NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Kurk: de sublieme kracht van de natuur

Kurk: de sublieme kracht van de natuur

Puur natuur, dat is kurk. Een uiterst milieuvriendelijk en warm materiaal. Dankzij de nieuwe technieken biedt kurk ook veel meer mogelijkheden. Denk maar aan hout- en natuursteenmotieven, of een betonlook. Fervente houtliefhebbers en interieurarchitecten vallen voor dit natuurlijke product en de verschillende toepassingen er van.

Slijtvaste vloer

De dag dat kurk als vloerbekleding nog verrassend nieuw was ligt ondertussen reeds enkele decennia achter ons.  Waar vloerkurk traditioneel naar believen versneden, afgeschuind en geverfd werd, met uiteindelijk duizenden combinaties tot gevolg heeft dit onovertroffen natuurproduct door de laatste nieuwe technologische ontwikkelingen een gloednieuwe uitstraling verkregen.

Zoals vele materialen kan ook kurk digitaal bedrukt worden. Hierdoor kunnen verschillende hout- en natuursteenmotieven alsook betonlooks op de kurklaag aangebracht worden voordat de vloerdelen afgewerkt worden met verschillende lagen slijtvaste vernis. Hierdoor heeft kurk als onovertroffen natuurproduct een gloednieuwe uitstraling, dankzij de laatste nieuwe technologische ontwikkelingen.

Deze techniek laat toe op eenvoudige wijze een zeer comfortabel aanvoelende en akoestische erg dempende bevloering te maken die iedereen spontaan verwart met een stijlvol houten parket, een authentieke plankenvloer, een echte natuurstenen vloer of zelfs een gepolierde betonlook. Door nieuwe printtechnieken met resoluties hoger dan duizend dpi zijn we nu in staat om nieuwe prints met nooit geziene duidelijkheid en helderheid voor te stellen.

Eenvoudige plaatsing

Uiteraard kunnen deze legklare kurkvloeren zowel zwevend met klikverbinding als in de verlijmde versie geplaatst worden. Dit is zeer interessant voor de zelfplaatser. Doordat dit ook toegepast kan worden op te verlijmen kurktegels, is de installatie ervan in badkamers en andere vochtige ruimtes eveneens mogelijk. De minieme opbouwdikte van verlijmde kurk heeft bovendien zijn voordelen in de renovatiemarkt waar de opbouwdikte dikwijls erg gelimiteerd is. Te verlijmen kurk behoeft overigens geen uitzettingsvoeg, waardoor het product op de hele verdieping zonder onderbreking gelegd kan worden en aansluitend mag liggen aan traptreden, balustrades en dorpels.

De laatste generatie digitaal bedrukte kurkvloeren kan zelfs voorzien worden van een profilering die erg doet denken aan een geborstelde houten plank. Dit aanvoelen zorgt ervoor dat zelfs de grootste liefhebber van echt hout overstag gaat.

Goede isolatie van wanden

De vraag naar een kurk op de wanden is de laatste jaren fel toegenomen. Dat komt vooral door het grotere aanbod aan motieven en kleuren, gecombineerd met de goede thermische en akoestische eigenschappen van het product. Met andere woorden: kurk biedt volop persoonlijkheid en uitstraling. Bovendien worden geluiden gedempt en de koude afgeremd.

Uiteraard speelt de lange levensduur van de bekleding ook een rol, waardoor het uitermate geschikt is voor moeilijk te bereiken plaatsen. Kurk is afkomstig van de bast van de kurkeik. Eens de boom een kwarteeuw oud geworden is wordt de schors iedere negen tot tien jaar manueel geoogst zonder de boom schade toe te brengen. Hierna groeit de schors opnieuw aan, wat van kurk een milieuvriendelijk en allesbehalve een milieu verslindend product maakt.

De schors wordt eerst volgens een welbepaalde procedure bewerkt, vervolgens vermalen, waarna de korrels in een bepaalde densiteit worden samengeperst. Kurktegels bestaan meestal uit twee delen. De basis bestaat uit samengestelde vermalen korrels en bepaalt de kwaliteit van de kurktegel. Daarop wordt een fineerlaag verlijmd. Deze laag bepaalt mee het uitzicht van de kurktegel.

Ruwe en warme motieven

Wandtegels zijn meestal drie millimeter dik, en kunnen net als vloertegels in verschillende kleuren geverfd worden. Kurk wordt tegen een vlakke, stabiele en blijvend droge ondergrond verlijmd. De lijm moet zowel op de kurk zelf als op de ondergrond worden aangebracht. In vochtige ruimtes moet na de plaatsing goed vernist worden om de naden van de verschillende kurktegels goed af te sluiten.

Ook de naturelle kurklook en de massieve kurkschors zijn weer helemaal in. Meer en meer binnenhuisarchitecten kiezen voor de originele look van kurk in hun interieurs. De ruwe motieven vormen dan ook een mooi contrast met andere bouwmaterialen en passen perfect in elke ruimte. Een kurken wand heeft bovendien die typisch warme en aangename uitstraling. Onderhoud kan met een stofdoek of met een vochtige doek indien de wand voldoende vernist werd.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details