Kantenbanden zijn essentiële elementen in de meubel- en interieurindustrie. Hoewel ze in het verleden weinig verandering ondergingen, zien we toch stapsgewijze verschuivingen naar ecologische en vernieuwende toepassingen. Dit uit zich in geoptimaliseerde decoren, lijmvrije alternatieven en een continue productontwikkeling die inspeelt op de steeds veranderende platenmarkt. Met duurzaamheid en een uitstekende kwaliteitsgarantie in de hoofdrol kijken we vooruit naar een toekomst waarin kantenband een sleutelrol speelt in creatieve interieur- en meubelontwerpen.
Het toenemende houttekort, de actuele internationale en politieke situatie en de groeiende aandacht voor circulaire economie maakt het gebruik van innovatieve grondstoffen steeds belangrijker. Hierbij kiest men steeds vaker voor secundaire materialen die bestaan uit afval en bijproducten en nieuwe grondstoffen zoals hennep, kurk en kokos, en biobased lijmen en bindmiddelen. Plaatleveranciers stellen dan ook met trots talloze nieuwe decoren en structuren voor die aan deze vereisten voldoen. Hoewel kantenbanden op zichzelf niet snel evolueren, speelt de combinatie met die ontwikkelingen in de plaatindustrie uiteraard een cruciale rol in het bepalen van de trends en toepassingen in de sector. Al blijft het voor kantenbandproducenten een grote uitdaging om volledig duurzaam te zijn. Want voor een perfecte kleurkoppeling is het vaak noodzakelijk om nieuwe grondstoffen te gebruiken, waardoor recyclage moeilijk wordt. Toch werkt de sector volop aan prototypes en vernieuwende technieken om ook voor kantenband de meest kwalitatieve en groene toepassing te ontwikkelen.
Lijmvrije kantenbanden zijn ook aan een opmars bezig. Het doel is om de plaat en de kantenband naadloos in elkaar te laten overlopen. Daardoor ontstaat een mooie overgang met zo weinig mogelijk zichtbaarheid of verschil tussen de plaat en de kantenband. Bovendien verkrijg je niet alleen een optisch mooier voegbeeld,
de naadloze voeg is ook beter bestand tegen water, vuil en warmteschommelingen. Dit komt de duurzaamheid ten goede.
Daarnaast zien we interessante nieuwigheden op het vlak van milieuvriendelijke lijmsoorten en bindmiddelen. Deze toepassingen zijn ontwikkeld met stoffen die van nature voorkomen in plataardige en dierlijke producten. Daardoor beschermen ze zowel de natuur en de omgeving als de medewerkers. Bovendien garanderen ze een optimale kwaliteit. Al deze waardevolle inspanningen van de kantenbandproducenten dragen bij tot een groenere economie. De Belgische verdelers hechten dan ook veel belang aan het verspreiden en kenbaar maken van al deze toepassingen op de regionale markt en bij de leveranciers.
Nog een opvallende trend zit hem in de grote variatie aan kleuren en decoren. Kantenbanden focussen steeds meer op zachte kleuren, matte afwerkingen en anti-fingerprint eigenschappen, maar ook de houtstructuren blijven goed scoren. Variërend van licht tot diepnerfachtig moeten de kleurkwaliteit en structuur perfect overeenkomen voor de meest harmonieuze uitstraling. Door in te zetten op een optimale productontwikkeling die inspeelt op de veranderende behoeften van de eindklant, streeft de sector naar minder overproductie en meer ecologische, esthetische interieur- en meubelconcepten. Ook dat past binnen een duurzame visie.
Naast innovatieve producten en tastbare toepassingen binnen de sector, valt op dat kantenbandspecialisten ook hun dienstverlening optimaliseren. Gaande van opleveringen van kantenband per meter en ultrakorte leveringstermijnen tot gepersonaliseerde decoren. Door deze verbeterde processen hebben klanten en leveranciers sneller de juiste soort en de correcte hoeveelheid kantenband in handen om hun projecten vorm te geven. Dit resulteert opnieuw in minder verspilling, minder vervuiling door overvloedig transport en meer creativiteit bij de meubel- en interieurbouwer. Dit laatste wapenfeit bewijst dat ook de traditionele kantenbandsector de stap zet richting innovatie en klimaatneutraal ondernemen.