NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Creatief liefdesverhaal resulteert in unieke borelingen

Creatief liefdesverhaal resulteert in unieke borelingen

Dat het loont om buiten de muren van de eigen fabrieken te kijken, bewijst de Spaanse houtfabrikant FINSA. Drie jaar geleden sloeg het de handen in elkaar met het Nederlandse designerscollectief Envisions. Het doel? Een experimentele samenwerking tussen ontwerper en industrie opzetten, waarbij de nadruk niet op het eindproduct, maar op onderzoek lag. Dit resulteerde in enkele bijzondere nieuwigheden waarvan de prototypes nu aan het grote publiek worden voorgesteld.

In de eerste fase van de samenwerking gingen twaalf ontwerpers van Envisions naar de fabrieken van FINSA, waar ze hun creativiteit de vrije loop lieten. Beide partijen stonden immers te popelen om creaties te maken met spaanplaat, medium density fibreboard (MDF), fineer, melamine en zelfs gedrukt papier. De designers begonnen te sleutelen aan zowel de ruwe materialen en het plaatmateriaal als de bestaande technieken van FINSA, wat uiteindelijk resulteerde in twaalf onderscheidende onderzoeken met een impact die verder reikte dan enkel de houtindustrie. Het resultaat was plaatmateriaal dat inherent decoratief is. Robin Hamelink, medewerker marketing en communication van FINSA BV: “Eigenlijk kun je dit beschouwen als een soort van kunstwerken. We kozen er dan ook voor om al dit moois te laten zien tijdens de Milaan Design Week en de Dutch Design Week in Eindhoven. De reacties waren unaniem positief, in die mate zelfs dat de honger naar meer bij zowel onszelf als de ontwerpers groeide.’’

Envisions

Het creatieve liefdesverhaal resulteerde in plaatmateriaal dat inherent decoratief is.

Vervolgproject vergroot succes
Als logische gevolg besloten Envisions en FINSA om de samenwerking verder te zetten. “Er kwam een groot vervolgproject waarbij zes ontwerpers carte blanche kregen om in onze fabrieken samen met het personeel aan de slag te gaan”, legt Robin Hamelink uit. “Deze bundeling van expertise en creativiteit resulteerde in een vooruitgang op het vlak van ontwerpen én het project zelf. Na exposities in Londen, Milaan, Eindhoven, Rotterdam en Madrid was het duidelijk dat het dolenthousiaste publiek aan de derde stap toe was.” 

Envisions

FINSA verwacht in de loop van 2020 een eerste lijn te kunnen lanceren.

Wat brengt de toekomst?
Envisions en FINSA hebben in dit creatieve liefdesverhaal de fundamenten uitgetekend voor de creatie van een tastbare, industriële vooruitgang. FINSA maakt als producent een unieke en ongekende stap van industrieel naar creatief. Tijdens Object en MaterialDistrict in Rotterdam liet de Spaanse houtfabrikant prototypen zien van de vijf nieuwe plaatkleuren MDF en platen met geperste texturen in MDF. Robin Hamelink: “Design District is het volgende moment om al deze creaties te aanschouwen en we zijn werkelijk benieuwd welke feedback we zullen krijgen. Trouwens, al dit moois komt daadwerkelijk op markt. We verwachten in de loop van 2020 een eerste lijn te kunnen lanceren.”   

Envisions

Tijdens Object en MaterialDistrict in Rotterdam liet de Spaanse houtfabrikant prototypen zien van de vijf nieuwe platenkleuren MDF en platen met geperste texturen in MDF. (Beeld: Anna Achon)


Wie is FINSA?
FINSA is de oudste MDF- en spaanplaatfabrikant op het Iberische schiereiland. Sinds haar ontstaan in 1931 is ze uitgegroeid tot de belangrijkste fabrikant van MDF-specialiteiten in Europa. Op twaalf productielocaties wordt een breed spectrum aan houtproducten vervaardigd. Deze bereiken de klant via een distributienetwerk dat uit zeventien eigen verkoopkantoren bestaat. Sinds 1990 is er ook een vestiging met opslagloods in het Nederlandse Vlissingen dat specifiek de markt van de Benelux, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland bediend. Het gamma omvat onder meer verschillende uitvoeringen van MDF, spaanplaat, SuperPan-platen, met melamine gecoate platen en met houtfineer veredelde platen.

Envisions

Beide partijen experimenteerden samen met spaanplaat, medium density fibreboard (MDF), fineer, melamine en zelfs gedrukt papier om creaties te maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details