vervangen door een elektronisch voorschakelapparaat. De buis geeft bij het aandoen meteen licht. In vergelijking met de conventionele Tl is de lamp tot driemaal toe duurzamer. De led tl verlichting is echter nog zuiniger dan de T-5 buis.

Omzetting naar ledverlichting

Bedrijven zijn ook bezig om de verlichting om te zetten naar led buizen. Naar schatting branden er in Nederland ruim 100 miljoen Tl-buizen waarvan nog niet alle conventionele Tl is vervangen. Het vervangen kan meestal één op één bij verlichting die werken met een starter. Tl-verlichting zonder starter heeft aanpassingen nodig. In kantoorruimten is de verlichting ingebouwd in het systeemplafond. Ook hier is vervanging dikwijls eenvoudig door het omzetten van led-panelen. De panelen zijn in verschillende temperaturen leverbaar en de afwerking is er in een glanzende of matte uitvoering.

High Bay lampen

Een alternatief voor Tl-ledverlichting en led panelen zijn led de High Bay lampen. Ze zijn vooral geschikt voor bedrijfsruimten, loodsen en industrie. De kloklampen hebben een hoog wattvermogen en een lichtopbrengst van 13000 lumen of meer.

Bedrijven worden aangemoedigd om energiezuinig te werken. Dit start met de verplichte energie labels. Na de gloeilamp en de halogeenlamp worden er vanaf 1 september 2021 geen Tl-buizen meer geproduceerd. Ondernemers kunnen ingaande 2021 geen beroep meer doen op de Energie-Investeringsaftrek omdat ledbuizen niet meer genoemd worden in de Energielijst. Mogelijk is wel de KIA van toepassing.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details