Heeft het huis dat je kocht een opknapbeurt nodig alvorens het instapklaar is? Of is er een bepaalde kamer in je huidige woning die toe is aan renovatie? Vergeet dan niet dat hier heel wat bij komt kijken. Alvorens je aan de slag gaat, is het belangrijk dat je hebt nagedacht over een plan van aanpak. Daarnaast kan je niet beginnen zonder de juiste uitrusting en materialen. Met andere woorden: voorbereiding is key wanneer je het heft in eigen handen neemt. Volgende tips helpen je alvast om succesvol zelf te renoveren.
Een eerste vraag die je jezelf best stelt, is of volledig renoveren noodzakelijk is. Soms is het al voldoende om de kamer grondig schoon te maken, en dat kost minder moeite, tijd en geld.
Het enige wat je dan moet voorzien, zijn de juiste reinigingsproducten en misschien wat extra opbergruimte en doosjes die helpen je spullen te organiseren.
Kom je toch tot het besluit dat renoveren nodig is? Stel dan voor elk deel van je woning een plan van aanpak op. Je kan bijvoorbeeld geen zonnepanelen leggen op een dak dat in slechte staat is. Ga dus na welke zaken er moeten gebeuren, welke materialen je nodig hebt en wat het financiële plaatje zal zijn. Het kan namelijk zijn dat je in aanmerking komt voor een renovatiepremie wanneer je je woning energiezuiniger maakt. Daarnaast kan je niet aan de slag met je alledaagse kledij, en is het interessant om een werkbroek te kopen.
Het is zinloos om je woning te renoveren met slecht materiaal, want dit zal merkbaar zijn op lange termijn. Je ruimte zal namelijk sneller opnieuw toe zijn aan renovatie, wat kostelijker zal uitvallen. Investeer ook in kwaliteitsvolle werkkleding die je lichaam beschermt, en ervoor zorgt dat je al je gereedschap meteen bij de hand hebt.
Besteed voldoende aandacht aan de basis van je ruimtes eens je aan het verbouwen bent. De muren bepalen uiteindelijk de volledige uitstraling. Zorg er dus voor dat deze afgewerkt zijn met een laag verf. Hierna kan je naar eigen wens bekleden met decoratie als fotolijsten, muurstickers, enzovoort.
Een goede voorbereiding is dan wel key, maar de afwerking is daarom niet minder belangrijk. Ben je ontevreden over het eerdere resultaat, dan stuur je nu makkelijk nog enkele details bij. Houd hierbij in je achterhoofd dat dit een groot deel van het eindresultaat zal bepalen, en een beetje perfectionisme hierbij dus absoluut niet erg is.