NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Inzoomen op akoestische en (brand)technische uitdagingen van houten gevels
Hout doet het goed in de bouwsector, ook voor gevel. (Beeld: David Papazian / Shutterstock)

Inzoomen op akoestische en (brand)technische uitdagingen van houten gevels

Houtbouw is populair en dat hoeft niet te verbazen. Het is een duurzame manier van bouwen, die bijzondere kwaliteiten heeft en daarmee ook op huidige uitdagingen inspeelt. Zeker voor renovatieprojecten biedt het heel wat mogelijkheden. Het project RecurWood wil een hefboom zijn voor bedrijven die houtbouw willen toevoegen aan hun aanbod of hier verder in groeien. Praktische workshops zijn een belangrijk onderdeel van het project, zoals die van 10 maart met de focus op houten gevels.

Kennis samenbrengen en delen. Vanuit die optiek treedt RecurWood naar de vakman die renovatiewerken uitvoert. Het is een initiatief van het WTCB en WOOD.BE, gesteund door het Agentschap Innoveren & Ondernemen. Om nieuwe bevindingen en beproefde technieken in de sector verder te verspreiden, organiseert RecurWood onder meer een reeks webinars. Op 10 maart was er opnieuw een gepland, van 13 tot 15 uur. Dit keer zoomden specialisten ter zake in op de akoestiek, brandreactie en -weerstand, en stabiliteit van houten gevels.

Nieuwe akoestische normen

Zoals algemeen geldt in de bouwsector is ook houtbouw onderhevig aan veranderingen in de wetgeving. Ook tijdens deze workshop kwamen heel wat wijzigingen, en dan vooral verstrengingen, in de regelgeving aan bod. Zo worden dit jaar nog nieuwe akoestische normen en aangescherpte eisen voor de brandveiligheid van kracht. 

Voor het akoestische aspect nam Lieven De Geetere van WTCB het woord. Hij lichtte de drie prestatieniveaus voor gevelisolatie toe. “Er is sprake van klasse A, B en C. Daarbij komt C ongeveer overeen met het normale akoestische comfort in de huidige norm tussen appartementen. B is dan het verhoogde akoestische comfort in de huidige norm en met A komt er een nieuwe premium comfortklasse bij”, vertelde Lieven. Akoestiek is een relevante uitdaging als het over houten gevels gaat. Die kenmerken zich namelijk door weinig massa om het geluid te absorberen. De kracht van houtbouwsystemen is echter de mogelijkheid tot het akoestisch ontkoppelen van houten gevelonderdelen. Vervolgens presenteerde De Geetere twee geveloplossingen voor houtskeletbouw, met concrete berekeningen voor de akoestiek. “Een CLT-gevel van tien centimeter met een gipsplaat en enkele centimeters minerale wol, gaat al richting tien dB geluidsisolatie”, illustreerde hij. Met verder in de presentatie ook aandacht voor de juiste kits en technieken voor onder meer kierdichting onderstreepte RecurWood andermaal zijn praktische en pragmatische benadering van het thema.

Akoestiek, brandweerstand en stabiliteit: drie belangrijke factoren bij het berekenen en uittekenen van een houten constructie. (Beeld: Chatham172 / Shutterstock)

Stabiliteit en brandveiligheid

Naast de akoestiek lag de focus ook op stabiliteit en kwamen de uitdagingen rond brandveiligheid aan bod. Dat laatste aspect wordt vaak nog verkeerdelijk negatief bekeken bij houtbouw.

Robbe Celis nam de technische eisen en referenties voor de gevelstabiliteit onder de loep. Hoe bereken je je gevelbeplanking? En wat zijn de aandachtspunten bij de uitvoering van een houtgevel? Ook hier vormden hands-on uitleg en tips de rode draad. De kijkers kregen onder meer een heldere kijk op mogelijke technieken voor de onzichtbare bevestiging van beplanking.
Tot slot nam Sven Eeckhout over, om de brandveiligheid van de gevels verder uit te klaren. Bijzondere aandacht was er voor de nieuwe reglementering, die op 1 juli 2022 van kracht wordt. De nieuwe eisen toelichten was maar het begin. De bestaande type-oplossingen werden vervolgens afgetoetst aan deze normeringen. Wat is mogelijk met bestaande technieken en waar zijn aanpassingen nodig om ze verder bruikbaar te maken? Met andere woorden: wat is de invloed van de toekomstige eisen op de type-oplossingen?

Tijdens een kleine twee uur verruimden de ingeschreven professionals hun kijk op houten gevels. Was je er niet bij, maar ben je benieuwd en heb je zin om bij te leren? Je kan de drie presentaties integraal herbekijken op YouTube. Zoek op ‘RecurWood Workshop Gevels’   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details