NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Diamant, niet altijd een gouden oplossing

Diamant, niet altijd een gouden oplossing

Door de jaren heen, doet diamant (DP) meer en meer zijn intrede als snijdgrondstof voor het vervaardigen van frezen. Waar diamant vroeger door de hoge kostprijs enkel gebruikt werd door de grote industrieën, is dit op vandaag alom tegenwoordig in iedere schrijnwerkerij. De opvatting dat diamant voor alles een gouden oplossing is, is nochtans fout.

Een van de grootste troeven van diamant is vooral de standtijd, zeker op vandaag, nu steeds minder in massief wordt verwerkt en meer en meer in plaatmaterialen. Vroeger was dit anders. Schrijnwerkers hadden enkel hoogsnelheidsstaal (HSS) of gereedschapsstaal (SP). Dit was dan ook voldoende om de vooral Europese massieve houtsoorten te verwerken.

Doorheen de jaren werden meer en meer tropische houtsoorten en plaatmaterialen verwerkt, waar HSS en SP het moeilijk mee hebben. Vanaf de jaren 60 deed dan ook wolfraamcarbide, ook wel hardmetaal (HW) genoemd, zijn intrede onder de merknaam Widia, uit het Duits “Wie Diamant” (zoals diamant).  Pas in de jaren 70 deed PCD zijn intrede.

Het hardste materiaal

Nu is echter de misvatting dat diamant – het hardste materiaal – ook altijd het beste materiaal is. Maar hoe harder een snede stof hoe langer de standtijd en hoe brozer de snede stof is. Dit heeft echter gevolgen voor de snijhoek die aan de materialen geslepen kan worden. Hoe zachter de snede werkstof hoe scherper we deze kunnen gaan slijpen. 

Aan diamant kunnen we enkel een zeer stompe snijhoek geven en het is dus bijgevolg veel minder scherp dan de andere snedestoffen. In plaatmaterialen geeft dit geen probleem, maar in massieve houtsoorten hebben we nog altijd “scherpte” nodig om door de vezels te kunnen snijden. Hier is diamant dus niet aangewezen om te gebruiken.

Multiplex als uitzondering

De uitzondering bevestigt de regel en in dit geval is dat multiplex. Het valt onder de plaatmaterialen, maar moet eigenlijk als massief hout gezien worden. Hier zal een gereedschap in Widia (HW) de mooiste afwerking geven doordat de scherpe snede mooi door de vezels snijdt. Maar dit ten koste van de standtijd. Robaco ontwikkelde een speciale diamantfrees voor het gebruik in multiplex met een speciale goniometrie en speciaal afwijkende snijhoeken voor uitzonderlijke resultaten in multiplex.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details