NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Demodag voor leerlingen houtonderwijs lokt ook externe bezoekers
Softwaredemo’s van onder meer Korpus.

Demodag voor leerlingen houtonderwijs lokt ook externe bezoekers

Een dag die volledig in het teken van houtbewerking en -verwerking staat, met toonaangevende fabrikanten, enthousiaste leerlingen en een trots schoolteam als drijvende krachten. Zo kan je de Demodag Hout van de scholencampus Mosa-RT in Maaseik omschrijven. Dagelijks rekent de school op een aantal vaste partners om hun lessen vorm te geven. Zo maken de leerlingen kennis met moderne, kwalitatieve machines, innovaties en zo meer. Dezelfde toonaangevende bedrijven werkten mee aan de Demodag Hout. “Een serieuze organisatie, maar een heel fijne ervaring. Voor onze leerlingen, onze partners en onze bezoekers”, zegt Roland Swennen, technisch adviseur-coördinator van de scholengemeenschap.

De mogelijkheden van Rectavit.

Als school in het STEM-onderwijs (Science – Technology – Engineering – Mathematics) heeft Mosa-RT in Maaseik zo’n 350 leerlingen in de studierichtingen hout, verdeeld over drie niveaus. De A-finaliteit omvat arbeidsmarktgerichte opleidingen. De D/A-finaliteit staat voor doorstroom- en arbeidsmarktgerichte opleidingen, die de leerlingen voor beide opties een goede basis meegeven. De D-finaliteit richt zich dan weer specifiek tot degenen die na hun opleiding verder studeren. Roland Swennen: “Daarnaast hebben we nog de studierichting secundair-na-secundair ‘houtconstructie- en planningstechnieken’, waar we doorgedreven CNC-technieken aanleren. Het zijn dan ook de studenten uit deze studierichting die de demonstraties voorbereiden en presenteren. Ook de duale opleidingen mogen we natuurlijk niet vergeten. Binnen dat segment bieden we zowel ‘binnen- en buitenschrijnwerk’ en ‘binnenschrijnwerk en interieur’ als richting, naast de opleiding tot daktimmerman.

Kennismaken met Vision.

Live demo’s

Over machines lezen en leren is één ding. Ze echt aan het werk zien geeft nog compleet nieuwe inzichten. Aan de hand van live demo’s ontdekten de leerlingen en de bezoekers hoe specifieke software de machines toelaat om het eindproduct efficiënt, flexibel en nauwkeurig vorm te geven. De focus bij deze demo’s lag op massiefhoutverwerking enerzijds en CNC-nesting voor de interieursector anderzijds. In twee sessies en op twee verschillende locaties op de campus.

Voor die demo’s kon Mosa-RT opnieuw rekenen op een groep vertrouwde partners. In het lijstje vol mooie namen zien we Reichenbacher-Hamuel, Vlecad, Modesta, Leitz-service, Elecosoft-Staircon, Philips Constant, Van Belle, ARDIS, Lecot en Cadservice Buro. Ook Bouwunie haakte zijn karretje aan bij deze editie. “Onze partners nodigen hun klanten uit tijdens deze demodag. Het is de ideale gelegenheid om in hun eigen netwerk te tonen wat ze kunnen en welke nieuwe ontwikkelingen ze doen. Bouwunie deed hetzelfde met zijn leden in Limburg”, legt Swennen uit. “Het resultaat was een zestigtal externe inschrijvingen. Sommige sloten in de namiddag al mee aan bij de sessies voor onze leerlingen, als ’s avonds moeilijker in hun planning paste. In totaal gaven we meer dan 36 sessies, verspreid over de hele dag. Een mooie organisatie, die de nodige voorbereidingen en inspanningen vroeg. Het doet deugd om te zien hoe graag ook de leerlingen zich daar achter scharen en met hoeveel passie ze over hun vak vertellen.”

Minibeurs van Lecot-partners, waaronder Milwaukee.

Kruisbestuiving tussen school en het werkveld

De doelstelling van de Demodag is uiteraard om de leerlingen nog meer te enthousiasmeren voor de houtsector. Tegelijk is het de uitgelezen kans om de band tussen het onderwijs en het werkveld verder te versterken. In dat kader werd in aanloop naar de avondsessies nog een minibeurs georganiseerd met toeleveranciers van Lecot. Bezoekers maakten er kennis met de oplossingen van EGGER, Bouttens Kuurne, HETTICH, MILWALKEE en RECTAVIT. Die bedrijven presenteerden vanuit hun eigen vakgebied en expertise wat de sector zoal te bieden heeft.

Bij elke demo en workshop waren de nodige experts aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.  Alle participanten toonden hoe ze de productiviteit en kwaliteit van houtbewerkingen kunnen verbeteren door de synergie tussen software, gereedschappen en machines. “Elke sessie beantwoordt zowel het hoe als het waarom van oplossingen en technieken. Bezoekers gingen tijdens de demo’s maar wat graag in interactie. Zo halen ze ook het meeste uit deze dag. 

De sessies werden aangevuld met netwerkmomenten nadien. Ideaal om nieuwe spelers te leren kennen, collega’s te ontmoeten en te bekijken wat in de toekomst qua samenwerkingen mogelijk is”, vult Roland Swennen aan.

Sessie Nesting

Tijdens de sessie Nesting sloeg Mosa-RT de handen in elkaar met VLECAD en hun Korpus-software. De HolzHer Dynestic werd geprezen door Constant Philips en de spaangeleidingsklok werd door Leitz-service in de picture gezet. De partners zoomden samen in op uiteenlopende verbindingstechnieken die een mogelijke oplossing zijn bij nesting. Deelnemers ontdekten meer over het verbinden met drevels via een low-level aggregaat van Atemag, de Clamex en de Cabineo van Lamello, en met de Fix-Chip. “We toonden hoe je het vacuümverlies bij het uitkameren tijdens nesting kan oplossen door 0,5 millimeter materiaal te bewaren, in plaats van volledig uit te kameren”, legt Swennen uit. “De spaangeleidingsklok zetten we dan weer in om de groeven stofvrij te krijgen.” Tijdens deze sessie werd semiautomatisch gewerkt via het automatische platenmagazijn van Grundner met focusonderwerpen zoals ergonomie, tijdswinst en een hogere eindkwaliteit.

Sessie opdeelzaag en belading

Tijdens een tweede sessie stonden de CNC-machines van Reichenbacher-Hamuel centraal. De Quantum met automatische balken werd ingezet bij het splitten van traptreden en nesten van traptreden met trappensoftware van Elecosoft-Staircon. De problematiek om warrig hout (o.a. Rubberwood) zuiver en in één arbeidsgang te frezen werd met de RipTec-oplossing van Leitz-service aangepakt. Binnendeuren met een HPL-toplaag werden dan weer foutvrij gefreesd met de EdgeExpert. Swennen: “Tot slot zoomden we nog even in op non-ferro materialen die meer en meer in de houtsector intrede vinden. Met de juiste parameters bewerkte de Reichenbacher Vision, zonder problemen aluminium. Op dezelfde CNC-machine werd met een diamant bestukte V-frees het folden van Dibond® gedemonstreerd. Zo slaagden we erin een brede kijk te geven aan alle deelnemers. En dat dit werd gewaardeerd, bewijst de positieve feedback die we alvast mochten ontvangen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details