NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Efficiënte dispatching dankzij IoT en traceersysteem

Efficiënte dispatching dankzij IoT en traceersysteem

Bouwonderneming Groep Verelst gebruikt voor zowel de levering als stockage van beton en staal een grote vloot opleggers. Om de locaties van deze opleggers nauwgezet in kaart te brengen, werd elke oplegger uitgerust met een tracker van Sensolus, specialist in connected asset management. Het dispatchteam van Verelst krijgt via deze trackers een duidelijk zicht op de realtime locaties waardoor de vloot efficiënter ingezet kan worden en dus kosten bespaard kunnen worden.

‘Dankzij het Sensolus-systeem kunnen we al ons rollend materieel in één oogopslag lokaliseren.’

Groep Verelst is sinds 1979 actief in de bouwsector. De groep is vanuit industriebouw gegroeid tot één van de toonaangevende bouwbedrijven in België en kan teren op een jarenlange ervaring. Groep Verelst bestaat vandaag uit Verelst Woningbouw & Renovatie, Verelst Bedrijfsbouw & Renovatie, Verelst Projectbouw & Renovatie, Verelst Prefab beton- en staalstructuren, Verelst Projectontwikkeling, Resolve en Oscar V. Met deze vennootschappen is het bedrijf actief in woningbouw, semi-industrieel vastgoed, algemene bouw, en in staal- en betonstructuren. 

Het prefab beton en staal dat Verelst voor werven produceert, wordt op opleggers geladen en gestockeerd. Als Vervoersmanager bij Groep Verelst bewaakt Frederik Ceulemans het logistieke proces. 

Snel de juiste informatie verkrijgen

Het inzetten van de (meer dan 70) opleggers van het bedrijf dient te worden afgestemd op de specifieke noden van de productie-ateliers en de werven. “De belangrijkste uitdaging zit ‘m in het snel verkrijgen van de juiste informatie die nodig is bij het nemen van beslissingen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar het is noodzakelijk dat iemand een centrale rol op zich neemt en het overzicht bewaart”, vertelt Ceulemans. 

Om sneller te kunnen schakelen zocht Verelst heil in de kracht van Internet of Things (IoT) en traceeroplossingen. Zo kwam de bouwonderneming bij Sensolus terecht. “Dankzij het Sensolus-systeem kunnen we al ons rollend materieel in één oogopslag lokaliseren. Daaraan gekoppeld kunnen we zelfs zien welk materiaal zich waar bevindt”, legt Ceulemans uit. Door van verschillende sites points of interest te maken, kan het dispatchteam meteen zien welke opleggers in een welbepaalde productiehal momenteel leeg zijn en dus kunnen worden ingezet voor een nieuwe opdracht. 

Ook de planning van het onderhoud en de technische keuring van de opleggers verloopt een stuk eenvoudiger via Sensolus. “Eenmaal de vooraf ingestelde datum verstreken is, ontvangt onze planning meteen een melding die aangeeft dat het tijd is voor bijvoorbeeld onderhoud.” Aanvankelijk werden de trackers vooraan op de trailers geboord, maar recent is Verelst overgeschakeld op een eenvoudiger systeem met magneten. 

Op elk moment is er een up-to-date en duidelijk overzicht van locaties beschikbaar, wat Verelst heel wat kosten bespaart.

Niet meer bellen naar het dispatchteam

Vroeger werden de locaties manueel bijgehouden, wat een heuse uitdaging vormde, vertelt Ceulemans. “De chauffeurs moesten tot voor kort tijd vrijmaken om op elke site alle opleggers te noteren en de nummers en locaties vervolgens door te bellen naar het dispatchteam. Deze manuele werkwijze moest elke dag herhaald worden en nam, gezien de omvang van de vloot, heel wat kostbare tijd in beslag. Locaties veranderen continu waardoor het een echte uitdaging was om een goed overzicht te bewaren.”

De meerwaarde voor Verelst is meteen voelbaar. De efficiëntie is sterk verhoogd. Op elk moment is er een up-to-date en duidelijk overzicht van locaties beschikbaar wat Verelst heel wat kosten bespaart. “Omdat het proces van het in kaart brengen van locaties voorheen manueel verliep, konden we minder snel op de bal spelen. Bij productiepieken van onze beton- of staalfabrieken waren we op bepaalde momenten genoodzaakt meer opleggers te huren. 

Vandaag kunnen we onze vloot optimaal inzetten. We kennen te allen tijde de realtime locaties en kunnen veel beter anticiperen. Bovendien gaan de batterijen van de trackers heel lang mee”, vertelt Ceulemans.

Mee nadenken over de noden

Een bijkomend voordeel van Sensolus is dat het systeem aangepast kan worden aan de noden van de klant. Van bij de start dacht Sensolus mee na over de noden van Verelst en welke mogelijkheden in de toekomst nog meerwaarde kunnen creëren. “We hebben heel wat overleg gepleegd met de mensen van Sensolus om de voor ons belangrijke features uit te kiezen”, voegt Ceulemans toe. “Zo konden we maximale responstijden van de trackers instellen. Zo lang de oplegger niet beweegt, geeft de tracker één locatie door per dag, wat het stroomverbruik laag houdt. De batterijen kunnen op deze manier makkelijk meer dan vijf jaar mee.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details