Volgens het Ministerieel Besluit mag er vanaf maandag binnenshuis gewerkt worden, maar volgens het crisiscentrum niet. De Confederatie Bouw vraagt om de regelgeving correct toe te passen en binnenshuis werken toe te laten.
Vrijdagavond werd het Ministerieel Besluit dat de voorwaarden van het exitplan benoemt, gepubliceerd. Nergens staat erin te lezen dat binnenshuis werken in bewoonde panden niet kan. Het spreekt voor zich dat bij zulke werken de veiligheidsmaatregelen die voorzien worden in de generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan en de maatregelen die beschreven worden in het protocol van akkoord dat werd afgesloten tussen de sociale partners in de bouw, gerespecteerd worden.
In de aangepaste versie van de FAQ, die het crisiscentrum zaterdag publiceerde, staat evenwel te lezen dat bouwwerken binnenshuis in bewoonde gebouwen toch niet zijn toegelaten. De Confederatie Bouw vraagt om een snelle rechtzetting.
De FAQ stelde al enkele weken dat werkzaamheden binnenshuis bij particulieren, op uitzondering van de dringende werkzaamheden, verboden waren. Dat was een zware klap voor de bouw, maar er kwam uiteindelijk licht aan het einde van de tunnel. Op 22 april klopten de interprofessionele sociale partners in de Groep van 10 de generieke gids af. Hierin staat vermeld dat, wanneer men bij particulieren in hun bewoonde woning werkt, er duidelijk voorafgaande afspraken moeten gemaakt worden tussen de ondernemer en de klant.
Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw : “Op 24 april sloten de werkgeversorganisaties, Confederatie Bouw, Fema en Bouwunie, samen met de algemene centrale ABVV een ontwerp van protocol van akkoord, geïnspireerd op die generieke gids van de Groep van 10. In dat protocol werden bijkomende veiligheids- en preventiemaatregelen naar voren geschoven om veilig bij particulieren in bewoonde gebouwen te kunnen werken, zoals het dragen van mondmaskers indien nodig en het vermijden van contact met de klant. Indien er personen met COVID-19 symptomen in het betreffende gebouw verblijven, werden nog strengere maatregelen voorzien.”
Op 30 april werd tenslotte het Ministerieel Besluit gepubliceerd dat stelt dat voor niet-essentiële activiteiten en sectoren er rekening moet worden gehouden met de preventiemaatregelen, zoals opgenomen in de generieke gids, alsook diegene die op sectorniveau of bedrijfsniveau worden ingevoerd. De Confederatie Bouw vraagt dan ook met aandrang dat de beperkingen in de FAQ worden geschrapt en vervangen worden door de voorwaarden die in het sectoraal akkoord zijn afgesproken.