NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Knowhow van het schuren in al zijn vormen
Losse delen worden zonder te veel druk afgenomen en intacte vlakken opgeruwd.

Knowhow van het schuren in al zijn vormen

De ideale voorbereiding van de ondergrond en het vakkundig schuren zijn cruciaal om de strenge eisen bij het verbouwen waar te maken. De schuurexperts van Festool helpen je graag op weg.

Tekst en beeld: Festool

“Bij alle schuurwerkzaamheden is een afgestemd schuursysteem doorslaggevend voor de kwaliteit en de voortgang van het werk”, weet Dino Frey, schilder en trainer bij Festool. Als schilder moet je vaak oude lagen afschuren die niet-duurzaam zijn of niet geschikt voor nieuwe laklagen. Evengoed gaat het om het egaliseren van oppervlakken, het verwijderen van oneffenheden of het tussenschuren van plamuurlagen. Al die taken vragen om een geschikt schuursysteem: het ideale schuurpapier, de juiste steunschijf en het juiste apparaat met een optimale afzuiging. Veelzijdig combineerbare schuursystemen maken het dagelijks werk effectiever en efficiënter. Bovendien is het voor de uitvoerders – en eventuele gebruikers van het pand – gezonder, wegens minimaal stof.

Het egaliseren van oppervlakken, het verwijderen van oneffenheden of het tussenschuren van plamuurlagen, als schilder krijg je er vaak mee te maken.

De juiste schuurmachine

Ook voor renovatie bestaat er een universele schuurmachine, afhankelijk van de belangrijkste eisen. Dino Frey: “Wie vaak droogbouwwerkzaamheden uitvoert, kan opteren voor een langnek-schuurmachine. Bij kleinere oppervlakken aan wand en plafond, zoals een toilet of trapenhuis, is de excenterschuurmachine ETS EC 150/5 een aanrader. Voor de renovatie van kozijnen met beschadigde oude verflagen in het waterdorpelgedeelte is de roterende excentrische schuurmachine Rotex RO 90 een goede keuze, met zijn grof- en fijnschuren, polijsten en driehoekschuren. Voor hoeken en kleine vlakken zijn de vlakschuurmachines RTS of DTS geschikt. Voor klussen buiten of op de steiger is een compacte accu-schuurmachine dan weer zeer praktisch.”

Deuren goed voorbereiden

Als historische deuren bewaard moeten worden, is een behoedzame reparatie belangrijk. Daarbij denk je in een vroeg stadium al na over de juiste aanpak. Hoeveel van de oorspronkelijke structuur kan je behouden? Dat geldt voor de deur, maar ook voor het kozijn. Je controleert oude lagen en identificeert beschadigde plekken in het hout. Met de Festool-excenterschuurmachine ETS EC 150/5 of ETS EC 125 bijvoorbeeld kan je de bestaande laklagen op een lichte en betrouwbare wijze opschuren. Losse delen worden zonder te veel druk afgenomen en intacte vlakken opgeruwd. 

“Bij op water gebaseerde lakken raden wij een schuurmateriaal aan met een korrel vanaf P180, bij alkydharslak vanaf P150”, verklaart applicatietechnicus Philipp Stahl. “Voor profielen en panelen is de lineaire schuurmachine LS 130 ideaal, omdat door de lineaire schuurbeweging het uitslaan aan de zijkant voorkomen wordt. Bovendien is het mogelijk een individuele schuurzool met de zelfbouwset voor alle sponning- en profielvormen te maken.” Moeilijk toegankelijke plaatsen in de profieluitsparingen en -overgangen kan je eventueel met een flexibele schuurspons naschuren. Voor het tussenschuren met de ETS EC wordt het schuurmateriaal GRANAT met korrel P240 – P500 geadviseerd. Met een laag toerental om het doorschuren of verhitten van de voorgelakte oppervlakken te voorkomen.

Veelzijdig combineerbare schuursystemen maken het dagelijks werk effectiever en efficiënter.

Tweede leven voor kozijnen en leuningen

Het is een veeleisende klus om oude houten kozijnen en kozijnvleugels vakbekwaam te renoveren. Bij de bescherming van historische monumenten, maar ook steeds meer bij de moderne en duurzame omgang met bestaande grondstoffen zoals hout. Als een raamconstructie op de juiste wijze en met de juiste knowhow wordt gerepareerd, kan deze nog een groot aantal jaren mee.

Dat geldt ook voor de leuningen in traphuizen en galerieën uit de jaren 60 tot 80. Met een lineaire schuurmachine, zoals de DUPLEX LS 130, knap je de leuning vlot op. De rechtlijnige schuurbeweging slaat niet aan de zijkant uit, ideaal voor dit soort profielen. Met de zelfbouwset maak je een individuele schuurzool voor elk profiel. Ook voor metalen leuningen trouwens.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details