NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Correct gebruik van staal in de binnenhuisarchitectuur

Correct gebruik van staal in de binnenhuisarchitectuur

De legering van ijzer en andere metalen is al lang een blikvanger als het gaat om architectonische gebouwen. Met meer dan 2000 staalsoorten in Europa is er, voor de creatieve onder ons, genoeg keuze. Wat zijn de eigenschappen van het materiaal? Hoe kan het binnenshuis esthetisch gebruikt worden? En met welke aspecten moet rekening worden gehouden? Dit alles leest u hier.

nastuh-abootalebi-284882-unsplash kopiëren

Voordelen van staal in de bouw

Wat dit materiaal bijzonder populair maakt in de bouwsector is het vermogen om alle soorten trekkrachten te absorberen. Zo compenseert staal met zijn elasticiteit bijvoorbeeld kortetermijnschommelingen in gebouwen. Het wordt daarom gebruikt bij de bouw van bruggen, wolkenkrabbers of ingewikkelde constructies zoals de Eiffeltoren. Vooral architecten kiezen graag voor dit materiaal vanwege de doorslaggevende eigenschappen. Maar het metaal is niet alleen stabiel, het kan ook een echte blikvanger worden als het vakkundig gebruikt wordt. Ook architecten en bouwers waarderen deze extra eigenschappen:

Stalen huizen: In de regel worden stalen skeletten voor gebouwen op maat gemaakt. Dit bespaart veel tijd.

Droge bouwmethode: In tegenstelling tot een klassiek stenen huis heeft het materiaal geen droogtijden nodig. Dit betekent dat het werk snel kan worden uitgevoerd.

Buitenmuren zonder dragende functie: dat is het geheim van bouwen met staal. De steiger van het gebouw vervult alle ondersteunende functies. Dit maakt het mogelijk om grote en vooral vrijstaande gebouwen te bouwen.

Staal creëert grootte

Zoals gezegd is het materiaal vandaag de dag de eerste keuze als het gaat om het bouwen van grote ruimtes. Open ruimtes in kantoren of industriële gebouwen kunnen moeiteloos worden gebouwd dankzij de enorme mogelijkheden van staal. Steeds meer particuliere bouwers en interieurontwerpers maken gebruik van deze mogelijkheden. De trend is dan ook duidelijk in de richting van grote ruimtes die worden ondersteund door staal. Dat is precies wat moderne bouwers vandaag de dag willen. Veel ruimte voor het gezin en een zo open mogelijk ruimteconcept op alle gebieden.

Interieurs met accenten

De staalconstructie is bijzonder geschikt voor de trendy loftstijl. Binnenmuren zijn bijna overbodig – alleen het scheiden van de individuele kamers, zoals de badkamer, is nodig. Bovendien kan het stalen gaas zo worden gebouwd dat het zichtbaar blijft in het huis. Dit onderstreept bovendien het karakter van de ruim opgezette kamers. De industriële uitstraling, die vandaag de dag bijzonder modern is, kan nu al worden bepaald door de huiskamers zelf. Binnenhuisarchitecten vinden online vele manieren om de juiste materialen op voorraad te hebben, zoals in deze online shop voor alle soorten stalen onderdelen. De bijpassende apparatuur, zoals een designkeuken in discreet grijs of volumineuze industriële lampen, vervolledigt de stijl.

Nadelen van bouwen met staal

nastuh-abootalebi-284877-unsplash kopiëren

Toch moeten enkele punten in acht worden genomen. Het materiaal staal heeft verschillende voordelen maar ook enkele nadelen:

Prijzen: De kosten voor het materiaal zijn de afgelopen jaren weer gestegen. Maar dat alleen al maakt een stalen huis niet duur. Gebouweigenaren moeten vooraf beslissen of de constructie zichtbaar of onzichtbaar moet blijven binnenin. Bekleden met gipsplaten of andere materialen is duur.

– Vermijd koudebruggen: Dit is waarschijnlijk het grootste nadeel van staal. Het geleidt kou en warmte enorm. Concreet betekent dit dat koudebruggen zich snel kunnen ontwikkelen en tot hoge stookkosten kunnen leiden. Een goede (interieur)architect die gespecialiseerd is in staalbouw houdt hier vanaf het begin rekening mee.

Conclusie

Bouwen met staal wordt steeds populairder. En niet alleen omdat het materiaal bijzonder geschikt is voor de huidige trend naar industrieel design. Staal is vandaag de dag ook DE must-have van de bouwsector door de stabiliteit en tijdsbesparing, die al vele malen is bewezen.

Beeld: © „Nastuh abootalebi“ / unsplash

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details