NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
De juiste kit voor een gladde afwerking

De juiste kit voor een gladde afwerking

Zowel bij professionelen als bij doe-het-zelvers zijn kitten onmisbare hulpmiddelen om gaten en kieren op te vullen en voegen af te dichten. Er bestaan bijzonder veel producten in deze groep en er komen er nog elke dag bij. Welke kit het meest geschikt is, hangt in eerste instantie af van de toepassing, de ondergrond, intern of extern gebruik en de overschilderbaarheid. Als het juiste product op een correcte wijze verwerkt wordt, krijg je een kwalitatief resultaat met een lange levensduur en een tevreden eindklant.

Vakmannen, zoals professionele schilders, gebruiken voornamelijk Soudal-producten voor het afdichten van verbindingsvoegen en voor het opvullen van gaten en scheuren in pleisterwerk. Daarnaast worden de kitten ook gebruikt voor het afdichten van beglazingsvoegen en voor het monteren van decoratie. Afhankelijk van de toepassing gebruikt een vakman hiervoor acrylaten, hybrides of siliconen. 

De meest gekende kitten bij schilders zijn acrylaatkitten aangezien ze uitstekend overschilderbaar en soepel te verwerken zijn. Indien een elastistischer product gewenst is om grote voegbewegingen op te vangen, zijn hybrides of siliconen beter geschikt. Hybrides zijn overschilderbaar en hebben een superieure hechting op verschillende ondergronden waardoor ze vaak ook als lijm te gebruiken zijn. Siliconen zijn niet overschilderbaar maar wel zeer elastisch en uv-resistent. Door een uitstekende hechting op glas zijn ze uiterst geschikt voor beglazingsvoegen, bijvoorbeeld tussen raamkader en glas.

Acryrub combineert voldoende bewegingsopvang met uitstekende overschilderbaarheid.

Afdichten van verbindingsvoegen

Bij het afdichten van verbindingsvoegen, zoals de voeg tussen raamkader en muur, komen verschillende ondergronden aan bod (bv. pvc, hout …) waardoor veel aandacht voor een goede hechting cruciaal is. Verder is het esthetische aspect belangrijk en is overschilderbaarheid vaak een vereiste. De acrylaten die vaak in deze toepassing gebruikt worden zijn Acryrub en Acryrub CF2. Acryrub combineert voldoende bewegingsopvang met uitstekende overschilderbaarheid. Acryrub CF2 is minder elastisch, maar sneller overschilderbaar en is crackfree na het overschilderen. 

Vaak moet een kit ook grotere bewegingen kunnen opvangen. Hybride kitten hebben dan verschillende voordelen. Ten eerste is de hechting van een hybride sterker dan een acrylaat, zodat de kit minder snel loslaat van de ondergrond. Daarnaast combineren hybrides een hoge elasticiteit met overschilderbaarheid en krimpen ze (in tegenstelling tot acrylaten) niet. Ze zijn geschikt voor (elastische) voegen, maar kunnen ook als lijm gebruikt worden, bijvoorbeeld om plinten en profielen op te hangen. De meest gebruikte hybrides zijn de Soudaseal 211 Interior, die niet krimpt, elastisch blijft na uitharding en overschilderbaar is, en de Soudaseal 215 LM, die nog meer beweging aan kan. De meeste hybride voegkitten, zoals ook Fix ALL®, zijn geschikt voor binnen – en buitentoepassingen.

Siliconen zijn niet overschilderbaar maar wel zeer elastisch en uv-resistent.

Opvullen van gaten en scheuren

Het opvullen van gaten en scheuren gebeurt voor de afwerking of schilderwerken. Naast een goede overschilderbaarheid is een eenvoudig en snel te verwerken product dan belangrijk. Acrylkitten, zoals de Soudafill Light, zijn het meest geschikt voor dergelijke toepassingen. Dit product is een vul- en afdichtmiddel dat specifiek ontwikkeld is om kleine oneffenheden, gaten en barsten te egaliseren. Onmisbaar voor een glad afwerkingsresultaat.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details