NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Innovatieve kantenlijmers voor elke interieurbouwer

Innovatieve kantenlijmers voor elke interieurbouwer

Niet alleen de kantenbanden, lijmen en lijmtechnieken evolueren, ook de kantenlijmers worden steeds performanter. De automatisering en digitalisering, die enkele jaren geleden werden ingezet, zijn nu een evidentie in de sector. De nieuwigheden zorgen er vooral voor dat de interieurbouwer efficiënter en kostenbesparend zijn werk kan doen.

Van de grootste speler op de markt tot de kleinere interieurbouwer, iedereen springt op de trein van digitalisering en automatisering. Werner Kennes, Sales Manager Noblesse Benelux: “De digitalisering van de machines is eigenlijk al geen nieuwigheid meer. Dat is helemaal ingeburgerd. We stellen wel vast dat de interieurbouwers meer en meer een perfecte afwerkingsgraad verwachten. Daarnaast zijn ook een eenvoudige bediening en de stabiliteit van de kantenlijmers voor hen essentieel. Daar spelen wij natuurlijk op in.”

Automatisering

Volgens Kristof Deman van DB&S Machines is die automatisering een troef die moet uitgespeeld worden in de toekomst. “De automatisering zorgt vooral voor gebruiksgemak. Het wordt gemakkelijker om de machines in te stellen en aan te passen naargelang het project”, zegt hij. “Die automatisering of zelfs robotisering zal in de toekomst alleen nog maar toenemen. Ik denk aan robots die de kantenlijmer automatisch voorzien van plaatmateriaal, en het er ook terug afnemen en op zijn plaats leggen in het magazijn. Retoursystemen worden overigens ook al meer en meer gevraagd en besteld.”

Ook Thibaud Philips van Philips Constant deelt deze mening. “We zijn er van overtuigd dat robotimplementaties noodzakelijk zijn voor KMO’s en industrie”, zegt Philips. “Robots met speciale vacuüm-opname-unit zullen in de toekomst de logistiek overnemen voor manloze bediening van kantenaanlijmmachines, automatische aanvoer en afvoer van werkstukken bij CNC-gestuurde bewerkingscenters, logistiek bij CNC-gestuurde opdeelzagen, en intelligente opslag en selectie voor de volgende productiebewerkingen of montage. Daarnaast is de nieuwe, intelligente operatorbegeleiding, zoals in de nieuwe machines die wij aanbieden, een heel belangrijke evolutie. Die maakt een nog meer intuïtieve instelling mogelijk van alle frees- of schraapbewerkingen. De operator herkent op elk moment grafisch welke correcties in welke richting worden uitgevoerd. De in de besturing ingevoerde waarden voor horizontale en verticale werktuigtoevoer worden op de achtergrond volautomatisch geconverteerd naar de daadwerkelijke aswaarden. Daarmee behoren proefwerkstukken tot het verleden.”

De voordelen van deze nieuwigheden spreken voor zich: de interieurbouwer wint tijd en zal op termijn ook kosten besparen. Daarentegen vergt het natuurlijk wel wat tijd om in eerste instantie te leren werken met de programma’s. Bij een panne zal de interieurbouwer ook vaker beroep moeten doen op gespecialiseerde hulp.

Evolutie in lijmtechnieken

Het woord zegt het zelf. Een kantenlijmer dient om kantenbanden te verlijmen. Het is dan ook logisch dat als de gebruikte lijmen en vereisten uit de sector evolueren, de machines zich hieraan moeten aanpassen.

Kim Van Oorschot, zaakvoerder van KTM Kantenlijmers: “De evolutie op het gebied van verlijmtechnieken in de machines (EVA-PUR-PO-LASER/NIR) is de laatste jaren groot geweest. De lijmnaad moet voor de interieurbouwer vrijwel onzichtbaar zijn, maar toch voldoende zekerheid bieden op het vlak van hechting. De kosten, verwerkingsvoorwaarden, benodigde extra handelingen en soms ook de beperkingen van deze nieuwere verlijmtechnieken, maken de doorsnee interieurbouwer wat terughoudender. Er is zeker voldoende vraag naar een betaalbare en efficiënte, onzichtbare verlijmtechniek. Dat zal dus altijd een actief onderwerp in de evolutie blijven.”

Ook de eindklant heeft belang bij een onzichtbare kantverwerking. De gekozen decors van projecten worden steeds specialer en bijgevolg moeilijker te verwerken. Ze moeten optimaal tot hun recht komen. Een onzichtbare lijmnaad draagt daar toe bij.

Multifunctionele lijmbakken

Jeroen Vandekerckhove,  marketing assistant Rogiers: “Met de nieuwe generatie kantenlijmers is het ook eenvoudiger om snel van type lijm te wisselen. Zo kan je gemakkelijker PU en EVA gebruiken met dezelfde lijmbak, en eenvoudiger van kleur veranderen. Het voordeel hiervan is dat er geen demontage meer nodig is van de lijmbak, en je er ook maar één nodig hebt. De lijmbak is bovendien gemakkelijk te reinigen, waarbij hij op de kantenlijmer gemonteerd blijft.”

Een continue evolutie

“We stellen vast dat alle reeksen kantenlijmmachines in ons aanbod continu blijven evolueren: nieuwe lijmstations met automatische reiniging voor PUR- of EVA- granulaten of patronen, Airtec en Laser-aggregaten, een hogere graad van automatisering en meer-stappen technologie op de verschillende aggregaten, automatische gereedschapswissels, gerobotiseerde in- en uitvoer, enzovoort”, zegt Klaas Lecluyse, Vens en Thiers. “Kortom, de totale flexibiliteit voor de interieurbouwer om zijn machine op maat te configureren: dat is nu al realiteit.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details