NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
De Pen | Buiten de traditionele paden treden

De Pen | Buiten de traditionele paden treden

Het FAC, de Federatie voor Aluminium Constructeurs, werd in 2007 opgericht met als doel kmo’s in de sector te verenigen tegen de buitenlandse concurrentie. Dat doen we met goede opleidingen en focus op kwaliteit. Dat die aanpak succesvol is, bewijst ons FAC keurmerk. Het biedt klanten een kwaliteitsgarantie en bedrijven een houvast over de normen, regels, technische en bouwkundige voorschriften dankzij het Kwaliteitshandboek. Een blik op de evoluties en uitdagingen. 

Vandaag telt het FAC 35 leden en 50 partners. De federatie koppelt zo constructeurs van aluminium schrijnwerk en gevels aan haar toeleveranciers. Het geeft ons ook een goed overzicht op de tendensen op de markt. Een daarvan is dat de grote bedrijven de innovators zijn en de kleinere kmo’s trouw volgen. Er bestaat een grote synergie tussen beide. Van de less-is-moretrend in schuifdeuren tot de klimaatbeheersing met screens en zonwerende beglazing.

Ook duurzaamheid, isolatie en veiligheid zijn belangrijke aspecten, net als in andere sectoren. Op dat vlak is aluminium een topproduct, maar de pr errond is niet zo vanzelfsprekend. De bouwindustrie is heel traditioneel en evolueert trager dan andere sectoren. We staan nog niet zo ver op het vlak van automatisatie. De verklaring is te vinden in de vele samenwerkingen tussen de verschillende bouwpartners van een project. Daarin wordt de ramensector bijvoorbeeld vaak stiefmoederlijk behandeld, terwijl we toch een volwaardige bondgenoot zijn.

De evoluties vinden nochtans wel plaats en dat is normaal ook. Hoelang zullen we nog personeel vinden dat bakstenen op elkaar blijft stapelen door weer en wind? Ik voorspel dat we binnenkort naar een volledig technologische gevel zullen gaan, waar niet alleen alle HVAC-toepassingen in geïntegreerd zijn, maar waar zelfs elektriciteit zal opgewerkt worden. Maar ook wij staan op personeelsvlak voor een serieuze uitdaging. Het FAC voorziet wel in doelgerichte infosessies, bedrijf- en projectbezoeken en kwalitatieve opleidingen, maar je moet wel mensen vinden om op te leiden. Aluminiumconstructeurs schrijven een positief verhaal. Bij ons is ieder product uniek en is alles maatwerk. Door onze ervaringen en bestaande systemen leveren we snel kwaliteit af.

Met het FAC hebben we al heel wat bereikt in die dertien jaar. De goede band tussen onze leden leidt dan ook vaak tot boeiende samenwerkingen en knappe projecten. Zoals Brucity, het nieuw administratief centrum in onze hoofdstad. We bieden ook weerstand tegen de goedkopere en vaak minder kwalitatieve buitenlandse concurrentie. En op dat Made in Belgium-label mogen we met z’n allen best wat trotser zijn.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details