Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk

NL | FR

Sectornieuws

Contactgeluidisolatie voor zwevende dekvloeren

Soudal_20180612_093607 kopiëren
Een kwaliteitsvol afgewerkte vloer met isolatieschuim.

Tekst | Soudal

Beeld | Soudal

23 juli 2021 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Contactgeluidsisolatiemetingen zijn ter plaatse uitvoerbaar of in een laboratorium. In beide gevallen geldt dat uitkomsten uit die metingen representatief zijn voor de gebruikte vloeropbouw en niet voor het individuele isolatieproduct.

Metingen in een laboratorium kunnen handig zijn om isolatiematerialen onderling te vergelijken en om te gebruiken in rekenmodellen. Maar in de praktijk is er ook sprake van geluidstransmissie via flankerende muren en plafonds. Het gemeten contactgeluidsniveau ter plaatse in een gebouw zal daarom doorgaans hoger liggen dan de laboratoriumtesten voorspellen. De Belgische norm NBN S01-400 legt eisen op voor ter plaatse (in-situ) gemeten prestaties voor contactgeluidsisolatie. Deze houdt rekening met zowel directe geluidstransmissie (via de vloer) als met indirecte (via muren en plafond).

Contactgeluidsisolatiemetingen als basis voor rekenmodellen.

Via in-situ metingen, met een klopmachine die zo’n 78 dB aan geluid produceert, is bewezen dat met Soudafoam SPF A3 een zwevende vloerconstructie te maken is. Die levert akoestisch comfort voor situaties met de geluidsbron zowel binnen als buiten de woning.

Akoestisch sprayschuim

Soudafoam SPF A3 kan rechtstreeks op de vloer met leidingen worden aangebracht, met een maximale dikte van 35 millimeter. Het akoestische sprayschuim heeft een goede warmte-isolerende werking. Toch een sterkere isolatie nodig? Bovenop de SPF A3 kan je het geslotencellig sprayschuim Soudafoam SPF W11 of SPH W2H toevoegen. Deze hardere schuimen voegen extra akoestische isolatie toe, maar het effect is minder groot dan met SPF A3. Een gouden combinatie dus.

De later te installeren afwerkvloer, meestal zand-cement, mag geen contact maken met muren. Om hieraan tegemoet te komen, kan je aan de onderkant een laagje SPF 13 aanbrengen tegen de muren. Je voorkomt best ook hechting tussen het optionele warmte-isolerende hardschuim en de muren.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Interieurbouw & Schrijnwerk? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details