NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Een perfecte vloerafwerking

Een perfecte vloerafwerking

Kwaliteitsvolle materialen en een vakkundige plaatsing zijn de ingrediënten om jarenlang van een mooie vloer te genieten. Soudal doet nog een extra duit in het zakje met een reeks innovatieve lijmen en afwerkingsproducten. Zowel voor parket als natuursteen ontwikkelde deze firma oplossingen die de professionele plaatser helpen om de perfectie na te streven.

Parket is al decennia lang ontzettend populair in de meest uiteenlopende interieurs. Doorheen de jaren ontstonden talrijke producten om dit type vloerbekleding perfect te plaatsen. “Om in grotere ruimtes met een intensievere belasting of veel verkeer een perfect en duurzaam resultaat te krijgen, wordt parket vaak verlijmd”, vertelt Pieter Eyckens, senior productmanager van Soudal. “Ook wij hebben een uitgebreid assortiment lijmen op de markt gebracht. Aanvankelijk waren het vooral PU- en solvent- of watergedragen producten. Maar intussen domineren de hybride lijmen de markt. Deze technologie combineert de goede eigenschappen van onder meer PU en silicone. Zo kenmerken ze zich door een goede verwerkbaarheid, een snelle krachtopbouw en een hoge elasticiteit. Dit laatste zorgt ervoor dat de lijm de bewegingen van het hout – onder invloed van luchtvochtigheid – perfect kan opvangen zonder aan kracht in te boeten. Bovendien zijn de hybride lijmen solvent- en isocyanaatvrij en dus beter voor de gezondheid en het milieu. Ze laten een snellere afwerking toe, zeker wanneer ze samen met onze recent ontwikkelde ‘SMX Accelerator’ worden toegepast. In dat geval kan het parket al na 3 tot 8 uur worden opgeschuurd, terwijl dat standaard pas na 12 tot 24 uur mogelijk is.”

Wanneer vocht kan binnensijpelen, treedt er vroeg of laat gegarandeerd schimmelvorming op. Daarom is afdichten met Soudal Silirub+ S8800 aangewezen.

 

Nieuw in het PU-segment

Ondanks de sterke positie van de hybride lijmen, blijft Soudal ook innovatief met andere technologieën. Zo bracht de firma onlangs de gloednieuwe PU-18P op de markt, het kleine broertje van de PU-20P. “Deze laatste is een manusje-van-alles”, legt Pieter Eyckens uit. “Met de PU-20P kan parket op alle mogelijke ondergronden worden verlijmd, inclusief keramische tegels. Zo’n breed hechtingsspectrum is natuurlijk niet altijd nodig. Vandaar dat we een gelijkaardige functionaliteit nu hebben vertaald naar een evenwaardige versie met een iets kleiner toepassingsdomein.”

Afwerking in alle kleuren

Eenmaal de parketvloeren zijn verlijmd, moeten ze natuurlijk nog worden afgewerkt. Om tot een duurzaam resultaat te komen, is het aangeraden om de juiste sealants te kiezen. “Soudal heeft hiervoor een ruim gamma aan oplossingen”, vertelt senior productmanager Laurent van Tendeloo. “Zowel siliconenproducten als acrylaatkitten zijn beschikbaar in vele verschillende kleuren, wat een perfecte afstemming op het gebruikte hout mogelijk maakt. Zo zijn er ook onze specifieke parketkitten om plinten af te dichten tegen vocht en vuil.”

Om in grotere ruimtes met een intensievere belasting of veel verkeer een perfect en duurzaam resultaat te krijgen, wordt parket vaak verlijmd.

 

Voorkom waterpenetratie

Natuurlijk kiest niet iedereen voor een parketvloer. Vooral in keukens en badkamers genieten keramische vloeren vaak de voorkeur. “Een duurzaam resultaat staat of valt met de aansluiting tussen tegel en plint en tussen plint en muur”, aldus Laurent Van Tendeloo. “Wanneer daar vocht kan binnensijpelen, treedt er gegarandeerd vroeg of laat schimmelvorming op. Of nog erger: de structuur van het gebouw wordt aangetast. Helaas is dat risico reëel, zeker als je bewegingsvoegen afdicht met een klassieke voegmortel of andere niet-elastische vulmiddelen. Na verloop van tijd zullen barsten en scheurtjes ontstaan. Tenzij de afdichting dus met een elastisch product gebeurt dat deze bewegingen opvangt, zoals ons Silirub+ -gamma dat een hoge elasticiteit combineert met een snelle verwerking en in vele kleuren beschikbaar is.”

Een extra tip: gebruik voor natuursteen een specifieke natuursteenkit. Omdat deze oplossingen geen vrije weekmakers bevatten, neemt ook het risico op vlekvorming af. “Niettemin raden we aan om bij de afwerking met Silirub de randen van de natuursteen af te tapen en de voegen na afwerking met zuiver water te spoelen om zeepresten te verwijderen. De juiste producten gebruiken, volstaat niet voor een perfect resultaat. Oog voor detail en vakmanschap tijdens de plaatsing zijn minstens even belangrijk.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details