NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
De Pen | Jos Heylen

De Pen | Jos Heylen

Automatiseren is een noodzaak

Al 35 jaar ben ik zaakvoerder van het schrijnwerkersbedrijf dat mijn naam draagt. Daarnaast ben ik voorzitter van de Bouwunie – sector ‘Schrijnwerkers en interieurbouwers’. In beide hoedanigheden is het voor mij duidelijk dat wie niet mee is met Industrie 4.0., het zeer moeilijk zal hebben om succesvol te blijven. Bedrijven in de interieurbouwsector hebben dan ook een duidelijke toekomstvisie nodig, die de automatisering volledig omarmt.  

Sinds 1983 bouw ik aan de groei van mijn schrijnwerkersbedrijf. We zijn gespecialiseerd in binnenschrijnwerk, met een bijzondere focus op keukens en kasten. In ons nieuwe atelier zetten we volledig in op automatisering. Industrie 4.0 is bij ons dus zeker niet veraf. Dat is volgens mij een must om ook in de toekomst in de sector te kunnen overleven.

Dat blijkt ook uit mijn vele contacten met andere schrijnwerkers in het kader van de Bouwunie. Twintig jaar geleden sloot ik aan omdat ik andere schrijnwerkers wilde ontmoeten, zien hoe zij het aanpakken. Ik merkte meteen dat iedereen tijdens die vergaderingen heel open was en bereid om allerhande ervaringen te delen. Nu ik voorzitter ben, wil ik die doelstelling – het verenigen van vakmensen – uiteraard ten volle blijven faciliteren. Maar we zijn er natuurlijk ook om de bedrijven te ondersteunen, zeker met de digitale evolutie waarin we nu zitten. We organiseren opleidingen en seminaries, en proberen als sectorvertegenwoordiger ook te drukken op allerhande wetgeving, zoals de CE-markering voor binnendeuren.

Ik kan niet genoeg het belang benadrukken van opleidingen die de schrijnwerker mee doen evolueren met de tijd. Het vakmanschap is immers verschoven. De stelling dat een schrijnwerker die met automatisering bezig is, geen echte vakman zou zijn, vind ik dan ook niet correct. De gespecialiseerde schrijnwerker moet in de eerste fase heel goed kunnen vooruitdenken en anticiperen op problemen. Bovendien moet hij veel voeling hebben met het product hout. Als je het materiaal niet kent, kan je de machines niet op de juiste manier instellen. Het is dus zeker niet zo dat de machine alles overneemt.

Gelukkig stellen wij vast dat opleidingen niet langer als een noodzakelijk kwaad worden gezien. Onze opleidingen zijn populair en worden gezien als een meerwaarde voor bedrijven. Dat past in de toekomstvisie die voor moderne bedrijven echt onontbeerlijk is geworden. Je moet heel goed weten waar je binnen vijf jaar wil staan op het vlak van automatisering, welke projecten je wil aanpakken en op welke klanten je wil focussen. Vroeger was het inderdaad anders, maar dat wil niet zeggen dat de toekomst minder goed is. Integendeel: ik blijf het boeiend vinden, elke dag. 

Jos Heylen, Zaakvoerder (www.josheylen.be) – Voorzitter Bouwunie – Schrijnwerkers en interieurbouwers (www.bouwunie.be)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details