NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Het belang van het juiste materiaal
Gecombineerde bewerkingen in één machine voor extra efficiëntie.

Het belang van het juiste materiaal

Hoe integreer je deze nieuwigheden in je bedrijf en hoe optimaliseer je zo je productie? We lichten het hier voor je toe aan de hand van de trends en uitdagingen in de sector.

Een stijgende vraag naar automatisatie enerzijds en een nood aan intelligente standaardmachines anderzijds. Het lijken tegenstrijdige trends in de wereld van de houtbewerking. Al hoeft het een het ander niet uit te sluiten natuurlijk. Welke oplossing je ook zoekt, een opvallende constante is de doorgedreven focus op veiligheid, gestuurd vanuit de fabrikanten. Zie je het bos door de bomen niet meer? Om tot een geschikte oplossing te komen voor jouw bedrijf, is het belang van een goede partner minstens zo groot als de aanschaf van de machine zelf.

Automatisering wordt steeds belangrijker.

Automatisatie vereist geen robots

Nieuwe productiemethodes, zoals nestingproductie, zorgen voor een revolutie binnen een bestaande, klassieke productie. In een manloze cyclus wordt opdelen en CNC-bewerken gecombineerd. Minimum dubbele productieoutput met maximale ergonomie voor de machineoperatoren omdat één machine meerdere bewerkingen uitvoert. 

Als je spreekt over automatisatie is het einde nog lang niet in zicht. Hoewel deze trend in sommige industrieën al jaren schering en inslag is, neemt in de houtbewerking de vraag naar verhoogde efficiëntie en dus ondersteuning met CNC-gestuurde machines nog verder toe. Moderne machineparken worden aangestuurd vanuit de productievoorbereiding. Dit is een duidelijke trend, zowel voor kmo als industrie. Of je een jonge start-up bent of een gevestigde waarde in de branche, wil je jouw machinepark automatiseren, dan neem je idealiter je interne processen ook onder de loep. Zo krijg je aan het einde van de rit een goed geoliede workflow en haal je meer uit je investering. 

Een grondige analyse van de productie, zoals interieur, binnendeuren, trappen, algemeen schrijnwerk en de gewenste productieoutput, zijn noodzakelijk. Even belangrijk is een investeringsbudget bespreekbaar te maken zodat machinebouwers en leveranciers snel op eenzelfde golflengte geraken. Dat het niet altijd even makkelijk is dit correct in kaart te brengen, is iets wat machinebouwers en leveranciers opmerken bij hun klanten. Een grondige voorstudie kan soelaas brengen. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste oplossing op maat van je bedrijf. Een verdeler, zoals Philips Constant, Rogiers, DB&S Machines, Viva Machines, Noblesse of Merlier staat je maar al te graag bij in dit proces.

Korte instel- en omsteltijden met moderne machinerie.

Optimalisatie van interne communicatie

Aan de andere kant van het spectrum is er een toegenomen vraag naar intelligente standaardmachines waar instel- en omsteltijden naar een minimum herleid worden. Dit hoeft je optimalisatie helemaal niet in de weg te staan. Integendeel, de juiste keuze van de juiste machine levert een goede balans in je machinepark en laat toe correct te investeren. Een gezonde mix draagt ook bij tot het optimaal inzetten van je personeel en je eventueel te focussen op een bepaalde specialisatie.

Via labeling van de werkstukken kan de productieflow beter in kaart gebracht worden en de fouten geminimaliseerd. Op een label wordt naast de projectinformatie ook informatie opgenomen voor activatie van het CNC-programma, informatie voor de kantenaanlijmmachine en andere. Vandaag kan manueel of volautomatisch gelabeld worden.

Fabrikanten zoals Tekna blijven hun machines voortdurend verbeteren.

Veiligheid ten top

Een trend die zich verderzet in de houtbewerking is die van veiligheid. Fabrikanten zetten nog meer in op veilige machines en goede ondersteuning van hun eindklanten.

Een belangrijke factor hierin is uiteraard het makkelijk en veilig opereren van de machines. Zo worden in de machines mechanismen ingebouwd dat deze automatisch stoppen bij accidenteel contact met een operator. Ook de bewegingsvrijheid rond een machine draagt hiertoe bij. Een ander element, naast de onontbeerlijke beschermingskledij, is de kennis van een operator over de machine die hij hanteert. Ook daar spelen machinebouwers handig op in met op maat gemaakte opleidingen.

Na het woelige jaar 2020 en de moeilijke opstart in 2021 is het koffiedik kijken wat de impact op termijn zal zijn voor de sector. Al zal de huizenmarkt nog niet zo snel ineenstorten. De Belg heeft namelijk een baksteen in zijn maag, iets wat niet onmiddellijk zal veranderen. Bovendien richten meer en meer mensen zich op de vastgoedmarkt voor een stabiele investering van hun geld. De coronacrisis droeg er in ieder geval toe bij dat het belang van de woning herontdekt werd. Als interieurbouwer en schrijnwerker is het dan ook zaak om mee te zijn met de laatste trends en evoluties om zo aan de vraag van je klanten te voldoen. Uitdagingen genoeg dus, die je kan omzetten in opportuniteiten voor jouw bedrijf.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details