NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Geïntegreerde CAD/CAM-software optimaliseert productieproces in houtverwerkende bedrijven
TOPSOLID Belgium levert geïntegreerde CAD/CAM-softwarepakketten, ook voor de houtindustrie. De persoonlijke begeleiding van klanten staat daarbij centraal.

Geïntegreerde CAD/CAM-software optimaliseert productieproces in houtverwerkende bedrijven

Het gebruik van CAD/CAM-pakketten is in de houtsector al enige tijd ingeburgerd. Maar software is meer dan aankoop alleen. TOPSOLID Belgium levert daarom niet alleen software, speciaal ontwikkeld voor de houtindustrie. Het softwarehuis draagt ook persoonlijke begeleiding hoog in het vaandel. Via opleidingen en een jaarlijkse Userday kunnen gebruikers het maximale uit de software halen. 

Boris De Doncker is business development manager bij TOPSOLID Belgium.

“Ons geïntegreerde CAD/CAM-soft-warepakket TopSolid’Wood is speciaal ontwikkeld voor de behoeften van de houtindustrie. We gaan daarin veel verder dan het ontwerp en het aansturen van de productie van eenvoudige kasten”, zegt Boris De Doncker, business development manager bij TOPSOLID Belgium. “Met de open 3D-software krijgt de ontwerper een ongelimiteerde vrijheid qua ontwerp en kan hij probleemloos de productie aansturen. De CAM-software herkent de bewerkingen die op de onderdelen in CAD zijn uitgevoerd. De limieten van het aansturen van de CNC liggen niet bij de software, maar bij de CNC-machine zelf.”

Snel aan de slag

TopSolid’Wood is een programma met veel mogelijkheden. De ontwikkelaar vindt het belangrijk dat de functionaliteiten op de juiste manier gebruikt worden en dat de klanten er na de aankoop snel mee kunnen werken. Daarom bieden ze ook opleidingen op diverse niveaus aan. De focus ligt daarbij niet zozeer op wat met het softwarepakket mogelijk is, maar vooral hoe bedrijven er in de praktijk gebruik van kunnen maken. De mensen die bij het softwarehuis werken, komen bovendien vaak uit de praktijk, waardoor ze weten hoe een interieur gemaakt en geplaatst wordt. Daarin onderscheidt TOPSOLID Belgium zich van de concurrentie.

Het geïntegreerde CAD/CAM-softwarepakket TopSolid’Wood is speciaal ontwikkeld voor de behoeften van de houtindustrie. (Beeld: Jan Cornelis Photography)

In de praktijk

TopSolid’Wood vormt intussen het hart van het ontwerp en de machine-aansturing bij menig interieurbouwer en ander houtverwerkend bedrijf. Zo worden bij bepaalde bedrijven extreem complexe opdrachten nog wel manueel uitgewerkt, maar maken ze voor het tekenen van de meeste interieurelementen gebruik van de geïntegreerde CAD/CAM-software van TOPSOLID Belgium. “De furniture designers putten uit een ruime en uitbreidbare bibliotheek om de meest uiteenlopende 3D-ontwerpen te tekenen. Deze modellen vormen ook de basis voor de productie, want de combinatie met TopSolid’WoodCam maakt het mogelijk om CNC-machines vanuit de tekening aan te sturen”, gaat De Doncker verder. “Voor heel veel bedrijven is het duidelijk dat men met deze software de processen aanzienlijk kan optimaliseren, efficiënter kan werken en de foutenlast tot een absoluut minimum kan beperken. Toch is het niet evident om de stap te zetten, want de impact op het personeel valt niet te onderschatten. Men moet anders gaan denken en er is toch wel een intensieve scholing nodig om alles onder de knie te krijgen. Daarom stopt ons verhaal niet bij de inbedrijfstelling van de software, maar blijven we de klanten ondersteunen met opleidingen en technische begeleiding.”

De 3D-modellen vormen de basis voor de productie, want met TopSolid’WoodCam kunnen CNC-machines vanuit de tekening aangestuurd worden.

Jaarlijkse update

Elk jaar is er ook een update van de software. Net zoals updates van Office of Windows lijkt een upgrade op het eerste gezicht hetzelfde als de voorgaande versie. De aangebrachte verbeteringen en extra’s springen namelijk niet altijd meteen in het oog. Daarom is een event als de jaarlijkse Userday heel zinvol. Boris De Doncker sluit af met een aantal voorbeelden van handige features van het pakket. “Workspaces vinden veel van onze klanten interessant. Het maakt met meerdere ontwerpers aan eenzelfde project werken mogelijk. Ook is het gebruik van zogenoemde scripts heel handig. Wie vaak eenvoudige stappen bij diverse projecten herhaalt, kan hiervoor een script aanmaken zodat hij bij toekomstige projecten veel sneller het proces kan doorlopen. Wie wil ontdekken hoe TopSolid’Wood of een van onze andere pakketten zijn of haar bedrijfsprocessen kan helpen optimaliseren, neemt best even contact op met Boris de Doncker op +32 499 26 89 58.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details