NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Eerste editie Inspired by Wood
De eerste editie van Inspired by Wood was een succes.

Eerste editie Inspired by Wood

Ook in coronatijden koester je als houtprofessional gezonde nieuwsgierigheid in het reilen en zeilen van de sector. Ideeën uitwisselen met collega’s, materialen ontdekken, kennis maken met inspirerende projecten: gelukkig zijn er online alternatieven. Zoals het webinar Inspired by Wood. Een eerste editie met de focus op de circulaire economie en hout als grote meerwaarde binnen die filosofie.

WOOD.BE ondersteunt de ondernemingen van de hout- en meubelindustrie bij het realiseren van een innovatieve en duurzame toekomst. In tijden met social distancing en handen ontsmetten als nieuwe standaard, sloegen ze digitale wegen in om die missie verder waar te maken. Dat vertaalde zich in de eerste editie van Inspired by Wood op donderdag 29 april. “We wilden het evenement initieel fysiek laten doorgaan, maar gezien de omstandigheden heeft het toch een digitaal jasje gekregen. Inspired by Wood moet een jaarlijks hoogtepunt worden voor de vakman. Met aandacht voor de uitdagingen na corona en in de ruime toekomst, denk maar aan de schaarser wordende grondstoffen en materialen, of aan het afremmen van de klimaatverandering”, klinkt het bij WOOD.BE.

Hout als veelzijdige en duurzame superkracht

Een duurzame en circulaire kijk op de interieur- en schrijnwerksector wint aan belang. Met Inspired by Wood wil de organisatie je als professional aanmoedigen om hier met jouw bedrijf aan mee te werken. Hout biedt namelijk oneindig veel mogelijkheden, ook in een verhaal van materialenhergebruik. Al is de initiële toepassing van hout in grote mate bepalend voor de levensduur. 

Gare Maritime, een renovatieproject met aandacht voor circulariteit. Fotograaf: Filip Dujardin

Imke De Windt van WOOD.BE lichtte de Service Life Prediction toe. “Volgens de Europese afvalstoffenrichtlijn van 2008 moeten we zoveel mogelijk zo lang mogelijk gebruiken. Dat geldt ook voor hout. Alles staat en valt natuurlijk met de normen van wat aanvaardbaar, zo je wil bruikbaar, is voor een bepaalde toepassing. Afbladderende verf, verrotting, verwering en zo meer: waar leggen we de grens? Die belangrijke oefening leidt tot referentienormen die de levensduur en het gebruik van het hout bepalen. Als we dat goed aanpakken en slim met het materiaal omspringen, kunnen we het gebruik van het hout aanzienlijk verlengen. Een balk verwerken we bijvoorbeeld tot vloerbalk, in de volgende cyclus wordt het een dunnere vloerbalk, daarna een raamkozijn, een OSB-plaat en een fibre board, voor we uiteindelijk gaan verbranden. Dat komt neer op vijf cyclussen van zo’n 75 jaar en nog eens 30 jaar extra gebruik, van hetzelfde hout. Goed voor ruim 400 jaar gebruik van hetzelfde stuk hout dus.”

Het goede voorbeeld

Geen online event om de professional te inspireren zonder boeiende cases. Sprekers van dienst waren Jeroen Gielen van Machiels Building Solutions over hun houtskeletbouwsysteem en Nadja Van Houten van Bureau Bouwtechniek over de renovatie van Gare Maritime. Die indrukwekkende verbouwing was een van de vroege projecten met de focus op circulariteit. “Toen we de renovatie in 2016 opstartten was circulair bouwen nog een vrij nieuw begrip. We pasten evenwel al heel wat principes van circulariteit toe”, legde Nadja uit. “Het voormalige goederenstation had nog grotendeels de originele structuur uit 1900. Van de houten daken konden we de bestaande planchetten grotendeels recupereren en opnieuw gebruiken in de dakstructuur. We wisten nog heel wat andere onderdelen van het gebouw te behouden. Daarnaast kozen we maximaal voor demontabele bevestigingen, enerzijds om nieuw leven voor de gebruikte materialen te faciliteren, anderzijds voor het gemak bij eventuele toekomstige renovaties.”

Keynotespeaker Leen Gorissen van het Centre 4NI sloot af. Zij bracht Natural Intelligence (NI) aan als inspiratiebron voor duurzaam en circulair bouwen. De natuur werkt al 3,8 jaar circulair. Bio-geïnspireerde innovatie is vandaag al een hot topic. En er zijn nog heel wat opportuniteiten.

De presentaties (her)bekijken? Surf naar WOOD.BE en klik op het tabblad Actua verder op het Inspired by Wood-bericht.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details