NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Kenniscentrum ondersteunt de hout- en meubelindustrie
Buitenopstelling in het kader van het project Woodforlife.

Kenniscentrum ondersteunt de hout- en meubelindustrie

Van onderzoeksprojecten tot certificering

Innovatie en duurzame productie zijn de hete hangijzers binnen de Belgische hout- en meubelindustrie. Sectoraal kenniscentrum WOOD.BE staat bedrijven bij in de uitdagingen waar ze voor staan. Dat doet het centrum op verschillende manieren: onderzoek, certificering, laboratoriumtesten, normalisatie, innovatiedienstverlening en veiligheidsadvies.

Het mechanisch labo van WOOD.BE.

De hout- en meubelindustrie is continu in beweging. Als kennis- en onderzoekscentrum staat WOOD.BE bedrijven bij in de uitdagingen van vandaag en morgen. Hun onderzoekers werken mee aan projecten binnen alle productgroepen van de hout- en meubelsector. “Dat kan gaan om onderzoeksprojecten die de hele sector of een deelsector aanbelangen, of specifiek een aantal bedrijven”, vertelt general manager Chris De Roock. “Er gebeurt ook meer en meer maatwerk: dan geven we één-op-één-advies aan bedrijven. We helpen bijvoorbeeld bij het oplossen van een technologisch vraagstuk of het optimaliseren van bedrijfsprocessen.” Naast het onderzoeksluik is WOOD.BE de referentie inzake certificering in de hout- en meubelindustrie. Denk aan CE-markeringen, die de sterkte, duurzaamheid en veiligheid garanderen van houten bouwproducten, of Chain of Custody-certificering zoals FSC of PEFC. Het laboratorium van WOOD.BE omvat drie afdelingen: een mechanisch labo, een chemisch labo en een afwerkingslabo. “Als normenantenne en sectoroperator verzekeren we dat de laatste Europese of mondiale normen gekend zijn en vertegenwoordigen we de stem van de Belgische industrie in de betrokken commissies.”

Het team van WOOD.BE bestaat uit diverse profielen die verbonden worden door het geloof in de grondstof hout en het goede willen doen voor zowel economie als ecologie door mee te denken over de uitdagingen van de toekomst. “Hier werken bio-ingenieurs met doorgedreven kennis van hout, bouwkundige ingenieurs die onder meer expertise over stabiliteit aanbrengen, creatieve profielen zoals productontwikkelaars, … WOOD.BE heeft ook een preventieadviseur niveau 1 in dienst die bedrijven bijstaat om de veiligheid in de productieomgeving te optimaliseren. In onze eigen laboratoria zijn bovendien heel wat technische talenten aan de slag. We zijn als organisatie de afgelopen jaren sterk gegroeid en zoeken steeds mensen om het team te versterken.”

Het chemisch labo van WOOD.BE.

Focus op innovatieve duurzaamheid

WOOD.BE viert dit jaar zijn 75e verjaardag. “We hebben al een mooi parcours afgelegd als sectoraal kenniscentrum. Tegelijkertijd kijk ik liever vooruit”, zegt Chris. “We leven in boeiende, maar uitdagende tijden. Als sector moeten we evolueren naar een circulaire economie. Dat doen we door kringlopen te sluiten, zowel op het niveau van producten, componenten als materialen. Op dit moment is pakweg vijftig procent van onze onderzoeksprojecten al gericht op circulaire economie. Tegen 2025 voorzie ik een evolutie richting honderd procent.”

We kunnen er niet meer om heen: de klimaatverandering is de meest ingrijpende omwenteling van deze tijd. Ook de uitbraak van het coronavirus en de oorlog in Oekraïne brachten de wereld zoals we hem kennen aan het wankelen. “Niets is zeker, behalve verandering”, stelt Chris. “Daarom ben ik ervan overtuigd dat ieder bedrijf een strategie moet hebben om met verandering om te gaan en die zelfs te omarmen, om bedreiging om te zetten in opportuniteiten.” WOOD.BE is momenteel bezig met die strategische oefening, die hen moet scherpstellen voor de toekomst. “Je moet jezelf ook durven kritisch in vraag stellen, om beter te doen in de toekomst. Die houding, samen met onze zin voor innovatie en duurzaamheid, zit onlosmakelijk in ons DNA verweven.”

Het afwerkingslabo van WOOD.BE.

Hout in de strijd tegen klimaatverandering

“De houtsector kan een belangrijke rol spelen in CO2-opslag. Het gaat daarbij om gemiddeld 1,3 ton CO2 per kubieke meter hout. Het voordeel van hout is dat de CO2 gecapteerd blijft zolang het product in een of andere vorm voort bestaat. Denk aan een massief houten meubel: je kan het al een tweede leven geven via de kringloopwinkel. Wanneer het dan echt kapot is, kan het hout verspaand worden. Die spaanplaten dienen op hun beurt om nieuwe meubels te maken. Zo creëer je optimaal een termijn die langer aanhoudt dan het duurt om nieuwe bomen te laten groeien. De uitkomst is een aanzienlijke nettobijdrage aan de strijd tegen CO2-uitstoot en klimaatverandering. Hout is een grondstof die al millennia meegaat. Toch blijft het meer dan ooit actueel en vertoont het heel veel toekomstpotentieel.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details