NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Keukens produceren volgens Industrie 4.0

Keukens produceren volgens Industrie 4.0

Maximale automatisatie en minimale zorgen. Vanuit die wens ging Kaster Keukens te rade bij Vens & Thiers van de Optimat Group voor hun gloednieuwe productieafdeling. Met het machinepark van Homag produceerde de nieuwe keukenbouwer in zijn eerste drie maanden een vijftigtal keukens. In alle afmetingen, stijlen en uitrustingen.

Bert Catteeuw heeft al heel wat jaren in de keukensector op de teller. Voor zijn eigen Kaster Keukens wist hij dus heel goed wat hij wilde: uitgebreide productiemogelijkheden met minimale menselijke handelingen. Industrie 4.0 dus. Voor het hightech machinepark bleek Homag de ideale partner. Vens & Thiers, exclusief Homagverdeler voor de Benelux, werkte nauw samen met Kaster Keukens om de productieafdeling op punt te zetten.

Tot vijf keukens per dag
Het machinepark van Kaster Keukens is afgestemd op maximale efficiënte. In zijn eerste drie maanden produceerde het nieuwe bedrijf zowat 50 keukens. Maar op termijn moet de geautomatiseerde productieflow het mogelijk maken om dagelijks tot vijf keukens te vervaardigen. “De hele opstelling van de productieafdeling sluit onnodige menselijke handelingen uit”, legt Bram Vannevel van Vens & Thiers uit. “De productie wordt eigenlijk gestuurd vanuit de burelen. Zo is er altijd volledige controle vanop afstand, zelfs met een compact team van medewerkers. Voor het aansturen van de productie leverden we Imos, een compleet 3D CAD/CAM-pakket.”

Zaakvoerder Bert Catteeuw maakte de keuze voor doorgedreven automatisatie heel bewust al voor de start van zijn bedrijf. “De opstart van onze nieuwe zaak was het ideale moment om meteen voorsprong te nemen voor de toekomst. Het machinepark laat ons toe in te spelen op de individuele wensen van elke klant. Tegelijk hebben we als bedrijf nog heel wat ruimte voor groei. De opstelling van de machines is dus gekozen voor de lange termijn.”

Automatische belading en strakke nulvoegen
In de productieafdeling staan acht moderne machines van Homag. De BHX DrillTeq V-500 bereidt de stukken voor. De machine boort, zaagt, freest en schiet de nodige drevels in. Bovendien is ze uitgerust met een robot, die ze voortdurend belaadt en ontlaadt. Zo kan de DrillTeq 24/7 produceren, zonder operator.

Kaster Keukens

In het atelier worden de keukens op maat gemaakt. Met minimaal personeel en maximale afwerkingsmogelijkheden.

Ook de Homag KAL 370 is een van de sterren in de productieflow. De kantenlijmer maakt het mogelijk om met nulvoegen te werken. Met dank aan de Airtec-technologie. Die plakt de stukken af zonder lijm. Resultaat: geen lijmvoegen én een betere verlijming. “Dat biedt uiteraard vooral esthetische voordelen”, pikt Catteeuw in. “Onze klanten krijgen een hogere afwerkingsgraad, zonder in te boeten op de duurzaamheid van hun keuken. Eigenlijk leveren we maatwerk met industriële machines. Daarin onderscheiden we ons van de concurrentie.”

Van ontwerp tot plaatsing
Als keukenbouwer doorloopt Kaster Keukens met zijn klanten het ganse traject van een nieuwe keuken. Ze voeren bestaande ontwerpen uit, maar creëren ook zelf keukens op maat vanaf nul. Bert Catteeuw: “We werken met alle mogelijke materialen en afwerkingen. Bovendien hebben we een team van vaste plaatsers. Zo garanderen we dat onze kwalitatieve keukens ook correct geïnstalleerd worden. Dankzij de automatisering werken we met een klein team van ervaren medewerkers. Met een persoonlijke aanpak en flexibele planning als extra troeven.”

Vens & Thiers is sinds 1991 exclusief verdeler van Homag in de Benelux en van Imos-software in België. “We leveren machines en software voor interieurbouw en schrijnwerk, voor eenmanszaken en grote industriële producties. Zoals hier zijn we graag partner eerder dan enkel leverancier. We denken mee na over de beste opstelling en zetten deze vervolgens om in een werkende productieflow. En hier is die samenwerking absoluut een succes”, besluit Bram Vannevel. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details