NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Circulair bouwen met hout ontrafeld
De tweede online editie van Inspired By Wood.

Circulair bouwen met hout ontrafeld

WOOD.BE is en blijft kennispartner voor de vakman. In de missie om innovatie te voeden en inspiratie te delen, organiseert de groepering regelmatig interessante webinars. Altijd vanuit een praktische insteek en toegespitst op actuele uitdagingen en opportuniteiten. Tijdens de tweede online editie van Inspired By Wood zoomden ze specifiek in op de rol van hout in een circulair bouwverhaal, met enkele interessante casestudies en specialisten aan het woord.

Op 26 april vond de tweede editie van Inspired By Wood plaats. Net als de gesmaakte eerste editie zette het event de troeven van hout als circulair bouwmateriaal opnieuw centraal. En wie beter om daar dieper op in te gaan dan experten van toonaangevende marktspelers. Kennispartner WOOD.BE wist opnieuw enkele boeiende sprekers te strikken, van Unilin Group en Colruyt Group Technics. Als klap op de vuurpijl rondde Pablo van der Lugt, Biobased building specialist van het AMS Institute aan TU Delft, het online event af. Voor WOOD.BE zelf schetste Kurt De Proft het kader.

Duurzaam plaatmateriaal met recyclagehout

Unilin Panels zet al jarenlang in op verantwoord wood-waste management. Group Project Manager Circulair Economy, Kristof Van Hoye, lichtte toe hoe ze dat doen. “Meer dan 2.000 ton hout krijgt dagelijks een tweede leven bij Unilin Panels”, klonk het. “We zetten dit recyclagehout in voor de productie van duurzaam plaatmateriaal. Meer dan 90 procent van de gebruikte grondstoffen is recyclagehout.” Unilin hanteert bewust de term ‘herwonnen hout’. Unilin Panels haalt zijn grondstof uit reststromen van hout die anders zouden weggegooid worden. Zo produceert het onder meer mdf uit bosbeheer en uit postconsumerhout, het klassieke afvalhout, ook van eigen klanten. Daar ontstaan spaanplaten uit. “En dat dikt aan. Jaarlijks gebruiken we zo 900.000 ton postconsumerhout, dat we zo uit de afvalstroom halen.”

Om die duurzame productie mogelijk te maken, investeerde Unilin Panels in recyclagetechnologie voor mdf en hdf. “We steken bijvoorbeeld mdf-resten in een soort snelkookpan”, legde Kristof uit. “Door de opgebouwde druk in dat toestel te laten

wegvallen, ontstaat een aanzuigeffect en worden de houtvezels opnieuw uiteengetrokken. Die vezels zijn perfect bruikbaar om opnieuw in onze productie in te zetten.” Ook alle andere circulaire inspanningen en herwonnen grondstoffen werden uitgebreid bekeken. Vervolgens illustreerde Kristof zijn verhaal met een project voor Inntel Hotel in Rotterdam.

Ecologisch verhaal bij Bio Planet

Hilde Carens wijdde ons dan weer in de duurzame projectaanpak bij Bio Planet in. Ze is projectleider duurzame bouwmaterialen bij Colruyt Group Technics. Daar buigen ondertussen meer dan 1.700 medewerkers zich dagelijks over duurzaamheid, onder meer onder de pijler Buildings. Die veelzijdige groep bevat ingenieurs, architecten, schrijnwerkers, schilders, … “Tegen 2030 willen we 40 procent minder CO2 uitstoten ten opzichte van 2008,” schetste Hilde de ambities van Colruyt Group, “en duurzaam bouwen is daar een wezenlijk onderdeel van. We zoeken zowel theoretisch als in de praktijk naar de positieve impact van bouwmaterialen, zoals hout, en naar gesloten kringlopen.”

Om de bouwsector te ondersteunen in zijn duurzame ambities, zet Colruyt Group Technics pilootprojecten op rond structureel innovatieve materialen en systemen. “In ons Vakcentrum Duurzame Bouwmaterialen schuiven we, samen met partners, rond de tafel om elkaar te versterken en te inspireren. Samen bekijken we hoe we voor alle materialen gesloten kringlopen kunnen creëren. Behoud van waarde en mogelijkheid tot koppelen en ontkoppelen in de zuivere vorm van materialen staat daarbij voorop. We willen dat voor elk materiaal en elke toepassingen realiseren, gaandeweg.” Hilde bracht ook een casestudy uit eigen huis mee: Bio Planet. De sloop van oude gebouwen toont onder meer de knelpunten aan, waaruit dan ook een andere, betere aanpak ontstaat. Precies om verder te evolueren richting een compleet circulair gebouw.

De uiteenzettingen van Inspired By Wood herbeleven? Surf naar wood.be, klik op de tab ‘Actua’ en kies het nieuwsitem over Inspired By Wood. En laat je vooral zelf inspireren.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details