NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Eén kleefstof, twee voordelen
Ongevulde lijmen hebben een lagere dichtheid dan conventionele producten.

Eén kleefstof, twee voordelen

Tekst: Tom Rampelbergh Beeld: Jowat

De recente ontwikkeling van het Jowatherm Reaktant® MR-assortiment is een mooi voorbeeld van de expertise van het R&D-departement. Met de ongevulde PUR-lijmen met gereduceerd monomeer van deze nieuwe reeks slaat Jowat twee vliegen in één klap.

Minder is niet slechter

Jowat stelde vast dat meer en meer klanten (terecht) hogere eisen stellen qua bescherming van gebruikers en dat ze een betere prijs-kwaliteitsverhouding nastreven. De lijmspecialist biedt met het Jowatherm Reaktant® MR-assortiment lijmen aan die een antwoord zijn op deze beide vragen.

“Veel conventionele reactieve PUR-lijmen bevatten additieven, denk maar aan bijvoorbeeld vulstoffen”, legt de lijmspecialist uit. “De lijmen uit ons Jowatherm Reaktant® MR-assortiment bevatten deze additieven niet, vandaar ook de term ongevuld. Ongevulde lijmen hebben een lagere dichtheid en een groter volume dan haar gevulde tegenhangers. Dit betekent dat minder lijm nodig is om dezelfde kleefkracht te bereiken. Hierdoor kunnen we het achterblijven van lijmdraden elimineren en zorgen we er dus voor dat de platen en kantenbanden achteraf niet moeten schoongemaakt worden. Minder lijm nodig en geen schoonmaak betekent een verlaging van de kosten.”

Dubbel voordeel

Ook de veiligheid en de gezondheid van gebruikers staat centraal bij de keuze van de lijmen. Het MDI-gehalte is daarbij van belang. Lijmen met een MDI-gehalte van meer dan 0,1 procent worden als gevaarlijk bestempeld en de smeltdampen kunnen irritatie van de huid, slijmvliezen, ogen en luchtwegen veroorzaken. Is het MDI-gehalte lager dan 0,1 procent dan worden de lijmen niet als gevaarlijk aanzien en vormen ze een lager gezondheidsrisico. Steeds meer bedrijven vertrouwen op monomeer gereduceerde lijmen (MR-lijmen) en daar speelt Jowat met haar Jowatherm Reaktant® MR-assortiment op in. Bovendien bevestigt Jowat dat de lijmen uit het nieuwe assortiment het minstens even goed doen als de reeds bestaande conventionele lijmen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details