Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Afwerking

De stijgende populariteit van OSB hout in het interieur

Superleuk om je interieur een hippe houtlook te geven. Underlayment en OSB platen zijn op dit moment onwijs trendy en je kunt er mooie wanden mee maken. Zelf heb ik de vloer en de muren in mijn tuinhuisje ermee bekleed. De van oorsprong traditionele bouwplaten worden steeds meer gebruikt in het interieur. En OSB platen […]

texture-1674067_1920-kopieren

6 maart 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Superleuk om je interieur een hippe houtlook te geven. Underlayment en OSB platen zijn op dit moment onwijs trendy en je kunt er mooie wanden mee maken. Zelf heb ik de vloer en de muren in mijn tuinhuisje ermee bekleed. De van oorsprong traditionele bouwplaten worden steeds meer gebruikt in het interieur.

En OSB platen hebben ook nog eens een Oosters tintje. De afkorting staat namelijk voor Oriented Strand Board. Hoe tof is dat? OSB platen bestaan uit onder hoge druk samengeperste houtschilfers waar een bindmiddel aan toegevoegd is. Een stevige plaat dus, die een echte houten uitstraling heeft. Je kunt er hele leuke dingen mee maken, bijvoorbeeld kastjes en meubels. Maar je kunt de OSB platen ook voor je vloer gebruiken.

Milieuvriendelijk

Een van de voordelen van OSB platen is dat de fabricage van multiplex twee keer zoveel energie vereist als het vervaardigen van OSB. Het gebruik van OSB platen is dus behoorlijk milieuvriendelijker. Daarnaast zijn OSB platen relatief goedkoop en ze zijn sterk. Door de sterkte hebben ze van doorbuigen weinig last. Hoewel het oppervlak er grof en stoer uitziet, is het perfect transparant te lakken en kan het op deze manier prima gebruikt worden als trendy achterwand in een moderne keuken.

Goedkoop en stoer

Van de stoere OSB platen, die in verschillende diktes te krijgen zijn, kunnen de mooiste dingen worden gemaakt. De platen worden ook wel chipwood platen of vlokkenplaten genoemd. Er bestaan ook speciaal gefabriceerde OSB platen met een kleur. Blauw, groen, rood en geel. De gekleurde platen zijn veel lichter van gewicht door het gebruik van populierenschilfers en hebben een vlakker oppervlak. De gekleurde laag bestaat uit vier lagen UV Acrylic anti-scratch lak. De platen met een gekleurde laag zijn 18 mm dik en hebben rechte kanten. De standaard OSB platen van 244 x 122 cm hebben tweezijdig tong en groef, zodat de platen makkelijk in elkaar kunnen worden geschoven. Maar er zijn ook kleinere en dunnere platen te bestellen waar je bijvoorbeeld deurtjes en ladefrontjes voor je leuke badkamermeubel van kunt maken. Je kunt er zelfs een prachtig werkblad van maken voor in de badkamer. Even goed lakken zodat er geen vocht meer kan indringen en je hebt een ruige stoere badkamer.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%