NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
​Hoe duurzaam zijn gevels in gerecycleerd aluminium?
De ene gevel in gerecycleerd aluminium is de andere niet. Hoe duurzaam hij werkelijk is, hangt af van de fracties post- en pre-consumer schroot.

​Hoe duurzaam zijn gevels in gerecycleerd aluminium?

In de hedendaagse queeste naar een circulaire bouwpraktijk wordt steeds meer geopteerd voor gevels in gerecycleerd aluminium. Een uitstekende zaak, maar hoe kan je als ontwerper weten of het gerecycleerd aluminium dat je voorschrijft in het verleden effectief gebruikt is in producten en dat het niet om hergebruikt productieafval gaat? En is dat überhaupt belangrijk? De bijbehorende terminologie is essentieel, zo blijkt. Want daarin zitten subtiele, maar significante verschillen.

Aluminium heeft de unieke eigenschap dat het al zijn karakteristieken behoudt na recyclage. Het kan oneindig worden hersmolten en hergebruikt voor de toepassing waarvoor het oorspronkelijk bedoeld was. Dit maakt van aluminium een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal, al zijn niet alle aluminiumvarianten identiek. Dat geldt evenzeer voor het gehalte aan gerecycleerd aluminium in een product. Verkeerd gebruik van de bijbehorende terminologie – al dan niet bewust – kan tot verwarring leiden, onder meer doordat de milieuvoordelen overschat worden. En dat is uiteraard te vermijden … 

Post-consumer schroot is end-of-life of gereclaimed aluminium, dat verschillende bewerkingen moet ondergaan alvorens het kan worden hersmolten met het oog op hergebruik.

Pre-consumer schroot

Een belangrijk terminologisch onderscheid is dat tussen ‘pre-consumer schroot’ en ‘post-consumer schroot’. Het totale gerecycleerde gehalte omvat beide types, maar er is wel sprake van een wezenlijk onderling verschil. Pre-consumer schroot wordt ook wel productieschroot genoemd. Daarbij gaat het om aluminiumafval dat afkomstig is uit het productieproces (bijvoorbeeld extrusie). Lees: het metaal is nooit een eindproduct geworden. Het is wel mogelijk dat het geanodiseerd of gelakt is, maar het is nooit gebruikt waarvoor het eigenlijk bedoeld was. Het is verzameld tijdens de productie (zuiver materiaal) en naar de recyclage-installatie gebracht om te worden hersmolten. Een positieve zaak, want door dit aluminium te hergebruiken, bespaar je heel wat materiaal. Bovendien vraagt het hersmelten van aluminium 95 procent minder energie dan de productie van primair aluminium.

Post-consumer schroot

Post-consumer schroot is end-of-life of gereclaimed aluminium. Dit is metaal dat werd gebruikt in een product dat zijn volledige levenscyclus heeft doorlopen en dat klaar is voor recyclage of hergebruik. Een aluminium raam kan worden beschouwd als post-consumer schroot wanneer een gebouw wordt gesloopt of gerenoveerd en het materiaal wordt verwerkt en finaal hersmolten om te gebruiken voor de productie van nieuwe ramen. Het onderscheid met pre-consumer schroot is heel belangrijk, want hoe hoger het gehalte aan post-consumer schroot, hoe lager de CO2-footprint en de totale milieu-impact. De keerzijde van de medaille is dat de productie van metaal van topkwaliteit met een hoog gehalte aan post-consumer schroot veel complexer is, gezien het niet om zuiver materiaal gaat: het is geanodiseerd of gelakt, er is mogelijk sprake van een thermische onderbreking tussen de binnen- en de buitenschaal, het is uitgerust met beslag (scharnieren, kruk …), enzovoort. Kortom: het gaat over een volledig product dat uit verschillende materialen is samengesteld. 

Aluminium heeft de unieke eigenschap dat het al zijn karakteristieken behoudt na recyclage. Het kan oneindig worden hersmolten en hergebruikt.

Complex recyclageproces

Aluminium recycleren is een complex proces dat verschillende stappen omvat. Ten eerste moet het schroot gesorteerd worden, waarna de componenten van elkaar moeten worden gescheiden en finaal vermalen worden tot metaalchips. Die metaalchips moeten dan nog door een röntgeninstallatie worden gestuurd om de verschillende metalen en legeringen van elkaar te scheiden. Tot slot moet het zuiver aluminiumschroot ontlakt worden, waarna het eindelijk kan worden hersmolten. Hoe beter al deze bewerkingen worden uitgevoerd, hoe ‘schoner’ de nieuwe grondstof zal zijn. Conclusie: het vroegtijdig betrekken van een leverancier van aluminiumsystemen bij het ontwerpproces is cruciaal voor het bekomen van een duurzame bouwoplossing. Bovendien kan de manier waarop leveranciers van aluminiumsystemen hun producten etiketteren ongelooflijk belangrijk zijn, want het bepaalt hoe duurzaam die gevel in gerecycleerd aluminium werkelijk is. Een claim als ’90 procent gerecycleerd aluminium’ klinkt alleszins helemaal anders als er meer of minder fracties post- en pre-consumer schroot in vervat zitten.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details