Wat er ook gezegd wordt, feit is dat nesting de productiemethode van de toekomst is. Waarom? Omdat iemand zonder een nesting machine gewoon niet meer concurrentieel kan werken. Dit is de visie van Tom Smeets van PaletteCAD Nederland.
Tom Smeets herkent dit uit de tijd dat hij de eerste CNC-doorloopmachine in de timmerindustrie programmeerde. “In 2002 stond heel Nederland vol hoekopstellingen van BOS-machines. Ik heb toen voorspeld dat CNC de productiemethode van de toekomst in de timmerindustrie zou zijn. In 2019 worden kozijnen dan ook alleen nog machinaal op CNC-doorloop-machines vervaardigd.”
De mogelijkheid om de beladings- en ontladingssystemen aan de nestingmachine te koppelen, laat toe om manloos te produceren. “Ook het etiketteren kan automatisch in de beide stations”, zegt Smeets. “Bedenk dat een nesting machine in de aanschaf goedkoper is dan een consolemachine. Het rekensommetje is dan snel gemaakt. Enige drempel was tot voor kort de inefficiëntie van de kopse kant bewerkingen voor de bestaande plaatverbinders zoals Deuvels, Clamex, Tenso, Cabineo en het dubbel action systeem.”
De klant heeft de keuze om onderdelen met kopse boringen na het nesten te bewerken. “Dit is wel erg arbeidsintensief. Ook het uitsorteren en het deel voor deel op de nesting machine plaatsen is een nadeel. Als er toch voor volledige automatisering wordt gekozen dan kan de klant, afhankelijk van het systeem, te maken krijgen met veel afval en vervuiling, plaatverspilling, dure aggregaten, dure plaatverbinders en langere productietijden.’’
Begin 2019 heeft PaletteCAD de FixChip op de markt gelanceerd. In juli gevolgd door een diamantfrees die zowel de boor- als de freesbewerking in een arbeidsgang doet. “Dankzij deze combinatie zijn alle nadelen van eerdergenoemde oplossingen van de baan”, vertelt Tom Smeets. “Nu zijn onderdelen na de nestingbewerkingcyclus klaar voor de kantenlijmer en montage. De FixChip is op alle nesting machines en met ieder softwareprogramma toe te passen. Er is sprake van ongeveer 20 procent minder materiaalverbruik en ongeveer 40 procent minder productietijd in vergelijking met bijvoorbeeld het DAS-systeem.”
Dat de FixChip met ieder softwareprogramma en op alle nesting machines toepasbaar is, klopt. De grootste drempel van de nesting machine is dus verholpen. Voor alle machinefabrikanten is er echter nog werk aan de winkel. Momenteel heeft ieder systeem nog zijn beperkingen om tot een goed nesting resultaat te komen. Met de postprocessor van PaletteCAD weten wij voor iedere nesting software het maximale resultaat te behalen. En met de boor- of freesbewerking naast het deel lost de FixChip als veel nesting problemen op. Maar schijnbaar beseffen velen nog niet dat ze door het aanbieden van goede nesting software een hele sterke marktpositie kunnen veroveren. Smeets is er echter van overtuigd dat het niet lang zal duren voordat diverse nesting softwaresystemen de puntjes op de i zetten.
Inmiddels zijn er al meerdere interieurbouwers in binnen- en buitenland die met de FixChip produceren op nesting machines. “Iedereen is enthousiast”, besluit Smeets tevreden. “Ook de machineleveranciers zijn overtuigd. We worden dan ook op veel huisbeurzen uitgenodigd om de FixChip te demonstreren. Zo hebben we recent bij CNC-team in Heteren demo’s georganiseerd. We waren ook te gast bij SCM in Wormerveer. Voor Nederland en België staan de opendeurdagen bij HACO (Biesse), Rogiers (SCM) en Houteq (Masterwood) op het programma. Natuurlijk kunnen mensen contact opnemen om te kijken of we bij een van onze enthousiaste gebruikers in de keuken mogen kijken. Aan eigenaren van nesting machines, bieden we de mogelijkheid een monster op te sturen. Ook kunnen we de speciale FixChip boor/frees voor de test ter beschikking stellen, evenals een nesting programma.”