NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Een multi-inzetbare, stevige en brandveilige vezelcementplaat
Cementex is een ecologisch materiaal gecreëerd met duurzame vezels en mineralen.

Een multi-inzetbare, stevige en brandveilige vezelcementplaat

Toch is Siniat Cementex een vernieuwend product dat even je aandacht verdient. Naast een uitstekende impact- en vochtresistentie biedt ze ook een bijzondere brandveiligheid en voelt ze zich thuis in de meest extreme omstandigheden.

Tekst: Anastasia Verleysen   Beeld: Siniat Cementex

Cementex is de nieuwste bouwplaat van Siniat met portlandcement en organische vezels als belangrijkste grondstoffen. Vezelcementplaten worden geproduceerd met behulp van de Hatscheck-technologie. Deze productietechnologie voegt alle grondstoffen samen waarna ze geautoclaveerd worden voor een optimale dimensionele stabiliteit. De combinatie van de cement en de vezels in het hardingsproces zorgt ervoor dat er een zeer waterbestendig en impactresistent materiaal ontstaat.

Door haar hoge vochtweerstand en luchtdichte eigenschappen is Cementex geschikt voor vochtige ruimtes zoals wellnessfaciliteiten. (Beeld: Alexandre Zveiger, www.photobank.ch)

Deze vezelcementplaat is bijzonder gebruiksvriendelijk. Zowel binnen als buiten. Ze geniet een hoge weerbaarheid tegen vocht en impact. Hierdoor is ze enorm veelzijdig en kan ze geplaatst worden in allerlei situaties. “Denk maar aan zwembaden, ziekenhuizen, hotels, carwashes, industriële keukens, enzovoort. In openbare gebouwen in Duitsland is dit zelfs al de standaard in aanbestedingen”, zegt productmanager Toon Plompen. “En waarom Cementex niet gebruiken voor terrasoverkappingen? Zeker toepasbaar in de huidige trend waar de buitenruimte een verlenging van het interieur is.”

Ook in zwembaden en openbare sanitaire ruimtes heeft de vezelcementplaat haar kracht al bewezen.

Uiterst brandveilig 

Dat Cementex impact- en vochtresistent is, haalden we al aan. Een andere belangrijke troef is dat deze vezelcementplaat niet ontvlambaar is, namelijk brandreactieklasse A1. Bij gebruik van Cementex in wanden zien we dat deze bijdraagt tot betere akoestische prestaties. Dit is toe te wijzen aan de hoge densiteit van 1.200 kilogram per kubieke meter. De plaat is daarentegen luchtdicht en dampopen. Ze is ook resistent tegen schimmels en bacteriën. 

De Adidas World Sports Arena werd aan de buitenzijde afgewerkt met Cementex.

“Nog een interessant voordeel aan Cementex is de toepasbaarheid in prefab- en modulaire bouw”, licht Toon Plompen toe. “Je kiest voor een hoogte van 2,60 of 3 meter waardoor je met grote panelen een verdieping makkelijk kan afwerken. De plaat draagt bij aan de schrankingsweerstand wat de nodige stabiliteit biedt. Die stevigheid dankt de plaat mede aan het productieproces met de hatscheck-technologie.” 

Traditioneel en multifunctioneel 

Niet onbelangrijk: Cementex is makkelijk te installeren. Je hoeft niet voor te boren en kan de gladde, gelijkmatige platen traditioneel afwerken. Met rechte kant of met schuine kant. Waarom dan niet kiezen voor een gewone gipsplaat? Omdat Cementex alle sterktes in één materiaal verenigt en zo multifunctioneel ingezet kan worden. Zeker waar er hoge prestatie-eisen zoals hoge brandbeveiliging en/of mechanische stress worden gesteld in een project. Siniat Cementex wordt uitgerold in heel wat landen. Waar ze gebruikt wordt, zijn de reacties keer op keer lovend. De plaat presteert zoals vooropgesteld.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details