Platform voor de interieurbouwbranche
Sectornieuws

Een multi-inzetbare, stevige en brandveilige vezelcementplaat

Vezelcementplaten bestaan al jaren. Ze zijn uitvoerig getest en bewezen al meermaals hun nut en meerwaarde.

SINIAT-Cementex KeyVisual A4 +3mm Beschnittzugabe_final (002)(E kopiëren
Cementex is een ecologisch materiaal gecreëerd met duurzame vezels en mineralen.

27 november 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Toch is Siniat Cementex een vernieuwend product dat even je aandacht verdient. Naast een uitstekende impact- en vochtresistentie biedt ze ook een bijzondere brandveiligheid en voelt ze zich thuis in de meest extreme omstandigheden.

Tekst: Anastasia Verleysen   Beeld: Siniat Cementex

Cementex is de nieuwste bouwplaat van Siniat met portlandcement en organische vezels als belangrijkste grondstoffen. Vezelcementplaten worden geproduceerd met behulp van de Hatscheck-technologie. Deze productietechnologie voegt alle grondstoffen samen waarna ze geautoclaveerd worden voor een optimale dimensionele stabiliteit. De combinatie van de cement en de vezels in het hardingsproces zorgt ervoor dat er een zeer waterbestendig en impactresistent materiaal ontstaat.

Door haar hoge vochtweerstand en luchtdichte eigenschappen is Cementex geschikt voor vochtige ruimtes zoals wellnessfaciliteiten. (Beeld: Alexandre Zveiger, www.photobank.ch)

Deze vezelcementplaat is bijzonder gebruiksvriendelijk. Zowel binnen als buiten. Ze geniet een hoge weerbaarheid tegen vocht en impact. Hierdoor is ze enorm veelzijdig en kan ze geplaatst worden in allerlei situaties. “Denk maar aan zwembaden, ziekenhuizen, hotels, carwashes, industriële keukens, enzovoort. In openbare gebouwen in Duitsland is dit zelfs al de standaard in aanbestedingen”, zegt productmanager Toon Plompen. “En waarom Cementex niet gebruiken voor terrasoverkappingen? Zeker toepasbaar in de huidige trend waar de buitenruimte een verlenging van het interieur is.”

Ook in zwembaden en openbare sanitaire ruimtes heeft de vezelcementplaat haar kracht al bewezen.

Uiterst brandveilig 

Dat Cementex impact- en vochtresistent is, haalden we al aan. Een andere belangrijke troef is dat deze vezelcementplaat niet ontvlambaar is, namelijk brandreactieklasse A1. Bij gebruik van Cementex in wanden zien we dat deze bijdraagt tot betere akoestische prestaties. Dit is toe te wijzen aan de hoge densiteit van 1.200 kilogram per kubieke meter. De plaat is daarentegen luchtdicht en dampopen. Ze is ook resistent tegen schimmels en bacteriën. 

De Adidas World Sports Arena werd aan de buitenzijde afgewerkt met Cementex.

“Nog een interessant voordeel aan Cementex is de toepasbaarheid in prefab- en modulaire bouw”, licht Toon Plompen toe. “Je kiest voor een hoogte van 2,60 of 3 meter waardoor je met grote panelen een verdieping makkelijk kan afwerken. De plaat draagt bij aan de schrankingsweerstand wat de nodige stabiliteit biedt. Die stevigheid dankt de plaat mede aan het productieproces met de hatscheck-technologie.” 

Traditioneel en multifunctioneel 

Niet onbelangrijk: Cementex is makkelijk te installeren. Je hoeft niet voor te boren en kan de gladde, gelijkmatige platen traditioneel afwerken. Met rechte kant of met schuine kant. Waarom dan niet kiezen voor een gewone gipsplaat? Omdat Cementex alle sterktes in één materiaal verenigt en zo multifunctioneel ingezet kan worden. Zeker waar er hoge prestatie-eisen zoals hoge brandbeveiliging en/of mechanische stress worden gesteld in een project. Siniat Cementex wordt uitgerold in heel wat landen. Waar ze gebruikt wordt, zijn de reacties keer op keer lovend. De plaat presteert zoals vooropgesteld.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%