Covid-19 heeft de wereld op zijn kop gezet. Onze economie lijdt er onder. Bedrijven stellen grote investeringsprojecten uit of stoppen de plannen volledig in de koelkast. Heel begrijpelijk, er zijn vandaag andere uitdagingen en katten te geselen. Tegelijk wil Limoco er op wijzen dat de medaille ook een keerzijde heeft. Zeker wanneer het over de veiligheid op de werkvloer gaat.
Door de pandemie zijn de budgetten beperkter en worden investeringen vaak verplaatst naar de volgende jaren. Maar stel nu dat de geplande investering in een brandveilige stofafzuiging een van de uitgestelde projecten is. Of dat er in het budget geknipt wordt. “Stel dat er zich een bedrijfsbrand voordoet die enorme schade veroorzaakt. Dit zien we bij Limoco niet graag gebeuren”, klinkt het. “In deze crisis zoeken we dan ook volop naar opportuniteiten. Want de geschiedenis leert ons dat investeren tijdens minder voorspoedige tijden een bedrijf nadien geen windeieren legt.”
Limoco geeft je graag enkele aandachtspunten mee voor een brandveilige stofafzuiging. “Allereerst moet de stofafzuiging goed gedimensioneerd zijn. Is de filter of de filterdoekoppervlakte te klein voor het af te zuigen debiet, dan raakt die filter overbelast en riskeer je explosiegevaar. Een deel van het afgezogen stof kan ook met de verse lucht mee terug in de ruimte geblazen worden, wat een onveilig en ongezond klimaat creëert.”
Installeer je een filterinstallatie buiten, dan is dat altijd veiliger dan binnen. Vindt er toch een stofexplosie plaats, blijft de bedrijfshal gevrijwaard. Soms kan de installatie enkel binnen geplaatst worden. Dan moet je er goed op letten dat de capaciteit niet groter is dan 8.000 kubieke meter. Dit is vastgelegd in de ATEX-richtlijnen. Het is ook belangrijk dat je in dit geval met omkaste filters, antistatische filtermouwen, explosieluiken en explosiebestendige terugslagkleppen in de afzuigleidingen werkt.
Voorzie een vonkdetectiesysteem in de afzuigleidingen tussen de machines en de filter. Bij voorkeur staat dit systeem ook in het automatisch blussysteem. Waarom? Omdat vonkdetectie de installatie automatisch stil legt wanneer er ook maar de minste vonk wordt waargenomen. “Er wordt geen verse lucht meer binnen genomen en zo krijg je een zelfdovend effect. Je installatie kan wel behoorlijk wat schade oplopen”, zeggen ze bij Limoco. “Zo’n automatisch blussysteem werkt met een brandblusser en een smeltlood in de kast waarin de filterzakken zitten. Als de temperatuur in de installatie boven 72 graden Celsius stijgt, smelt het lood en wordt de brandblusser in werking gesteld.”
“Limoco werkt altijd volgens de ATEX-richtlijnen en zal steeds het nodige advies geven wanneer je investeert in een nieuwe stofafzuiginstallatie”, klinkt het nog. “Raadpleeg ook steeds je verzekering. Vaak stellen ze bepaalde eisen inzake brandveilige installaties. Nu investeren in veilig werken, is straks met een gerust gemoed weer op volle kracht kan draaien.”