NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
De Pen | Jeroen Doom, Directeur Woodwize

De Pen | Jeroen Doom, Directeur Woodwize

War for talent in de hout- en meubelsector

Woodwize is de sectorale partner van bedrijven uit de hout- en meubelsector voor opleidingen en trainingen. We bekommeren ons ook om het veiligheids- en welzijnsbeleid in de sector faciliteren de aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt en bieden hr-ondersteuning. Als sectororganisatie zijn we op de hoogte van wat leeft in de bedrijven. Zo is het inmiddels duidelijk dat de digitalisering en automatisering niet meer weg te denken zijn. Een belangrijk gevolg daarvan is een doorgedreven war for talent. Heel wat bedrijven hebben het moeilijk om geschikt en geschoold personeel te vinden. Het is absoluut noodzakelijk dat we daar sterk op inzetten. Allereerst door een kwalitatief onderwijs dat de link maakt met het werkveld. Daarnaast door bijscholingen voor wie nu al aan het werk is. Tot slot is het essentieel dat oudere werknemers zo lang mogelijk aan het werk blijven.

Wat het onderwijs betreft, is Woodwize een enorme voorstander van samenwerking tussen het onderwijs en het werkveld, via duaal leren bijvoorbeeld. Dat is voor iedereen een win-win. We begeleiden scholen en bedrijven hierbij, via opleidingsplannen en mentoropleidingen, en fungeren ook als tussenpersoon. Daarnaast hebben we gepleit voor een opsplitsing tussen interieurbouw en buitenschrijnwerk in het onderwijs. Hoewel die allebei van dezelfde basis vertrekken, zijn er toch specifieke zaken die hoe langer, hoe meer uit elkaar groeien. Wij zijn ervan overtuigd dat die opdeling in de toekomst een heel positief gevolg zal hebben.

Een tweede pijler zijn de bijscholingen. We willen vermijden dat huidige werknemers moeten vervangen worden. Daarom organiseren we opleidingen in samenwerking met machineleveranciers, scholen, VDAB, … We werken ook nieuwe opleidingen uit, zoals een opleiding tot digital transformation manager, in samenwerking met HOGENT. Daarin leiden we mensen op die de digitale transformatie in de hout- en meubelsector in goede banen kunnen leiden.

Tot slot willen we al onze werknemers zo lang mogelijk gezond aan het werk houden. Dat doen we door sensibilisering rond veiligheid en welzijn. Zo verhinderen we dat oudere werknemers het werk fysiek niet meer kunnen uitvoeren. Ook het welzijn, belangrijk voor de motivatie, willen we stimuleren. Bepaalde ondersteuningsmechanismen vanuit de overheid zijn hierbij noodzakelijk.

De war for talent zal nog niet meteen verdwijnen. Het is een proces van jaren, waarbij er ook een mentaliteitsverandering nodig is aan de basis. Ouders sturen hun kinderen nog vaak naar het ASO, met het oog op hoger onderwijs. Ook het STEM-onderwijs richt zich nog te vaak op de doorstroom naar het hoger onderwijs, ingenieurs bijvoorbeeld. Maar ook onze bedrijven zelf moeten eens meer out of the box durven denken. Staar je als bedrijf niet blind op geschoolde werknemers met ervaring. Je kan potentiële medewerkers even goed zelf begeleiden doorheen vooropleidingstrajecten als beroepsinlevingsstages, IBO of via duaal leren. Het heft in eigen handen nemen, kan hier zeker lonen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?